Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliisi: Pyörätiet ja jalkakäytävät sekoittuvat keskenään

Pyöräilytutkijan mukaan pyörätie pitäisi pystyä erottamaan ilman liikennemerkkiä

Kaupunki
 

Helsingin poliisin mukaan pyörätiet ja jalkakäytävät menevät niiden käyttäjiltä Helsingissä edelleen sekaisin.

"Jalankulkijat valittavat pyöräilijöistä ja pyöräilijät jalankulkijoista", ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisin liikennevalvonnasta kertoo.

Osin pyöräilijät ja jalankulkijat eksyvät toistensa puolille vahingossa. Pyörätiet ja jalankulkutiet on erotettu toisistaan liikennemerkein, mutta jos merkkiä ei huomaa, oikean väylän päättely on edelleen monin pakoin vaikeaa.

"Helsinki tekee paljon töitä pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. Mutta tämä on jonkinasteinen ongelma niin kauan kuin pyöräteiden reittiverkosto on kattava", Höök sanoo.

Tampereen teknillisen yliopiston pyöräilyliikenteen tutkijatohtorin Kalle Vaismaan mukaan kaupunkien tavoitteena tulisi olla, että pyöräilylle tarkoitetun tien erottaisi ajotiestä ja jalkakäytävästä infran perusteella, siis ilman liikennemerkkiä.

Erottelu voidaan tehdä esimerkiksi maalilla rajatuilla pyöräkaistoilla, mutta tätä parempi olisi Vaismaan mukaan rakentaa erillisiä pyöräteitä esimerkiksi korottamalla ne reunakiven verran ajoväylien yläpuolelle. Liikenneväylillä tulisi suosia yksisuuntaisia pyöräteitä.

Erillisiä pyöräteitä on rakennettu paljon muun muassa Tanskassa ja Hollannissa, joissa niiden on todettu lisäävän liikenteen sujuvuutta, turvallisuutta ja rentouttavuutta.

"Nämä ovat merkittäviä tekijöitä pyöräilyn houkuttelevuudessa. Jos pyöräily on helppoa, nopeaa ja turvallista, kantakaupungissa asuva jättää helpommin auton kotiin", Vaismaa sanoo.

Pääväylien ulkopuolella Suomessa kannattaisi Vaismaan mukaan ottaa mallia Hollannin ja Tanskan "hidaskaduista". Kun liikenne on vähäisempää, jalankulkijat, pyöräilijät ja autoilijat mahtuvat samallekin väylälle, jos nopeudet pidetään alhaisina mutkien ja esteiden avulla toteutettujen sivuttaissiirtymien avulla.

Ylikomisario Höök muistuttaa, että tämän päivän Helsingissä pyöräilijät hakeutuvat jalankulkuväylille sekaannuksien lisäksi monesti myös tieten tahtoen, koska pyöräilylle pyhitettyä väylää ei ole halutun reitin varrella ja ajoradalla pyöräily pelottaa.

"Hämeentie on klassinen esimerkki. Siellä on paljon busseja, joten pyöräilijät eivät uskalla mennä sinne, vaan kokevat olonsa turvallisemmaksi jalkakäytävällä."

Erilaisia pyöräilyonnettomuuksia sattuu Helsingissä runsaat sata vuodessa. Höökin mukaan kehitys on kuitenkin ollut positiivista. Onnettomuuksien määrä ei ole kasvanut, vaikka pyöräilijöiden määrä on viime vuosina lisääntynyt.

Kokeile erotatko pyörätien jalkakäytävästä osoitteessa hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat