Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palvelukeskuksien "kukkahotellit" toimivat vapaaehtoisvoimin

Palvelukeskuksiin perustetut kasvihotellit antavat iloa silmälle ja voimaa vanhuksille

Kaupunki
 
Kasvihotellissa vanhukset hoitavat naapureiden kasveja
Kasvihotellissa vanhukset hoitavat naapureiden kasveja
Kasvit eivät jää lomamatkalla kuihtumaan, kun ne vie vanhusten palvelukeskuksessa sijaitsevaan kasvihotelliin. Toimittaja: Melissa Heikkilä. Kuvaaja: Mika Ranta. Editointi: Esa Syväkuru
Mesta kertoo kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.mesta@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

 

Huumorintaju kuivahko, pitää juttelusta. Hyvä kuuntelija.

Sellainen on omistajansa mukaan kultaköynnös, joka majailee Kampin kasvihotellissa.

Kesäkuun alusta asti pyörineet kasvihotellit sijaitsevat Kinaporin ja Kampin palvelukeskuksissa. Kuka tahansa voi tuoda huonekasvinsa hotelleihin hoitoon, jos lähtee pidemmäksi ajaksi lomalle. Omistajien täytyy vain jättää kasvien viereen ohjelappu, johon kasvien hoitajat saavat kirjoittaa oman terveisensä ja pitää kirjaa siitä, miten kasvia on hoidettu.

Omistajat voivat jättää hoitajille terveisensä ja hoito-ohjeet.
Omistajat voivat jättää hoitajille terveisensä ja hoito-ohjeet.

Hotellit ovat osa Yiying Wun Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoululle tekemää väitöskirjatutkimusta.

"Haluan tutkia, miten eri sosiaalisten ryhmien, kuten vanhusten ja kasvien omistajien välille syntyy vuorovaikutusta", Wu sanoo.

Viime vuonna kasvihotellia kokeiltiin ensimmäisen kerran viikon ajan Ullanlinnassa. Silloin kasveista pitivät huolta naapurit ja satunnaiset ohikulkijat.

Ullanlinnan kasvihotellin suosio yllätti perustajien odotuksen, ja Wu halusi laajentaa tutkimustaan tänä kesänä. Tarkoituksena on yhdistää kaikenikäisiä ja -taustaisia ihmisiä, jotka eivät muuten kohtaisi.

Niinpä kasvihotelli muutti palvelukeskukseen kesäksi. Kinaporissa hotelli on pystyssä heinäkuun loppuun, ja Kampissa elokuun puoleenväliin saakka. Niissä kasveista pitävät huolta palvelukeskusten asiakkaat. Kasteluvastuussa ovat muutama hommaan pestattu vapaaehtoinen, kuten Suoma Vanhanen.

Myllypurossa asuva Vanhanen käy Kampin palvelukeskuksessa 4–5 kertaa viikossa pelaamassa miehensä kanssa biljardia. Kasvihotelli sijaitsee palvelukeskuksen kirjastossa, kätevästi biljardisalin vieressä. Isosta ikkunasta paistaa sisään runsaasti luonnonvaloa.

Tästä on kyse

 Kesällä kuka tahansa voi viedä huonekasvinsa hoitoon Kinaporin tai Kampin palvelukeskuksen kasvihotelliin.

 Kasveista pitävät huolta palvelukeskusten vapaaehtoiset.

 Tarkoitus on saada erilaiset ihmiset kohtaamaan.

 Kasvihotellihanke on osa väitöstutkimusta.

"Täällä on tyhjää tilaa, ja on kivaa, että täällä on kukkasia", Vanhanen sanoo.

Aina kun Vanhanen kävelee kasvien ohi, hän kokeilee, onko multa kuivaa ja tarvitsevatko kasvit kastelua. Joskus hän napsaisee kuivan lehden pois. Vanhanen kastelee kukkia muutaman kerran viikossa ja jättää puumerkkinsä kasvien hoito-ohjelappuun. Kuka tahansa voi osallistua kasvien hoitamiseen, kunhan noudattaa hoito-ohjetta.

Kasvihotellit pyörivät täysin vapaaehtoisvoimin, ja kasvit voi jättää niihin ilmaiseksi.

"Hauskinta tässä on se, että tämä ei ole yritys, vaan kaikki lähtee yhteisöstä. Raha tekisi tästä vähemmän kiinnostavan, sillä ihmiset eivät olisi tähän niin omistautuneita", Wu sanoo.

Kasvien omistajat haluavat yleensä kiittää hoidosta jollakin vastapalveluksella. Yksi kasviomistaja lupasi lähettää postikortin Turkista, toinen näyttää palvelukeskuksen asiakkaille tekemänsä dokumenttiohjelman.

Kysyntää hotelleille riittää. Kaupungissa elää paljon yksinasuvia, joilla ei ole ketään, joka voisi käydä kastelemassa kukkia.

"Yksi nainen toi Kinaporiin kerralla kaksikymmentä kasvia. Hän sanoi, ettei kasvien takia pääse koskaan lomalle", Wu nauraa.

Yiying Wu haluaa viedä kasvihotellin Etelä- ja Pohjois-Korean rajalle.
Yiying Wu haluaa viedä kasvihotellin Etelä- ja Pohjois-Korean rajalle.

Muutamassa viikossa hotelleihin on kirjautunut lukuisia huonekasveja. Kampissa niitä on tällä hetkellä 13, Kinaporissa noin kolmisenkymmentä. Wun tarkoituksena on kasvattaa projektia vuosi vuodelta.

Ensi vuonna suunnitelmissa on viedä kasvihotelli Suomenlinnaan, jossa vierailevat turistit voisivat hoitaa kasveja. Tulevaisuudessa projekti on tarkoitus viedä poliittisempaan suuntaan, sillä Wu haluaa viedä kasvihotellin Etelä- ja Pohjois-Korean rajalle.

Ensin pitää kuitenkin hurmata palvelukeskusten asiakkaat. Molemmissa keskuksissa kasvit ovat herättäneet uteliasta ihastusta. Puutarhanhoidosta innostunut Anja Purhonen tutkii Kampin kasvihotellissa kultaköynnöstä ja kumppaneita samalla kun odottaa kirjaston tietokoneelle pääsyä.

"Tämä antaa silmille iloa ja voimaa vanhoille ihmisille."

Mika Ranta HS
Pertti Holopainen osallistuu mieluiten Kinaporin palvelukeskuksessa kasvien katseluun.
Pertti Holopainen osallistuu mieluiten Kinaporin palvelukeskuksessa kasvien katseluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat