Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

M-juna käy tänään viimeiselle matkalleen

Kaupunki
 
Länsi-Vantaata ja Helsinkiä 40 vuotta yhdistänyt M-juna jää muistoihin
Länsi-Vantaata ja Helsinkiä 40 vuotta yhdistänyt M-juna jää muistoihin
M-juna on Länsi-Vantaan metro. Se on yhdistänyt Länsi-Vantaan Helsinkiin vuodesta 1975. Tiistaina M-juna ajaa viimeisen vuoronsa.

M-juna on vasta nytkähtänyt liikkeelle Martinlaaksosta, kun totuus paljastuu. Vantaalla aikuisiksi kasvaneet Mikael Tiittanen, Ville Ylikahri ja Airi Pantsu on kutsuttu tänne muistelemaan M-junaa, mutta kolmikko taitaakin jättää jäähyväisiä jollekin paljon suuremmalle.

M-juna on nuoruus: virtsan löyhkä Myyrmäen aseman rappusissa, graffitit Malminkartanon aseman tunnelissa ja tupakkavaunussa leijunut uhon sekainen euforia yön viimeisessä junassa Helsingistä kotiin.

Tässä porukassa Myyrmäki on "Myrtsi", Martinlaakso "Martsari" ja jokainen muistaa miten vantaalaiset ikkunalasit 1970-luvulla helisivät, kun neuvostoliittolainen Tupolev-lentokone nousi ilmaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

"M-juna oli kulttuurinen ja sosiaalinen napanuora. Se oli iso juttu, että pääsi suoraan junalla Helsinkiin", orkesterijärjestäjänä Radion sinfoniaorkesterissa työskentelevä Mikael Tiittanen sanoo.

Sitten M-juna kiihdyttää vauhtiaan Martinlaaksosta. 21 minuutin päästä pitäisi olla Helsingissä.

Hans Paul Lehtikuva
Malminkartanon asema joulukuussa vuonna 1986.
Malminkartanon asema joulukuussa vuonna 1986.

Vantaankoski, Martinlaakso, Louhela, Myyrmäki, Malminkartano, Kannelmäki, Pohjois-Haaga, Huopalahti, Ilmala, Pasila, Helsinki. Legendaarinen M-juna, länsivantaalaisten ja lounaishelsinkiläisten metro, siirtyy historiaan, kun kehärata aloittaa keskiviikkona.

Käytännössä muutos ei M-junaa käyttävien kannalta ole suuri.

M-kirjain korvataan I:llä ja P:llä, mutta pysäkit pysyvät samoina. Jatkossa juna ei vain enää päätä matkaansa Vantaankoskelle vaan jatkaa kulkuaan Länsi-Vantaalta kohti Itä-Vantaata ja yhdistää kaksi peltojen erottamaa saareketta.

Symbolisella tasolla M-junan kuolema kuitenkin merkitsee sillä matkustaneille paljon.

Ennen Martinlaakso ja Myyrmäki olivat pussinperiä, joista pääsi junalla käytännössä vain yhteen suuntaan: Helsinkiin. Ville Ylikahri ja Mikael Tiittanen muistelevat, että betonibrutalismia edustavilla asemilla vallitsi pelon maantiede. M-juna oli toivon lähettiläs puberteetin piiskaamille nuorille.

"Jostain syystä mä muistan, että tohon seinään oli kirjoitettu sellainen runo", nykyään opintojohtajana työskentelevä Ville Ylikahri sanoo, kun juna saapuu Louhelaan.

Se meni näin:

"Turha on elää, turha on kuolla, turha on jätkien perseitä nuolla, turha on turhaa, kaikki on turhaa, taidanpa ajatella itsemurhaa", Ylikahri riimittelee.

Jarmo Matilainen HS
Radanrakentajien juhlajuna lähestyy Myyrmäen asemaa toukokuussa 1975. M-juna alkoi liikennöidä kesäkuussa 1975.
Radanrakentajien juhlajuna lähestyy Myyrmäen asemaa toukokuussa 1975. M-juna alkoi liikennöidä kesäkuussa 1975.

Todellisuudessa teiniangstista sikiävä lähiömelankolia taisi kuitenkin olla yhtä katoavaista kuin nuoruuskin. M-juna ajaa viimeisen vuoronsa tiistaiyönä, ja hautajaisiin on Facebookissa ilmoittautunut 3 500 ihmistä. Suurin osa heistä taitaa olla aikuiseksi kasvaneita entisiä M-junanuoria.

"Kyllähän Vantaa oli paljon mainettaan parempi. Jos jotain ghettoa oli, niin sitä oli vain asemanseuduilla", Tiittanen sanoo.

Fakta

M-juna

 Helsingin ja Martinlaakson välisellä radalla aloitettiin liikennöinti 1. kesäkuuta vuonna 1975. Vuonna 1991 linjaa pidennettiin Vantaankoskelle.

 1. heinäkuuta M-juna lopettaa kulkemisen, kun liikennöinti kehäradalla alkaa. M-junan pysäkit eivät katoa, mutta niitä liikennöivät jatkossa I- ja P-junat.

 M-juna on Länsi-Vantaan ja Luoteis-Helsingin tärkein yhteys Helsingin keskustaan. Tiistaina ajettavalle M-junan viimeiselle vuorolle on ilmoittautunut Facebookissa 3 500 M-junanostalgikkoa.

"Ainakin mun kaveripiiristä on tullut hyvin keskiluokkaisia hyvinvointivaltion kasvatteja", hautajaistapahtuman ystäviensä kanssa alulle laittanut Ylikahri sanoo.

Kannelmäen asemalla taivas kilpailee harmaudessa aseman betoniverhoilun kanssa. Ville Ylikahri osoittaa junan ikkunasta näkyvää Kannelmäen terveysasemaa.

"Mun mutsi oli tuolla töissä. Mutta aiemmin tuossa rakennuksessa oli farkkutehdas. Miettikää sitä Suomea: junalla farkkutehtaaseen töihin", Ylikahri sanoo ja hymyilee.

Tämä nykyinen valkovihreä juna on malliltaan Flirt. Sen lattia on matala ja vaunut yhdistetty yhdeksi tilaksi.

Mutta silloin kun 18-vuotias Airi Pantsu nousi M-junaan linjan avajaispäivänä 1. kesäkuuta vuonna 1975, junat olivat vielä punaisia, liput pahvisia ja korkeaan vaunuun kivutakseen piti käyttää reisilihaksia.

Pantsu rakastui junaan ja sen nopeuteen heti.

Ensin hän kulki sillä kouluun, sitten töihin. Välillä Pantsu piipahti asumassa runsaat kymmenen vuotta Espoossa, mutta palasi sitten synnyinseuduilleen Martinlaaksoon. Ja M-junaan.

"Aina istuin tietysti samalle paikalle, tietyn ikkunan viereen. Varsinkin aiemmin muista 'vakipaikkalaisista' tuli tuttuja. Nykyään kaikki näpräävät jotain laitetta", Pantsu sanoo.

Sitten M-juna pysäyttää vauhtinsa Helsingin rautatieaseman laituriin ja sihahtaa ovensa auki. Mikael Tiittanen, Ville Ylikahri ja Airi Pantsu astuvat ulos.

Näin hautajaisten kynnyksellä pitää kuitenkin muistella vielä hetki syntymää. Millainen oli M-junan elämän ensimmäinen päivä 40 vuotta sitten?

"Junaan pääsi silloin ilmaiseksi. Olin 18, ja ajelimme kavereiden kanssa edestakaisin Martinlaakson ja Helsingin väliä. Malminkartanon kohdalla oli lehmiä pellolla", Pantsu sanoo.

Outi Pyhäranta HS
M-juna on osa Vantaalla varttuneiden Airi Pantsun, Mikael Tiittasen (vas.) ja Ville Ylikahrin nuoruutta. "Se oli iso juttu, että pääsi suoraan junalla Helsinkiin", Tiittanen sanoo.
M-juna on osa Vantaalla varttuneiden Airi Pantsun, Mikael Tiittasen (vas.) ja Ville Ylikahrin nuoruutta. "Se oli iso juttu, että pääsi suoraan junalla Helsinkiin", Tiittanen sanoo.

Pentti Koskinen HS
M-juna lokakuussa vuonna 1975 muutama kuukausi linjan avaamisen jälkeen. Nyt M-juna korvautuu I- ja P-junilla.
M-juna lokakuussa vuonna 1975 muutama kuukausi linjan avaamisen jälkeen. Nyt M-juna korvautuu I- ja P-junilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat