Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehäradan ensimmäinen päivä sujui rauhallisesti

Aviapoliksen asemalaiturilla tulee helposti kylmä, sillä se on louhittu kallion uumeniin

Kaupunki
 
Kehäradan avajaisia vietettiin juhlahumussa
Kehäradan avajaisia vietettiin juhlahumussa
Lukuisat pääkaupunkiseudun asukkaat kävivät tutustumassa heti kehäradan avajaispäivänä uusiin juna-asemiin. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, kuvaus ja editointi: Jani Viskari HS.

Kehäradan ensimmäisenä päivänä junissa riitti istumapaikkoja. "Junissa oli erittäin paljon niin sanottuja kehärataturisteja", arvioi Helsingin seudun liikenteen HSL:n viestintäjohtaja Mari Flink keskiviikkona.

"Todellinen koitos radalle koittaa vasta elokuun toisella viikolla, kun työmatkaliikenne käynnistyy lomien jälkeen ", hän sanoi. "Silloin junat täyttyvät lentomatkustajien lisäksi vantaalaisista, jotka käyvät Helsingissä töissä ja helsinkiläisistä, joiden työpaikka on Vantaalla."

Fakta

Lentoasemalle pääsee suoraan 10. heinäkuuta

 Liikenne kehäradalla käynnistyi eilen keskiviikkona.

 Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee suoraan junalla vasta 10. heinäkuuta, kun aseman toinen sisäänkäynti valmistuu.

 Suoraan lentokentän terminaaliin vievä sisäänkäynti valmistunee lokakuussa.

 Aikuisen matkalippu Helsingin rautatieasemalta lentoasemalle maksaa viisi euroa, jos lipun ostaa junasta.

Liikennöinti kehäradalla alkoi keskiviikkoaamuna kello 3.59, kun I-juna lähti Helsingin päärautatieaseman laiturilta 7 kohti Tikkurilaa. Flinkin mukaan junassa oli 280 matkustajaa.

Kehäradan ensimmäisen asiakkaan nimi oli Irma Korhonen. "Halusin olla ensimmäisten matkustajien joukossa, joten tulin paikalle jo puolitoista tuntia ennen junan lähtöä", Helsingin Puistolassa asuva Korhonen sanoi.

Hän uskoo käyttävänsä kehärataa jatkossa ainakin lentokentälle kulkemiseen.

Kehäradan uusilla asemilla riitti keskiviikkona markkinahumua. Kivistössä bändit soittivat, lettuja paistettiin ja lapset pääsivät esimerkiksi tutustumaan paloautoon. Samalla rakentajayhtiöt markkinoivat uusia asuntoja lähialueelta. Vantaan kaupungin asemakaavasuunnittelija Johanna Rajala melkein liikuttui, kun häneltä kysyi, että miltä tuntuu nyt katsoa valmista aseman seutua. "Tämä tuntuu todella upealta, kun tämän nyt näkee. Tämä oli pakko tulla kokemaan", Rajala sanoi.

Ensimmäisen päivän matkustajamäärät saadaan vasta tänään torstaina, sillä junien ovissa olevien matkustajia laskevien laitteiden tiedot puretaan vasta keskiyön jälkeen.

Kehärata yhdistää toisiinsa Itä- ja Länsi-Vantaan ja tarkoittaa monille työmatkalaisille useiden kymmenien minuuttien säästöä matka-ajassa. Noin 770 miljoonan euron jätti-investoinnin uskotaan myös tuovan Vantaalle tuhansia uusia työpaikkoja ja asuntoja.

Kehäradalla liikennöi vain matalalattiaisia junia, joten matkustajat pääsevät helposti sisään lastenvaunujen, rollaattorien ja matkalaukkujen kanssa.

Vantaalla sijaitsevat uudet juna-asemat ovat Vehkala, Kivistö, Aviapolis, Lentoasema ja Leinelä.

Junat eivät vielä pysähdy keskeneräisellä Lentoaseman juna-asemalla. Aseman toinen sisäänkäynti Tietotiellä valmistuu viimeistään 10. heinäkuuta mennessä. Toisen, lentokentän terminaaliin johtavan sisäänkäynnin arvioidaan valmistuvan lokakuussa.

"Tieto Lentoaseman juna-aseman keskeneräisyydestä oli tavoittanut ihmiset hyvin. Lentoasemalle pääsee tällä haavaa jäämällä pois Aviapoliksessa, josta on ilmainen bussikuljetus lentoasemalle viiden minuutin vuorovälillä. Muutama ihminen ei huomannut jäädä pois Aviapoliksessa, vaan ajoi vahingossa Leinelään saakka", HSL:n Flink kertoi.

Aviapoliksen rautatieasema on reilun kilometrin päässä Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja se näyttää modernilta ja kansainväliseltä. Asemalaiturilla tulee helposti kylmä, sillä se sijaitsee viileän kallion uumenissa, 40 metrin syvyydessä.

Suomalaista junasimulaattoria tietokoneelle tekevä Mika Myöhänen otti valokuvia ja tutki tarkkaan Aviapoliksen asemaa. Hänen tarkoituksenaan on saada junasimulaattori kehäratoineen valmiiksi tämän vuoden puolella. "Tämä on viihtyisä, suunnittelussa on käytetty muotoja. Tästä asemasta on tehty ovaali ja koko asema on kaareva", kehui Myöhänen asemaa.

35 vuotta Aviapoliksen lähistöllä asunut Erkki Ojajärvi oli tullut katsomaan, miltä asemalaiturilla näyttää.

"Ihan hyvän näköistä, hienosti on tehty", Ojajärvi ihasteli kallioon louhittua juna-asemaa.

Leif Rosas
Matkustajat valokuvasivat varhain keskiviikkoaamuna Lauri Pouttua, jonka kuljettama I-juna oli ensimmäinen kehäradalla liikennöinyt vuoro.
Matkustajat valokuvasivat varhain keskiviikkoaamuna Lauri Pouttua, jonka kuljettama I-juna oli ensimmäinen kehäradalla liikennöinyt vuoro.
Sisko Partanen katseli Vantaan maisemia kehäradan ensimmäisellä junavuorolla varhain keskiviikkoaamuna.
Sisko Partanen katseli Vantaan maisemia kehäradan ensimmäisellä junavuorolla varhain keskiviikkoaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat