Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäkuu on edelleen lomakuu – he pyörittävät Helsinkiä nyt

Heinäkuu on kesätyöntekijöiden ja sijaisten aikaa. Joka kolmas vakityöntekijä on nyt lomalla.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Kairi Parts myy kesätöinä marjoja Helsingin keskustassa Kolmen sepän aukiolla.
Kairi Parts myy kesätöinä marjoja Helsingin keskustassa Kolmen sepän aukiolla. Kuva: Laura Mendelin HS

Käyskenteleekö työpaikkasi kahvihuoneessa aivan outoa väkeä? Rikkooko iloinen ja innostunut puheensorina avokonttorin turvallisen apatian?

Ei ihme, sillä liki 900 000 suomalaista on nyt lomalla töistään. Tilalle ovat astuneet kesätyöläiset ja sijaiset.

Heinäkuu on pitänyt pintansa suomalaisten lomakuukautena.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna liki 35 prosenttia työllisistä oli lomalla heinäkuun tutkimusviikkona vuonna 2014. Kesäkuussa vastaava luku on 14 ja elokuussa 10 prosenttia.

Tilanne ei ole muuttunut käytännössä miksikään vuodesta 1995, jonne asti Tilastokeskuksen vertailukelpoiset tilastot yltävät.

Kesä antaa tilaa opiskelijoille ja koululaisille. Suurimpia työllistäjiä ovat kunnat ja kuntayhtymät, jotka työllistävät 40 000 kesätyöntekijää. Näistä puolet on ammattiin opiskelevia.

Kaupan liitto puolestaan arvioi, että alalla on Suomessa tänä kesänä 20 000 kesätyöpaikkaa. Näistä lähes joka kymmenes työskentelee HOK-Elannolla.

"Sen lisäksi moni opiskelija tekee kesällä enemmän tunteja", HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen kertoo.

HOK-Elannon 6 000 vakituisen työntekijän lomat ajoittuvat käytännössä juhannuksesta koulujen alkuun. Mitään myymälöitä tai toimipisteitä ei panna kesäksi kiinni. Esimerkiksi puutarhakaupoilla kesä on päinvastoin vuoden vilkkainta sesonkia.

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa lomasesonki suunnitellaan jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä on 22 000 työntekijää, joiden lomat porrastetaan.

Kesäsijaisia on noin 2 000.

"Osa toiminnoista on myös suljettu. Kaikkia toimenpiteitä ei tehdä kesällä", Husin henkilöstöjohtaja Outi Sonkeri kertoo.

Erilaisia sijaiskäytäntöjä ja lomaporrastuksia tehdään käytännössä kaikilla työpaikoilla, sillä kesätyöntekijöitä ei voi heittää vastuullisimpiin tehtäviin.

Näin tehdään valtion ylintä johtoa myöten. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kesälomalla liki koko heinäkuun ensi maanantaista lähtien. Ensimmäiset kaksi lomaviikkoa kesäpääministerinä toimii ulkoministeri Timo Soini (ps) ja yhden viikon valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat