Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähestyvä remontti vei asiakkaat kauppahallista – "Ihmiset luulevat hallin olevan jo kiinni"

Hakaniemen hallin kauppiaiden mukaan asiakkaat luulevat töiden jo alkaneen

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Hakaniemen kauppahallin kauppias Pirkko Kaltio kirjoitti asiakkaille lapun, jossa hän kertoo hallin korjauksen alkavan vasta puolentoista vuoden kuluttua.
Hakaniemen kauppahallin kauppias Pirkko Kaltio kirjoitti asiakkaille lapun, jossa hän kertoo hallin korjauksen alkavan vasta puolentoista vuoden kuluttua. Kuva: Mika Ranta HS

Helle ja kesälomat, mutta myös kävijöiden epätietoisuus remontin alkamisesta, näyttävät karsivan asiakkaita Hakaniemen hallista. Asiakaskadon huolesta kertoo kauppias Pirkko Kaltion tekstaama suuri lappu asiakkaille: "Remontti alkaa vuonna 2017 tammikuussa".

"Korjauksesta on puhuttu niin pitkään, että ihmiset luulevat hallin olevan jo menossa kiinni", kertoo pitkään hallissa tekstiililiikettä pitänyt Kaltio.

Tausta

Halli on suojeltu asemakaavalla

Hakaniemen kauppahalli on suojeltu asemakaavalla, koska se on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus.

Hallin tilat eivät kuitenkaan vastaa toiminnallisia ja terveysviranomaisten vaatimuksia.

Peruskorjaus on määrä toteuttaa kaupunginmuseon vaatimusten mukaisesti. Kiinteistöviraston hankesuunnitelman mukaan toisen kerroksen 1970-luvulla rakennetut sosiaalitilat vievät myymälätilaa. Ne myös estävät asiakkaiden kiertämisen hallissa. Lisäksi liikuntaesteisten kulkuyhteydet ovat rakennuksessa puutteelliset.

Kauppahallissa on todettu myös ilmanvaihto-ongelmia. Myymälöiden kylmäkalusteiden lauhduttimet siirtävät lämpöä halliin.

Myös toisen kerroksen torin puoleisessa päässä on hiljaista arkena puolenpäivän jälkeen. Muutama iäkäs asiakas kävelee käytävillä. Pari japanilaista etsii Marimekon myymälää.

Porukka alkoi kadota toukokuussa, kun poliittiset päättäjät väänsivät hallin remontista ja tiedotusvälineet kertoivat asiasta. Ajankohdan hahmottaa Matildan puotia pitävä Rauha Gröhn.
"Eikö sinulla ole jo loppuunmyyntiä, asiakkaat tivaavat jatkuvasti", 24 vuotta hallikauppiaana ollut Gröhn kuvaa.

Myös Marimekossa kävijöiden määrän väheneminen on huomattu.

"Tilanne on hämmentävä, kun kotimaiset asiakkaat harvenevat. Onneksi ulkomaisia turisteja riittää – näin kesällä varsinkin japanilaisia", kertoo myymäläpäällikkö Tiina Saarenpää ja pakkaa amerikkalaiselle matkailijalle paketteja.

Mitään kävijälaskureita ei Saarenpään mukaan hallissa ole, mutta kaikilla tuntuu olevan samanlainen näppituntuma.

"Korjauspäätöstä on veivattu edestakaisin, ja väkeä on hävinnyt", huokaisee lihakauppias Erik Holmberg.

Helsingin kiinteistölautakunta päätti toukokuussa hyväksyä 12,5 miljoonan euron halliremontin hankesuunnitelman. Seuraavaksi asiaa käsittelee kaupunginhallitus ja lopuksi valtuusto. Kiinteistövirasto arvioi alustavasti töiden alkavan 2016 elokuussa.

Korjaamiseen käytettävä summa tuntuu Holmbergista liian suurelta. Hänen näkemystään kannattaa kinkkuostoksia tekevät Kalevi Paarma. Molemmat pelkäävät, että halli korjataan liian hienoksi.

"Me tavalliset asiakkaat haluamme, että tilat ovat järkevät ja asialliset. Samoin tuotteet. Hienostelu vain karkottaa asiakkaita", sanoo pari kertaa viikossa hallissa poikkeava Paarma.

Holmbergin mielestä esimerkiksi lämmitettyjä lattioita ei tarvita.

"Ei niin", Paarma myötäilee.

Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen vetoaa kaupungin virkamiehiin, että nämä ottaisivat suunnittelussa enemmän huomioon hallin toimijoiden näkemyksiä.

Alustavissa suunnitelmissa toisen kerroksen länsipäähän on tulossa suuri kahvila-ravintola nykyisten sosiaalitilojen paikalle. Kauppiaat ovat saamassa väistötilat hallin vierestä.

"Ensimmäiseksi pitäisi miettiä, miten väistötilat rakennetaan", Passinen sanoo.

Marja Salmela HS
Hakaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat