Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppakamari sättii: Helsingin kaupunkibulevardit ovat epärealistisia ja ylimitoitettuja

Elinkeinoelämä on huolissaan autoliikenteen toimivuudesta

Kaupunki
 
3D Render
Havainnekuva Tuusulanväylältä vuonna 2050. Näkymä avautuu keskustaan päin.
Havainnekuva Tuusulanväylältä vuonna 2050. Näkymä avautuu keskustaan päin. Kuva: 3D Render

Helsingin seudun kauppakamari soimaa Helsingin suunnitelmia kaupunkibulevardeista ylimitoitetuiksi ja epärealistisiksi. Elinkeinoelämä on erityisen huolissaan autoliikenteen toimivuudesta.

"Kasvavan Helsingin liikennejärjestelmää on perusteltua suunnitella joukkoliikenteeseen ja erityisesti raideliikenteeseen tukeutuvaksi, mutta samalla on huolehdittava myös kumipyöräliikenteen toimivuudesta", kauppakamarin liikennevaliokunnan puheenjohtaja Heikki Kovanen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa Helsingin tavoite ohjata kaikki liikenteen kasvu muuhun kuin autoliikenteeseen on epärealistinen.

"Raideliikenteen investoinnit toteutuvat vasta pitkän ajan kuluttua. Liikenteen sujuvuus on turvattava myös niitä odotellessa", Kovanen sanoo.

Helsinki suunnittelee muuttavansa kaikki moottoritiemäiset sisääntuloväylät Kehä I:n sisäpuolella Lahdenväylää ja Tuusulanväylää myöten kaupunkibulevardeiksi.

Tarkoituksena on vapauttaa rakennusmaata asunnoille ja yrityksille.

Suunnitelmissa bulevardit ovat puistokatuja, joissa autojen ajonopeuksia on laskettu nykyisestä esimerkiksi 50 kilometriin tunnissa.

Tämä heikentäisi teiden välityskykyä Kauppakamarin mukaan jopa noin puolella. Tämä puolestaan vaarantaisi viime kädessä Helsingin ydinkeskustan saavutettavuuden, tiedotteessa todetaan.

Kauppakamari muistuttaa myös, että kaupunkibulevardien rakentaminen on teknisesti vaativaa ja kallista. Lisäksi bulevardit voivat aiheuttaa melu- ja päästöhaittoja.

Kauppakamarin maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö Tiina Pasuri sanoo tiedotteessa, että autolla saapuvien asiakkaiden merkitys on suuri Helsingin ydinkeskustalle.

"Iso osa asiakkaista saapuu keskustaan kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteen kyydissä, mutta alueen yritykset ovat investoineet satoja miljoonia euroja kantakaupungin kiinteistöjen parantamiseen ja pysäköintiluolien kehittämiseen", muistuttaa Pasuri.

Esimerkki ajattelemattomasta suunnitelmasta on Kovasen mielestä Laajasalontien bulevardisointisuunnitelma, sillä se sisältää Reposalmentien ja Kuukiventien siltojen purkamisen ja risteysten muuttamisen tasoliittymiksi.

Laajasalon asukasmäärän on ennustettu kaksinkertaistuvan muutamassa kymmenessä vuodessa, joten henkilöautoliikennekin kasvaa, vaikka joukkoliikennettä kehitettäisiin, Kovanen uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat