Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso numero -lehden myyjä: "Jotkut sylkevät päin, mutta se on sellaista"

Asunnottomien ja vähävaraisten lisätienestiksi tarkoitettua lehteä myyvä Silion Ioana haluaa elättää perheensä työllä, ei kerjäämällä. Romanikerjäläiset ottivat lehden omakseen.

Kaupunki
 
Asunnottomien lehdestä tuli romanialaisten tulonlähde
Asunnottomien lehdestä tuli romanialaisten tulonlähde
Suomalaisia vähävaraisia on vaikea houkutella Iso Numero -lehden myyjiksi. Toimitus: Annastiina Airaksinen, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Hertta Tuomi

Itsekunnioitus. Sillä Romanian romani Silion Ioana perustelee sen, että kauppaa Helsingin ydinkeskustassa Iso numero -lehteä.

Hän haluaa elättää perheensä tekemällä työtä, ei kerjäämällä, varastamalla tai keräämällä pulloja. Silti metroasemalla suomalainen nainen huutaa, että tuolta ne kerjäläiset taas tulevat.

"Jotkut sylkevät päin, mutta se on sellaista."

Suomessa vuodesta 2011 ilmestynyt lehti on tarkoitettu asunnottomien ja kaikkien vähävaraisten lisätienestiksi. Lehti maksaa viisi euroa, joista myyjä saa kolme.

Katukuvassa työskentelevien myyjien perusteella lehti on leimautunut vahvasti Romanian romanien lehdeksi.

Yksi harvoista lehteä myyvistä suomalaisista on Reijo Pipinen. Hän harmittelee, että suomalaiset eivät osaa ostaa lehteä, kun sen tarkoitus on hämärtynyt.

"Ajatellaan, että Iso numero on romanilehti. Sitä on vaikea myydä, kun on niin paljon piilorasismia."

Silion Ioana sanoo tietävänsä, että jotkut Romanian romaneistakin varastavat. Hän huomauttaa, että poliisikin tietää hänen vain myyvän lehteä vakipaikoillaan rautatieaseman ja Stockmannin edustalla.

Välillä naiselle huudellaan kadulla välillä todella ilkeitä asioita. "Kiitän kaikkia, jotka ymmärtävät minua. Romaniassa ei ole työtä, tilanne on todella huono", Ioana sanoo ja purskahtaa itkuun.

Silion Ioana myy Iso numero -lehteä Helsingin ydinkeskustassa.
Silion Ioana myy Iso numero -lehteä Helsingin ydinkeskustassa.

Ioanan suomalainen kollega Reijo Pipinen on hänkin ollut aikoinaan vailla omaa kotia. Nyt mies työskentelee Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksessä (Vva) hanketyöntekijänä. Hän on myynyt Isoa numeroa alusta saakka.

"Yritän mahtua sekaan. Nykyään lehden myyminen on luiskahtanut lähes kokonaan Romanian romaneille. Suomalaiset myyjät, jotka voi laskea yhden käden sormilla, ovat puristuksissa", Pipinen kuvailee.

Fakta

Mikä on Iso numero?

 Voittoa tavoittelematonta Iso numero -lehteä kustantaa Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry. Sisältöä kootaan sen jäsenlehtien materiaalista ja puolet jutuista on lehden omaa tuotantoa.

 Lehti ilmestyy kolmesti vuodessa 12 000 kappaleen painoksena. Koko painos myydään irtonumeromyyntinä julkisilla paikoilla.

 Lehti maksaa viisi euroa, josta myyjä saa kolme euroa. Se on verovapaata tuloa, luovutusvoittoa. Helsingin kaupunki on linjannut, ettei se vaikuta toimeentulotukeen.

 Lehteä voi myydä kuka tahansa lisätuloa tarvitseva. Myyjillä roikkuu kaulassaan tunnistekortti.

 Britanniassa vastaavan lehden nimi on Big Issue.

Muokattu 7. heinäkuuta kello 14:48: Puolet Iso numeron sisällöstä on toimituksen omaa tuotantoa.

Esimerkiksi Britanniassa, Hollannissa ja Tanskassa vastaavan lehden myyjille on nimetty omat myyntialueet. Tämä voisi Pipisen mukaan auttaa Suomessakin. Hänen mukaansa voi olla vaikea lähteä taistelemaan myyntipaikoista, jos samalla joutuu miettimään, missä nukkua seuraava yö.

Lehteä julkaisevan Kultti ry:n toiminnanjohtaja Jukka Relander muistuttaa, että esimerkiksi Lontoossa kodittomuutta on huomattavasti Helsinkiä enemmän. Tämä tarkoittaa enemmän potentiaalisia myyjiä vastaavanlaiselle lehdelle.

Lehden myymiseen on säännöt. Sitä ei saa myydä sisätiloissa tai liikennevälineissä, eikä sitä saa tyrkyttää. Kaikki myyjät eivät ole ymmärtäneet sääntöjä.

"Itse en lehteä myydessä huutele, hypi ihmisten eteen tai ole rööki hampaissa", Pipinen linjaa.

Näin ei tee myöskään romanialainen Ioana, joka seisoo myyntityössä, satoi tai paistoi.

Huonosti käyttäytyvät myyjät ovat onneksi vähemmistöä. Kun Pipinen pitkästä aikaa saapuu vakiomyyntipaikalleen Hakaniemen torille, siellä ensin ollut ulkomaalainen myyjä siirtyy loitommalle.

Isoa numeroa myydessä täytyy olla selvin päin. Suurella osalla suomalaisista asunnottomista on ongelmia alkoholin kanssa, joten myyntikunnosta ei aina ole takeita. Tämä ei Pipisen mukaan ole ainut selitys myyjäkatoon.

"Jos elää toimeentulotuella, jossain vaiheessa kuuta tulee pakostakin taukoa juomiseen."

Hän epäilee, että katukaupustelun kulttuuri vain on turhan vieras suomalaisille. Apua ei kehdata pyytää ohikulkijoilta.

Lehteä jaetaan myytäväksi sekä romanien päivätoimintakeskuksen Hirundon että Vva:n toimiston kautta.

"Hirundon kautta menee kyllä paljon enemmän", Relander myöntää.

Hän painottaa, että lehden myyjinä on alusta asti ollut myös muualta Euroopasta saapuneita vähävaraisia.

Vva:n järjestösihteeri Hanna-Talvikki Vuorinen kertoo, että suomalaisten myyjien rekrytointi on ollut haastavaa.

Toimistolla on nyt myyjille jaettavana satakunta lehteä. Pipinen ei usko, että hänen lisäkseen kovin moni suomalainen vähävarainen käy hakemassa niitä myyntiin. Sen sijaan Hirundossa riittää vilskettä.

Ensimmäistä numeroa Pipinen sai myytyä hetkessä 25 kappaletta.

"Luulin, että Iso numero on kultasuoni. Nyt saatan seistä Hakaniemen torilla kolme ja puoli tuntia ja myydä yhden lehden."

Oikaisu 7.7. kello 14:48: Puolet Iso numeron sisällöstä on toimituksen omaa tuotantoa.

Mika Ranta HS
Reijo Pipinen on huomannut, etteivät suomalaiset ymmärrä Iso numero -lehden tarkoitusta. Vähävaraiset myyvät lehteä kaduilla lisätulojen toivossa.
Reijo Pipinen on huomannut, etteivät suomalaiset ymmärrä Iso numero -lehden tarkoitusta. Vähävaraiset myyvät lehteä kaduilla lisätulojen toivossa.

Jukka Relander toimii Isoa numeroa julkaisevan Kultti ry:n johdossa.
Jukka Relander toimii Isoa numeroa julkaisevan Kultti ry:n johdossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat