Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meri viilentää hellettä Helsingissä

Kaupunki
 
Aapo Huhta HS
Viisivuotias Luca Wärnhjelm ui keskiviikkona Hietaniemen uimarannalla Helsingissä.
Viisivuotias Luca Wärnhjelm ui keskiviikkona Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Kuva: Aapo Huhta HS

Helle on vihdoin tulossa myös Helsinkiin tulevana viikonloppuna. Ilmatieteen laitos ennustaa perjantai-iltapäiväksi pääkaupunkiin 26 ja lauantai-iltapäiväksi 25 asteen lämpötilaa.

Lähellä Helsingin rantaviivaa lämpötila tuskin kuitenkaan nousee aivan näin korkealle. Merivesi on vain vähän yli 10-asteista, ja se viilentää rantojen ilmaa.

Artikkeliin liittyvät

Kylmä meri viilentää ylipäätään koko rannikkoseudun ilmaa jopa pitkälle heinäkuuhun asti. Syy on merituuli, joka syntyy meren ja maan lämpötilaeroista.

"Kun aurinko paistaa päivällä mantereella, syntyy meren ja maan välille lämpötila- ja ilmanpaine-ero. Se synnyttää lopulta merituulisolun, joka puhaltaa maalle viileämpää ilmaa", sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Merituulen vaikutus vaihtelee päivittäin. Pääkaupunkiseudulla sen tuntee joskus lähinnä Helsingin kantakaupungissa, mutta toisinaan se voi Jokisen mukaan yltää heikentyneenä jopa 50 kilometrin päähän sisämaahan. Joka tapauksessa mitä kauempana mereltä on, sitä lämpimämpää alkukesästä useimmiten on. Meteorologi Jokisen mukaan nyrkkisääntönä voi pitää, että merituuli viilentää rantaviivaa viitisen astetta. Voimakkaimmillaan tuulen vaikutus on iltapäivällä.

"Jos Helsinki-Vantaalla on 25 astetta lämmintä, Kaisaniemessä voidaan hyvin jäädä alle 20 asteen. Vaikutus on yleensä voimakkain kesäkuussa", Jokinen sanoo.

Sen sijaan tuntemus, että Espoon merenrannoilla olisi Helsingin kivikaupunkirantoja lämpimämpää, ei pidä Jokisen mukaan ainakaan yleisesti paikkaansa. Kaupunkialueella voi kuitenkin syntyä erittäin paikallisia, jopa parin korttelin kokoisia mikroilmastoja, joissa on ympäröivää ilmaa selvästi viileämpää tai lämpimämpää. Esimerkiksi Helsingin kaduilla tuuli voi toisinaan yltyä hyvinkin nopeaksi ja saada ilman tuntumaan viileämmältä paikallisesti.

Loppukesäksi merituuli käytännössä lakkaa. Silloin meri lämmittää rannikkoseutuja erityisesti iltaisin, kun aurinko on jo laskenut. Samalla Helsingin kantakaupungin kaduilla voi olla 5 astetta lämpimämpää kuin viereisessä puistossa, sanoo meteorologi Jokinen.

"Kerrostalot, muut rakennelmat ja tiestö keräävät kaikki helteillä lämpöä, jota ne luovuttavat öisin. Tämän takia kerrostaloissa voi pitkään jatkuvilla helteillä olla tukala nukkua, sillä talo ei juuri viilene yön aikana."

Puistoissa ja viheralueilla ei sen sijaan ole mitään, joka varaisi kunnolla lämpöä. Siksi ne ovat hellesäillä viileämpiä niin päivisin kuin varsinkin öisin. Ilmiö on pienemmillä lämpötilaeroilla kuitenkin lähes jokapäiväinen.

"Helsingissä Rautatientorin havaintoasemalla on pääsääntöisesti lämpimämpää kuin Kaisaniemen havaintoasemalla. Vehreän luonnon keskellä on yleensä viileämpää", sanoo Jokinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat