Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TE-toimiston rahat loppuivat Uudellamaalla

Kasvanut työttömyys vei kuluvan vuoden määrärahat

Kaupunki
 

Kasvaneen työttömyyden vuoksi Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) on käyttänyt vuodelle 2015 tarkoitetut työllisyysmäärärahat.

Vaikka vuodesta on vielä lähes puolet jäljellä, ei palkkatukea, starttirahaa tai tukea oppisopimuksiin voida toistaiseksi myöntää. Tilanne koskee kaikkia työnantajia. Vuorotteluvapaapaikat hoidetaan kuten ennenkin, mutta vuorotteluvapaasijaisen palkkaamiseen ei myönnetä palkkatukea.

TE-toimistolla on ollut täksi vuodeksi työllisyysmäärärahoja yhteensä 150 miljoonaa euroa, joka on tarkoitettu erilaisten työvoimapoliittisten palveluiden rahoittamiseen.

Pitkäaikaistyöttömiä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja nuorten työttömyys on kasvanut noin 10 prosenttia. Yhteensä työttömiä on Uudellamaalla noin 90 000.

Kasvaneen työttömyyden vuoksi kuluvalle vuodelle tarkoitettua rahaa on käytetty reippaasti.

"Alamme olla tätä vauhtia pian laman työttömyyslukemissa, sillä 1990-luvun alun lamavuosina Uudellamaalla oli noin 120 000 työtöntä", sanoo Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.

Myös toimiston virkailijoiden määrää on valtionhallinnon säästötoimista johtuen vähennetty.

"Suhtaudun kriittisesti niihin valtion säästötoimiin, jotka nyt kohdistuvat TE-toimistojen asiakaspalvelutyötä tekeviin. Lamavuosina TE-toimistoihin palkattiin määräaikaisia lisäkäsiä tekemään tärkeää ohjaus- ja työnvälitystyötä", Ukkonen sanoo.

Hänen mukaansa kaiken takana on kuralla oleva taloustilanne.

Uudenmaan TE-toimiston aktiivisen työvoimapolitiikan palveluissa on tällä hetkellä vajaat 32 000 henkilöä, mikä on lähes neljä prosenttia koko Uudenmaan alueen työvoimasta.

Palveluissa olevien määrä on noin 10 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Se on mahdollista, että Uudenmaan TE-toimisto saisi lisämäärärahoja Suomen muista TE-toimistoista, koska käyttöasteet vaihtelevat. Ukkosen mukaan hälyttävää tilannetta voisi parantaa myös lisätalousarvio tai budjettiriihi.

"En muista, milloin viimeksi olisi ollut tällainen tilanne, että rahat loppuvat omalta alueelta kokonaan kesken vuoden", Ukkonen sanoo.

Viime vuonna Uudenmaan TE-toimiston työllisyysmääräraha oli myös 150 miljoonaa euroa, mutta silloin työttömiä oli vähemmän kuin tänä vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat