Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikkiläiset valittavat Gardenian alasajosta

Kaupunki salaili lopetuspäätöksen asiakirjoja jopa omalta tytäryhtiöltään

Kaupunki
 
Liisa Takala
Gardenian toiminta Helsingin Viikissä on tarkoitus lopettaa kuluvan vuoden lopussa.
Gardenian toiminta Helsingin Viikissä on tarkoitus lopettaa kuluvan vuoden lopussa. Kuva: Liisa Takala

Viikissä sijaitsevan trooppisen puutarha Gardenian lakkautuspäätökseen liittyy salamyhkäisyyttä.

Helsingin kaupunginhallituksen päätös Gardenian lakkautuksesta julistettiin salaiseksi, vaikka yrityksen omistajina ovat julkiset tahot, kaupunki ja yliopisto.

Tästä on kyse

 Helsingin kaupunginhallitus päätti 22. kesäkuuta, että viherkeskus Gardenian toiminta lopetetaan. Syynä on trooppisen puutarhan tappiollisuus.

 Vuonna 2001 valmistuneen Gardenian toimintaa on pyörittänyt yritys, josta 90 prosenttia on ollut Helsingin kaupungin ja 10 prosenttia Helsingin yliopiston omistuksessa.

 Gardeniassa järjestetään luontokouluja, puutarhakierroksia, luontoretkiä sekä puutarhaneuvontaa.

Kaupunginhallituksen 22. kesäkuuta tekemä lakkautuspäätös ei ole vielä lainvoimainen. Operaatio Gardeniaksi nimetty yhteisö tekee päätöksestä oikaisuvaatimuksen, koska se katsoo kaupungin toimineen hyvän hallintotavan vastaisesti.

"Päätöksen perustelut eivät olleet avoimia, joten Gardenia ei voinut kommentoida niitä", sanoo viikkiläinen Miia Toikka.

Toikka on yksi Gardenian puolestapuhujista.

Hän ja muut aktiivit saivat päätöksen tausta-asiakirjat nähtävikseen vasta, kun kaupungin lakimiehet lopulta totesivat niiden olevan julkisia.

Lopetuspäätöstä perusteltiin yrityksen heikolla taloudella.

"Kaupungin omat toimet ovat ajaneet sen kannattamattomaksi", Toikka muistuttaa.

Esimerkiksi opetusvirasto lakkasi tilaamasta Gardeniasta koulutuksia.

Tilaa on yritetty vuokrata ulkopuolisille, mutta markkinahinta ylsi vain puoleen siitä, mitä Gardenia kaupungille maksaa, noin 58 000 euroa kuussa.

Gardenian tiloissa toiminut kahvila lopetti lakkautusuhan alla. Hääparitkaan eivät uskalla varata juhlatiloja ensi kesän häihin, kun tulevaisuudesta ei ole tietoa.

Kaupunki vaatii säästöjä, mutta kaupungin tytäryhtiönä Gardenia ei voi irtisanoa henkilöstöään. Säästösyistä yritys ei palkannut sijaista äitiysloman tilalle. Tämän takia luontokierroksia voitiin tehdä vain muutaman kuukauden ajan.

"Kaupunginhallituksessa perusteltiin, että kävijämäärät ovat laskeneet. Kyse ei ollut siitä, että tulijoita ei olisi. Tämä on yleishyödyllinen yritys. Se ei voi toimia kuten normaalit yritykset, kun kaupunki on sitonut sen kädet", Toikka huomauttaa.

Noin 5 000 kaupunkilaista allekirjoitti adressin Gardenian säilyttämiseksi.

Gardenian toimitusjohtaja Sari Oikarinen sai tietää toiminnan alasajosta sattumalta, kun hän viime vuoden tammikuussa huomasi asian käsittelyn konsernijaoston esityslistalta. Edes Gardenian henkilöstö ei saanut lakkautuksen taustoista tietoja ennen päätöstä.

Kasvihuoneeksi suunnitellulle rakennukselle on vaikea löytää muuta käyttöä.

Toikan mielestä kalliin rakennuksen jättäminen tyhjilleen on verovarojen tuhlausta.

"Lakkautuspäätös on hätiköity. Vielä ei ole tutkittu edes mahdollisuutta ottaa yhteistyökumppaneita mukaan toimintaan."

Korjaus 6.7. kello 12.32: Jutussa kirjoitettiin aluksi virheellisesti, että Helsingin kaupunginhallitus olisi salannut Gardenian lopettamispäätöksen. Todellisuudessa salassa haluttiin pitää vain päätöksen taustamateriaalia ja itse päätös oli julkinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat