Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuuksion metsän polttaminen onnistui

Metsän polttaminen auttaa kasveja ja eläimiä

Kaupunki
 

Metsäpalovaroituksesta ja helteestä on hyötyä, kun halutaan polttaa metsää luonnon avuksi. Sää oli otollinen, kun Nuuksiossa poltettiin sunnuntaina kaksi hehtaaria metsää Pikku-Parikas -lammen eteläpuolella.

Moni kasvi- ja eläinlaji tarvitsee palanutta puuainesta selvitäkseen.

"Kasvit voivat odottaa otollista maa-ainesta jopa viisikymmentä vuotta ennen kuin alkavat kasvaa", Metsähallituksen suunnittelija Helena Lundén kertoo.

Partiolaiset valvoivat, ettei tarkoituksella sytytetyn metsäpalon jäljiltä jäänyt kytemään tulipesäkkeitä. Palon leviäminen estettiin tekemällä polttoalueen ympärille käytäviä. Varokeinona käytäviltä poistettiin maata ja niitä kasteltiin.

"Koko alue paloi hyvin, eikä metsään jäänyt niin sanottuja kulonkiertämiä. On luonnon kannalta hyvä, että ennen paloa oli kuivaa, ettei metsä palanut vain pinnallisesti", Lúnden selventää.

Metsäpalovaroituksesta on kulottaessa apua. Jos maa olisi kosteaa, voisi maahan jäädä tulipesäkkeitä kytemään.

"Kuivuttuaan ne voisivat syttyä itsekseen tuleen vielä parinkin päivän päästä", Lundén sanoo.

Nyt poltetun metsäalueen vieressä on vuonna 2012 poltettu metsäalue. Näin lajit pääsevät leviämään uudelle metsäpaloalueelle. Luonnonhoidollisen polton tarkoitus on hyödyttää monia harvinaisia sieniä ja hyönteisiä. Polttamisen tarkoituksena oli palauttaa aiemmin talousmetsänä ollut alue luonnontilaisen kaltaiseksi.

Annastiina Airaksinen HS
Nuuksio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat