Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisellä oppilaalla tarttuva keuhkotuberkuloosi

Koko oppilaan luokka joutuu lääkärintarkastukseen

Kaupunki
 

Helsingissä on todettu tarttuva keuhkotuberkuloositapaus. Tartunta on todettu Meilahden yläkoulun oppilaalla. Aiemmin tuberkuloosi oli lähinnä iäkkäiden sairaus, mutta kymmenen viime vuoden aikana tartunnat ovat painottuneet yhä enemmän nuoriin aikuisiin.

"Tartuntojen määrät ovat ennallaan, mutta tartunnan saanut on yhä useammin teini-ikäinen tai pari-kolmekymmenvuotias", sanoo infektiolääkäri Hannele Kotilainen.

Suomessa todetaan vuosittain noin 300 uutta tuberkuloositapausta, ja näistä suurin osa aikuisilla. Tapauksista alle kymmenen todetaan lapsilla ja nuorilla.

Tartunnalle Meilahdessa altistunut luokka ja oppilaat ovat tiedossa. Heidän vanhempansa sekä koulun henkilökunta saavat henkilökohtaisesti tiedon asiasta.

Tartuntalaki edellyttää, että tartuntariski pyritään minimoimaan ja selvitetään, ovatko sairaudelle altistuneet saaneet tartuntaa. Siksi kaikki tuberkuloosille altistuneet oppilaat aiotaan pyytää lääkärintarkastukseen heinäkuun kahdella viimeisellä viikolla.

Rokotevastaisuus ei Kotilaisen mukaan näy tuberkuloositartuntoina. Tauti on hallinnassa, joten rokote annetaan vain riskiryhmään kuuluville lapsille tai tuberkuloositautialueelle matkustaville. Rokote suojaa lasta vain tuberkuloosin vaikeilta muodoilta.

"Nuoret matkustavat ja suorittavat opiskeluun liittyviä harjoitteluja maissa, joissa tuberkuloosia esiintyy Suomea enemmän. Noin 60 prosenttia tartuntatapauksista todetaan maahanmuuttajilla", Kotilainen kertoo.

Tauti voi tarttua siihen sairastuneen yskimisen kautta. Tauti ei yleensä tartu, jos oleskelee sairastuneen kanssa vain lyhyen aikaa tai tapaa ulkoilmassa.

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Tartunta ei vielä tarkoita, että tautiin sairastuisi. Vain kolmasosa tuberkuloosille altistuneista terveistä aikuisista saa tartunnan ja heistä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin.

Kaksi kolmasosaa tapauksista on keuhkotuberkuloosia, joka voi olla tartuttava. Sen tavallisin oire on pitkittynyt yskä, johon usein liittyy limaisuutta tai ysköksiä. Tuberkuloosin yleisoireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, väsymys, yöhikoilu tai kuumeilu.

Suomessa todetaan vuosittain noin kolmesataa tuberkuloositartuntaa. Näistä reilu kymmenen prosenttia on Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat