Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

19-vuotias keräsi 60 000 euroa Lastensairaalalle – saa kansainvälisen palkinnon

Naistenjärjestö Zonta palkitsee espoolaisen Anna Rukon sunnuntaina

Kaupunki
 
Anna Rukko sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon
Anna Rukko sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon
Naistenoikeusjärjestö Zonta palkitsi uudelle lastensairaalalle yli 60 000 euroa keränneen Anna Rukon. Melanoomasta selvinnyt Rukko on kerännyt lastensairaalalle rahaa huutokauppaamalla itsetehtyjä koruja Facebookissa. Toimittaja: Lari Malmberg. Kuvaus: Kari Pullinen.

Sarvikuonoja, kirahveja, krokotiileja, villisikoja, antilooppeja, vuoren laella ketterästi liikkunut tuntematon eläin ja kansainvälisen naistenoikeusjärjestön tunnustuspalkinto. Siinä espoolaisen Anna Rukon, 19, kevään jännittävimmät asiat.

Eläinkuntaa koskevat ihmetyksen aiheet pärähtivät Rukon silmien eteen kahden viikon kesälukiomatkalla Namibiassa. 68 maassa toimivan Zonta-järjestön palkinto taas julkistetaan sunnuntaina.

"Palkinnon nimi on Young Women in Public Affairs Award. Se on 16–19-vuotiaille nuorille naisille jaettava kannustuspalkinto jonkin yhteisön hyväksi tehdystä vaikuttamis-, johtamis- tai vapaaehtoistyöstä", nykytaidemuseo Kiasman kahvilan terassilla istuva Rukko kertoo. Sitten häntä alkaa naurattaa.

"Olen kauhean huono selittämään tätä."

Kari Pullinen
Anna Rukko sanoo oppineensa koruja tehdessään, että kuka tahansa pystyy vaikuttamaan.
Anna Rukko sanoo oppineensa koruja tehdessään, että kuka tahansa pystyy vaikuttamaan.

Vuonna 1919 Yhdysvalloissa perustettu Zonta-järjestö pyrkii rikkomaan lasikattoja ja edistämään sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista maailmanlaajuisesti.

Rukon nyt saama 4 000 dollarin (3 600 euron) palkinto jaetaan vuosittain kymmenelle nuorelle naiselle. Suomeen se on tullut kahdesti aiemmin.

Kuka

Anna Rukko

 Kerännyt tekemillään koruilla yli 60 000 euroa uudelle lastensairaalalle.

 Saa kansainvälisen Zonta-naistenoikeusjärjestön tunnustuspalkinnon.

 Sairastui 11-vuotiaana melanoomaan mutta selviytyi siitä. Sairaus ei ole uusiutunut.

Palkintoja jaetaan naisten oikeuksista kiinnostuneille ja vapaaehtoistyöhön sitoutuneille nuorille. Esimerkiksi vuonna 2013 yksi palkinnon saajista oli yhdysvaltalainen Eesha Choudhari, joka oli työskennellyt vapaaehtoisena lastensairaalassa, soittanut pianoa hoitokodin potilaille ja vetänyt matematiikkakerhoja yläkoululaisille.

Anna Rukko taas palkitaan uuden lastensairaalan eteen tehdystä työstä.

Rukko sairastui 11-vuotiaana melanoomaan ja joutui tutustumaan Lastenklinikan huonoon kuntoon lähietäisyydeltä. Niinpä Rukko päätti tehdä jotain: hän alkoi kerätä uutta lastensairaalaa rahoittavalle hankkeelle rahaa itsetehdyillä koruilla. Kun Facebookissa huutokaupattavat korut alkoivat käydä kaupaksi, Rukosta tehtiin ensimmäiset lehtijutut. Myynti lisääntyi entisestään. Rukosta tuli mediailmiö.

Yhdestä korusta on maksettu jopa 1 100 euroa. Yhteensä koruilla on kerätty lastensairaalalle yli 60 000 euroa.

"Onhan se paljon rahaa, mutta ei se minulle sillä tavalla realisoidu. Asun edelleen kotona, joten en tiedä, kuinka kauan tuolla summalla pystyisi esimerkiksi elämään", Rukko sanoo.

Lastensairaalaprojektista hän on kuitenkin varma. Rukko ei ymmärrä keskustelua, jossa on kritisoitu sitä, että uusi lastensairaala rahoitetaan osin lahjoitusvaroin.

"Ei tällaiseen yhteiskuntamalliin ehkä pidä laajemmin mennä, mutta joskus on tärkeämpää priorisoida. Uuden lastensairaalan tarpeesta on puhuttu 1970-luvulta asti", Rukko sanoo.

Zonta-järjestö kertoo palkinnon perusteluissa etsivänsä palkittavaksi tämän päivän nuoria naisia, joista tulee huomisen johtajia. Helsingin kuvataidelukiota käyvän Rukon tavoitteet ovat lääketieteen opinnoissa, mutta myös politiikka kiinnostaa. Hän tuli vuonna 2014 valituksi Espoon kirkkovaltuustoon, ja ehdokkaaksi asettuminen seuraavissa kunnallisvaaleissakin on jo käynyt mielessä.

Puoluekannalla Rukko ei vielä halua spekuloida, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden parantaminen kiinnostaa ja usko yksilön vaikuttamismahdollisuuksiin on vahva.

"Nuorilla on kauhean usein käsitys, että 'en pysty vaikuttamaan asioihin, koska mä oon nuori'. Mutta sen olen tämän prosessin aikana oppinut, että kuka tahansa pystyy vaikuttamaan. Tarvitaan vain idea, ja sitten ruvetaan tekemään."

Mutta miksi kaikista lastensairaalalle lahjoittaneista juuri Rukkoon on kiinnitetty niin paljon huomiota?

"Uskon, että tarinani on koskettanut ihmisiä", Rukko sanoo.

Rio Gandara HS
Anna Rukon vapaaehtoistyö huomioitiin jo viime vuonna, kun hän oli yksi Linnan juhlien kutsuvieraista.
Anna Rukon vapaaehtoistyö huomioitiin jo viime vuonna, kun hän oli yksi Linnan juhlien kutsuvieraista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat