Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin keskustakirjasto sai rakennusluvan

Rakennustyöt Töölönlahden kupeessa alkavat syksyllä. Ovet avautuisivat talvella 2018.

Kaupunki
 

Helsingin keskustakirjasto on saanut rakennusluvan, joten rakennustyöt pääsevät vauhtiin syksyllä.

Rakennuslautakunta päätti rakennusluvasta sekä rakennustöiden aloittamisoikeudesta tiistaina. Helsingin päättäjät päätyivät talon rakentamisen kannalle jo aiemmin tänä vuonna, ja arkkitehtuurikilpailukin on jo pidetty pari vuotta sitten.

Tästä on kyse

 Helsingin paraatipaikalle Töölönlahden kupeeseen rakennetaan uusi keskuskirjasto.

 Kolmikerroksisen rakennuksen suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA.

 Kirjaston on määrä valmistua joulukuussa 2018. Kustannusarvio on 98 miljoonaa euroa.

 Viereinen puistoalue uusitaan ja sen kulkuyhteyksiä parannellaan kirjastotyömaan väistyttyä.

Keskustakirjaston rakentaminen Töölönlahden kupeeseen alkaa maanrakennustöillä ja kirjaston kellarin rakentamisella. Kiinteistölautakunta valitsi kesäkuun lopussa kyseisiin töihin urakoitsijaksi E.M. Pekkinen Oy:n, joka tekee työt 7,8 miljoonalla eurolla.

Koko keskustakirjaston suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA Oy.

Rakennusluvan myöntämisen jälkeen suunnittelijat vielä viimeistelevät tavanomaiseen tapaan rakennuksen erityissuunnitelmat. Myös paloturvallisuuteen liittyviä yksityiskohtia tarkennetaan.

Julkisivumateriaaleiksi on valittu suomalaista kuultokäsiteltyä puuta ja kirkasta lasia, jossa on paikoittain rasteripainatusta.

Julkisivun puupinnasta on tarkoitus pystyttää työmaan läheisyyteen näytepala ohikulkijoiden katseltavaksi.

Keskustakirjastoon rakennetaan kolme erilaista kerrosta. Suunnitelmien mukaan katutason kerros lomittuu osaksi torin, puiston ja katujen muodostamaa julkista tilaa. Sinne sijoittuvat muun muassa elokuvateatteri, monitoimisali, näyttelyalue sekä kahvila-ravintola.

Toiseen kerrokseen tulee ryhmätyötiloja, pelihuoneita ja yleiseen käyttöön tarkoitettuja studioita. Suunnittelijat kuvailevat tätä kerrosta "rouheammaksi ja rennommaksi kerrokseksi" kuin muut kerrokset.

Kolmas kerros on omistettu Helsingin kaupunginkirjaston kokoelmille. Kerrokseen on tulossa myös kesäisin käytössä oleva parveke.

Sisäänkäyntien lähelle tulisi kaikkiaan 200 polkupyöräpaikkaa. Tällä hetkellä käytössä oleva väliaikainen parkkipaikka busseineen poistuu keskustakirjaston myötä.

Kokonaisuudessaan noin 98 miljoonaa euroa maksavan hankkeen pitäisi valmistua siten, että kirjasto voi avata ovensa itsenäisyyspäivänä vuonna 2018.

Juho Jokinen HS
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat