Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki pakottaa liikuntarajoitteiset maksamaan taksipalvelun matkat käteisellä

Liikuntarajoitteisten matkat ostetaan yrityksiltä, joilla ei ole autoissa maksupäätettä

Kaupunki
 
Laura Oja
Paula Ahokas-Kumpunen lähti taksilla kauppaan ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Omavastuu matkasta täytyy maksaa käteisellä. Sen hakeminen pankkiautomaatilta hankaloittaa kulkemista.
Paula Ahokas-Kumpunen lähti taksilla kauppaan ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Omavastuu matkasta täytyy maksaa käteisellä. Sen hakeminen pankkiautomaatilta hankaloittaa kulkemista. Kuva: Laura Oja

Käteistä kuljettajalle, muuten taksi ei liikahda. Näin käy, jos on vamman tai muun liikuntarajoitteen takia saanut taksimatkoihin tukea Helsingin kaupungilta.

Kaupunki ostaa kuljetuspalveluita yrityksiltä, joilla ei ole maksupäätteitä autoissa.

Fakta

Helsingin kaupungin tuettu taksipalvelu

 Helsingin kaupunki myöntää esimerkiksi vammaisille, liikuntarajoitteisille ja vanhuksille tukea taksimatkoihin, jotta he pääsevät liikkumaan helpommin.

 Kuljetuspalvelut on kilpailutettu, eikä kaikilla palveluntuottajilla ole autoissaan maksupäätettä.

 Omavastuu täytyy nykyisin maksaa käteisellä, jos ei kulje töihin tai kouluun.

 Taksi tilataan etukäteen kuljetuspalvelusta. Kaupunki ei tue normaaleilla takseilla kuljettuja matkoja.

 Matkoja saa vain tietyn määrän vuodessa.

Maaliskuun alusta kaupunki linjasi, että matkan omavastuuosuus on maksettava kuljettajalle. Käteispakko tekee monen matkoista mahdottomia.

Taksin kyytiin nouseminen ja siitä poistuminen rollaattorin kanssa vie 74-vuotiaalta Paula Ahokas-Kumpuselta minuutteja. Siksi palvelut tulevat hänen luokseen, eikä hän itse tapaa poistua kotoaan. Vaatimus käteismaksusta nostaa entisestään kynnystä käyttää taksia.

Taksimatka kotoa kauppaan maksaa Ahokas-Kumpuselle kaupungin tuen jälkeen kaksi ja puoli euroa. Sitä varten hänen pitäisi tehdä erillinen matka pankkiautomaatille. Ahokas-Kumpunen kummastelee vanhanaikaista käteiskäytäntöä.

"Olen jo vuosia tottunut hoitamaan kaikki maksut kortilla tai internetissä."

Käteismaksu koskee vapaa-ajan kuljetuspalvelumatkoja, joihin kaupassakäynti lasketaan. Kaupungin myöntämien työ- tai opiskelumatkojen omavastuuosuudet voi maksaa kuukausimaksuna suoraan pankkiin.

Kaupunki on kilpailuttanut kuljetuspalvelut. Tuetut matkat tehdään ensisijaisesti niiden yritysten autoilla, joiden kanssa kaupunki on sopimuksen tehnyt. Kuljetuksesta vastaavat muutkin kuin taksiyrittäjät, esimerkiksi Palmia.

"Näissä autoissa ei ole samanlaisia maksupäätteitä kuin normaalitakseissa, joten pankkikortin lukeminen ei ole mahdollista", selventää johtava sosiaalityöntekijä Kirsti Tala.

HS ei tavoittanut juttua varten kilpailutuksesta vastaavia henkilöitä kommentoimaan, miksi palveluita ostetaan autoilta, joissa ei ole korttimaksupäätettä.

Kun kaupungin matkakorttijärjestelmää uusittiin hiljattain, kaikki maksoivat väliaikaisesti omavastuunsa taksimatkoista pankkiin. Tämä oli Talan mukaan erittäin työlästä toimistosihteereille.

"Täytyi tehdä laskelmia, kun osa maksoi liikaa ja osalta täytyi periä lisää."

Jos sopimusautoja ei ole vapaana, asiakasta voi tulla noutamaan myös tavallinen taksi. Tällöin omavastuun voi maksaa myös pankkikortilla.

"Mutta suurin osa matkoista tehdään sopimusautoilla", Tala sanoo.

Tala huomauttaa, että käteismaksupäätökseen voi hakea muutosta.

Ahokas-Kumpunen teki näin ja sai kielteisen päätöksen.

"En minä jaksa enää tästä ruveta valittamaan", hän huokaa.

Kaupungilla ei ollut tarkkaa tilastointia siitä, kuinka moni on hakenut oikeutta maksaa omavastuu pankkiin ja millä todennäköisyydellä erioikeus myönnetään.

Terveydellisistä syistä jo kymmenen metrin kävely rollaattorin kanssa saa Ahokas-Kumpusen hengästymään.

Siksi hän tarvitsisi apua päivittäisissä toimissa, kuten esimerkiksi ostosten keräämisessä ja kauppakassin kannossa. Yleensä hän tilaa ruuat netistä.

Ahokas-Kumpunen halusi näyttää HS:lle, kuinka vaikeaa kaupassa käyminen hänelle on. Tämä oli ensimmäinen kerta kahteen vuoteen, kun hän poistui kotoaan.

Annastiina Airaksinen HS
Herttoniemenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat