Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston hakijamäärä laski

Ensi vuonna käytössä ovat kiintiöt ensimmäistä kertaa hakeville

Kaupunki
 

Helsingin yliopistoon pääsi tänä vuonna opiskelemaan 3 700 henkilöä. Hakijoita oli yhteensä reilut 24 000, mikä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Hakijoista hyväksytyksi tuli noin viisitoista prosenttia.

Hakijamäärät vähenivät eniten maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa, jossa pudotusta oli jopa 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa hakijamäärät vähenivät lähes 30 prosenttia. Bio- ja ympäristötieteellisessä, humanistisessa, käyttäytymistieteellisessä ja valtiotieteellisessä tiedekunnassa hakijamäärät putosivat puolestaan viidenneksen.

Vetovoimaansa paransi farmasian tiedekunta, jossa hakijoita oli selkeästi enemmän kuin viime vuosina.

"Koulutus valmistaa tiettyyn ammattiin, ja alalta työllistyy hyvin. Lisäksi pääsykoe oli tänä vuonna eri päivänä kuin lääketieteellisessä", kertoo tiedekunnan opintoasiainpäällikkö Helena Huhtala yliopiston tiedotteessa.

Myös suunnittelija Anitra Hankila Helsingin yliopistolta toteaa, että opiskelemaan hakevat ihmiset saattavat ajatella entistä enemmän alansa työllistymismahdollisuuksia.

Lukumääräisesti eniten pyrkijöitä oli käyttäytymistieteelliseen, humanistiseen ja valtiotieteelliseen tiedekuntaan.

Aloituspaikkoihin nähden tiukin seula oli psykologian, sosiaalipsykologian, sosiaalityön ja yleisen valtio-opin maailmanpolitiikan tutkimuksen linjan oppiaineisiin. Näissä hakukohteissa hakijoita oli 31–35 jokaista aloituspaikkaa kohti. Ensisijaisia hakijoita oli paljon myös viestintään, Aasian tutkimukseen ja logopediaan.

Tänä vuonna opiskelijavalinnassa oli ensimmäistä kertaa käytössä valtakunnallinen korkeakoulujen yhteishaku. Siinä ovat mukana kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Jokaiselle hakijalle tarjotaan korkeintaan yhtä opiskelupaikkaa. Valittavien hakukohteiden määrä oli rajattu kuuteen, mikä saattoi osaltaan vähentää hakijamääriä.

Hakijoiden aktiivisuutta vähensivät myös ensi vuonna käyttöön otettavat ensikertalaiskiintiöt. Vuodesta 2016 alkaen korkeakoulut velvoitetaan varaamaan yhteishaun hakukohteissa riittävä määrä paikkoja ensikertalaisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat