Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkotien kesäongelma: vanhemmat unohtavat kertoa lapsen lomapäivästä

Monet vanhemmat jättävät ilmoittamatta päiväkotiin lapsensa ylimääräisestä lomapäivästä

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
"Ex tempore -lomapäiviin meillä ei ole mahdollisuuksia. Mummolakin on kaukana", kertoi töölöläinen Marko Rytilahti, kun hän haki Paulon ja Sofian Ruoholahden lastentalon pihalta tiistaina. Lapset ovat vielä tämän viikon hoidossa, sen jälkeen koko perhe lähtee lomalle Lappiin.
"Ex tempore -lomapäiviin meillä ei ole mahdollisuuksia. Mummolakin on kaukana", kertoi töölöläinen Marko Rytilahti, kun hän haki Paulon ja Sofian Ruoholahden lastentalon pihalta tiistaina. Lapset ovat vielä tämän viikon hoidossa, sen jälkeen koko perhe lähtee lomalle Lappiin. Kuva: Katarina Sällylä HS

Lämmin ja aurinkoinen sää näkyy pääkaupunkiseudun päivystävissä päiväkodeissa, kun lapsia ei tuodakaan hoitoon. Henkilökuntaa on kuitenkin varattu niin, että lapsia on hoidossa.

Esimerkiksi Espoossa maanantaina ja tiistaina muutamassa päivystävässä päiväkodissa 30–45 prosenttia lapsista jätettiin tuomatta hoitoon. Ilmoittamattomista poissaoloista tulee turhia kuluja, kun henkilökuntaa on paikalla, mutta lapsia ei tuodakaan.

Tästä on kyse

 Aurinkoinen sää on vähentänyt lapsimääriä päivystävistäkin päiväkodeista.

 Päiväkodeissa toivotaan, että vanhemmat ilmoittaisivat lasten lomasuunnitelmien muutoksista.

 Ilmoitus on tärkeä, koska tällöin toimintaa voidaan suunnitella lapsiluvun mukaan.

"Kyllä tätä on paljon, että perheet varaavat hoitopaikan, mutta jäävät ilmoittamatta pois. Meillä onkin ohje päiväkotien johtajille, että yritämme soitella vanhemmille perään ja kysellä, onko lapsi tulossa vai ei", kertoo varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Päivi Rasmus Espoosta.

Ilmiö on toistunut jo monena kesänä, eikä vanhemmille tahdo mennä viesti perille, että päiväkodissa odotetaan tietoa poisjäännistä.

Perheiden päivähoidon tarvetta tiedustellaan Espoossa kahteen kertaan ennen kesäpäivystysaikaa.

Lomasuunnitelmista kysytään alustavasti keväällä, ja niitä varmistellaan vielä kesäkuussa. Silti henkilökunnan ja lasten määrä eivät ole tasapainossa, koska vapaapäiviä pidetään yllättäen ja ilmoittamatta.

"Olemme sanoneet vanhemmille, että toivomme ilmoitusta poissaoloista, jotta henkilökunta olisi paikalla silloin, kun lapsetkin ovat", Rasmus sanoo.

"Sehän on vain ihanaa, että lapsi saa päivän tai pari enemmän lomaa isovanhemman tai perheen kanssa, mutta heti, kun vanhemmat tietävät tästä, niin toivoisimme tietoa tästä päiväkotiin."

Helsingissäkin osa lapsista jää yllättäen ja ilmoittamatta pois kesäaikaan, kertoo varhaiskasvatuksen asiantuntija Nina Onufriew.

"Mutta edellisten kesien kokemuksen perusteella pyrimme ottamaan tämän huomioon työvoimasuunnittelussa.", Onufriew sanoo.

"On ymmärrettävää, että perheiden lomasuunnitelmat muuttuvat. Tilastotietoa saadaan vasta kesäpäivystysajan päätyttyä."

Helsinki kerää palautetta kesähoidossa olevien lasten vanhemmilta. "Kokeilemme sellaistakin, että kahdessa päiväkodissa lapset voivat kertoa sellaisella hymiölaitteella, millainen päivä on ollut."

"Ex tempore -lomapäiviin meillä ei ole mahdollisuuksia. Mummolakin on kaukana", kommentoi töölöläinen Marko Rytilahti, kun hän haki kuusivuotiaan Paulon ja kaksivuotiaan Sofian Ruoholahden lastentalon pihalta tiistaina.

Ruoholahden lastentalo on päivystävä päiväkoti, jonne tulee tällä haavaa kesähoitoon lapsia Töölön ja Jätkäsaaren kiinni olevista päiväkodeista.

Jätkäsaaressa asuvien Liisa Hietanen-Huovilan ja Niko Huovilan lomasuunnitelmat eivät ole muuttuneet.

"Viiden viikon loma alkaa nyt, joten Niilo ehti olla täällä Ruoholahdessa vain kaksi päivää. Niilo ei voi myöskään mennä noin vain mummolaan Kotkaan, vaan se on suunniteltava etukäteen."

Ilmiö on tuttu myös Vantaalla, jossa alkuviikosta noin 20 prosenttia lapsista on jäänyt pois hoidosta.

"Yhdestä päiväkodista johtaja kertoi juuri, että 15 lasta ei tullut ja vain kaksi ilmoitti poissaolosta. Sitten odotellaan turhaan puuttuvia lapsia", sanoo varhaiskasvatuspäällikkö Teea Markkula.

Paikalla olevien lasten kanssa toiminnan aloittaminen saattaa venyä, kun ei tiedetä, pitääkö jotakuta vielä odottaa mukaan.

On esimerkiksi eri asia lähteä retkelle kahdeksan lapsen kuin 20 lapsen kanssa.

Markkula kertoo, että osa Vantaan päiväkotien työntekijöistä pitää vähäisen lapsimäärän vuoksi joskus lyhyelläkin varoitusajalla palkatonta vapaata tai vuosilomapäiviä.

"Voi kun vanhemmat ymmärtäisivät, että sillä ilmoituksella on meille merkitystä. Se vaikuttaa ruokiin ja päivän toiminnan suunnitteluun", Markkula muistuttaa.

"Päivystävässä päiväkodissa pitää olla sylejä lapsille ja neuvojia aikuisille, kun paikka on uusi ja sinne tullaan vieraiden ihmisten pariin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat