Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivistön uudet asukkaat odottavat Asuntomessujen yleisöryntäystä: "Sittenhän voi leikkiä olevansa Nykissä"

Asuntomessut alkavat viikon päästä Vantaan Kivistössä. Kylän väki voi seurata jopa 200 000 kävijän vierailua.

Kaupunki
 
Laura Oja
Per-Erik Karlsson nauttii kattoparvekkeestaan, josta näkee messualueelle mutta myös kadun toiselle puolelle liito-oravametsään.
Per-Erik Karlsson nauttii kattoparvekkeestaan, josta näkee messualueelle mutta myös kadun toiselle puolelle liito-oravametsään. Kuva: Laura Oja

Rakennusmiehiä hyörii kuin muurahaisia Kivistön asuntomessualueella Vantaalla. Paikkoja laitetaan kuntoon kolmessa vuorossa, sillä tasan viikon kuluttua avautuvat asuntomessut.

Korkealla nostolavalla seisoo mies viimeistelemässä Euroopan suurimman puukerrostalon puista julkisivua. Kadun reunassa kolme miestä junttaa kiveystä. Muutaman tunnin ikäinen asfaltti hätkäyttää mustuudellaan.

Jalkakäytävää harppoo nuorimies kauppakassit molemmissa käsissä. Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelija Anssi Himmanen on menossa uuteen kotiinsa puukerrostaloon.

Laura Oja
Anssi Himmasen koti on Euroopan suurimmassa puukerrostalossa. Ikkunoiden alta kulkee bulevardin kohti Kivistön asemaa, josta hän ajaa junalla Helsingin keskustaan.
Anssi Himmasen koti on Euroopan suurimmassa puukerrostalossa. Ikkunoiden alta kulkee bulevardin kohti Kivistön asemaa, josta hän ajaa junalla Helsingin keskustaan.

Himmanen ja hänen tyttöystävänsä Laura Stavenhagen ovat messualueen ensimmäisiä asukkaita. Vuokratalon kahteen valmiiseen rappuun on jo muuttanut puolitoista sataa asukasta.

Myös naapurissa, Vantaan vuokrataloyhtiön VAV:n talossa asutaan kahdessa rapussa. Messujen historiassa ensimmäisen kerran kolmatta sataa ihmistä voi seurata – jos haluaa – kuukauden ajan, kun mahdollisesti 200 000 kävijää kuhisee messualueella.

Varsinkin valtavan, seitsemänkerroksisen puukerrostalon uskotaan herättävän mielenkiintoa. 189 asunnon talon hiilijalanjälki on niin pieni, että se luokitellaan passiivienergiataloksi.

"Jo tähän mennessä työmaalla on vieraillut useita kymmeniä ryhmiä eri puolilta Eurooppaa, Venäjää, Japania, Kiinaa ja Hongkongia myöten", kertoo rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela.

Rakennusliike tekee töitä avajaispäivään asti ja sulkee työmaan kuukaudeksi. Seuraavat asunnot valmistuvat syyskuussa ja loput marraskuussa.

Nuorenparin kotiportaikossa pilkahtaa puupintaa, mutta sisällä kaksiosta puuta saa hakemalla hakea. Ensi vilkaisulla lattia on puuta, mutta se osoittautuukin laminaatiksi. Tilavan parvekkeen katosta löytyvät sentään jykevät liimapalkkikannattimet.

"Ei sitä mistään muusta näe kuin tuosta sprinkleristä", Himmanen näyttää keittiön seinän harmaata laitetta, joka suihkuttaa vettä, jos syttyy tulipalo.

Uusi asunto Kivistössä on hänelle mieluisa.

"Kävin katsomassa, kun tätä aluetta alettiin rakentaa, mutta en silloin tiennyt, että muutan tänne. On kuin tulisi kotiin takaisin. Asuin aikoinaan tuossa neljän kilometrin päässä Seutulassa."

Ja mikä parasta, toiseen rappuun muutti kavereita ja naapuritaloon peräti kolme kaveria. Hehän voisivat järjestää tuttavilleen asunnoissaan omat pikkumessunsa.

Nopeasti aloilleen naapuritaloon on asettunut myös Per-Erik Karlsson, joka muutti 20 kilometrin päästä Hakunilasta Itä-Vantaalta. Entinen vuokratalo tarvittiin vanhusten käyttöön, ja hän sai valita kaksionsa.

"Ylimpään kerrokseen piti päästä", mies myhäilee pitkällä parvekkeella, joka ulottuu kohti naapuritaloa. Kokoon taitettavia ikkunoita on molemmilla puolilla.

"Saa ristivedon, ettei tule kuuma niin kuin edellisen asunnon parvekkeella."

Karlsson kertoo kasvattavansa bonsai-puita ja kiinanruusuja. Parveke on täynnä kasvilaatikoita.

Vihreää näkyy myös tupakeittiön ikkunoista.

"Tiheä metsä säilyy, koska siellä lennähtelee liito-oravia."

Messualueen työt eivät ole kiusanneet. Talon äänieristys on Per-Erik Karlsson mielestä hyvä.

"Tuntuu kuin asuisin yksin talossa."

Mahdollinen messuhulinakaan ei häntä pelota. "Kun kuulutukset ja musiikki pauhaavat, sitähän voi leikkiä olevansa Nykissä", hän naureskelee.

Ainoa, mikä vähän mietityttää, on auton pysäköiminen messujen aikana. Auto pitää viedä tilapäisesti 800 metrin päähän Kivistön koulun pihalle.

"Kun sinne kävelee, sitähän rupeaa laihtumaan!"

Marja Salmela HS
Kivistö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat