Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään ratkeaa, avautuuko junayhteys Helsinki-Vantaalle perjantaina

Juna vie pian lentoasemalle – Vantaan taksit uskovat kyytejä riittävän jatkossakin

Lentomatkustajat ovat Vantaan taksien suurin työllistäjä

Kaupunki
 
Kuskit jännittävät, vaikuttaako kehärata taksien kysyntään lentokentällä
Kuskit jännittävät, vaikuttaako kehärata taksien kysyntään lentokentällä
Kehäradan pysäkki Helsinki-Vantaalla avautuu perjantaina. HSTV kysyi taksikuskeilta ja asiakkailta ennakkoarvioita, miten tämä vaikuttaa ihmisten matkustustapoihin lentokentälle ja takaisin. Toimittaja: Annastiina Airaksinen, Kuvas ja leikkaus: Katarina Sällylä

"Kehärata tuo meille taksinkuljettajille hyvää ja huonoa. Tietysti olemme pikkuisen huolissamme, mutta todennäköisesti kyytejä kyllä riittää jatkossakin", arvioi Vantaan vastaava taksitarkastaja Satu Sydänmaa.

Kehärata mahdollistaa vihdoin sen, mitä monet lentomatkustajat ovat pitkään odottaneet: junayhteyden Helsingin keskustasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lentoaseman juna-aseman on määrä aueta matkustajille perjantaina, kun rakennustyöt saadaan valmiiksi. Helsingin seudun liikenne saa tiedon aseman rakennustöiden tilanteesta tänään keskiviikkona.

Taksien kannalta hyvää on se, että radan varteen tulee uusia asuinalueita ja työpaikkoja, jotka tuovat myös uusia taksiasiakkaita, Sydänmaa sanoo. Lisäksi bisnesmatkustajat tulevat käyttämään taksia kuten ennenkin, hän muistuttaa.

"Huonoa meidän kannaltamme on se, että esimerkiksi junalla pohjoisesta tulevat vaihtanevat junaa kehäradalla eivätkä ota taksia kuten nyt", arvioi Sydänmaa.

Vantaalla on 440 taksia. "Lentoasema on ehdottomasti meidän tärkein työllistäjämme. Huhtikuun 2010 tuhkapilven aikana, kun lentokoneita ei tullut, sen huomasi selvästi. Silloin vapaat taksit eivät melkein edes mahtuneet taksiasemille", muistelee Sydänmaa.

Tihkusateisena tiistai-iltana lentokentän taksitolpalla riittää asiakkaita. Taksikuskitkaan eivät vielä vaikuta huolestuneilta tulevasta työtilanteesta.

Päivi ja Seija Laine tulevat lentokentälle yleensä bussilla suoraan Porista ja Tampereelta.

"Junayhteys ei juuri vaikuta matkoihimme. Junahan ei kulje esimerkiksi öisin", Laine muistelee. Kehäradalla junat kulkevat vain aamuneljästä keskiyöhön.

Puistolassa lapsineen asuvat Leena Käpylä ja Mikko Simonen ottavat nyt taksin, mutta kehäradan myötä lentokenttämatkat saattavat mennä parhaiten junalla.

"Tosin Puistolan asemalta täytyy tulevaisuudessakin ottaa taksi, kun asema on kaukana kotoa", Käpylä kommentoi.

Katarina Sällylä HS
Oululaiset Kai Kela ja Heli Kaarre-Kela kehuvat kehärataa, mutta eivät usko sen vaikuttavan omiin matkoihinsa. He tulevat lentokentälle yleensä omalla autolla. Nyt taksi oli kätevin.
Oululaiset Kai Kela ja Heli Kaarre-Kela kehuvat kehärataa, mutta eivät usko sen vaikuttavan omiin matkoihinsa. He tulevat lentokentälle yleensä omalla autolla. Nyt taksi oli kätevin.

Bussiliikenne lentoasemalle ei lopu, vaikka Lentoaseman juna-asema avautuu.

Kesäliikenteen ajan yhteydet lentoasemalle kulkevat vielä nykyisillä bussilinjoilla.

"Elokuussa kaikkien vantaalaisten bussimatkustajien kannattaa olla valppaina, sillä silloin muuttuvat bussien linjanumerot, reitit ja aikataulut", muistuttaa Helsingin seudun liikenteen HSL:n tiedotuspäällikkö Sari Kotikangas.

Syysliikenne alkaa 10. elokuuta. Eniten oppimista on bussinkuljettajilla, jotka joutuvat oppimaan uudet reitit yhdessä päivässä, Kotikangas arvioi.

Lentoasemalle bussilla matkustaville muutoksia tulee hieman. Esimerkiksi Helsingin Rautatieasemalta lähtevän linjan 615 reitti pitenee, koska se alkaa kiertää Kartanokosken kautta.

Yölliset bussiyhteydet lentoasemalle paranevat elokuussa: linjat 615 ja 562N alkavat ajaa joka yö puolen tunnin välein. Lisäksi uutena linjana tulee 415N, jolla pääsee Myyrmäen suunnasta lentoasemalle varhaisaamuisin ja myöhäisiltaisin.

Lentoasemalle pääsee myös Finnairin busseilla Elielinaukiolta. Viimeinen vuoro lähtee keskiyöllä.

Unelmia ja häpeää rautatiellä – HS-kesäteatteri vie Juhani Ahon klassikon kehäradalle
Unelmia ja häpeää rautatiellä – HS-kesäteatteri vie Juhani Ahon klassikon kehäradalle
Juhani Aho kirjoitti vuonna 1884 klassikkoteoksensa Rautatie, jossa maalaispariskunta Matti ja Liisa kuulivat ensi kerran rautatiestä. HSTV päivittää uuden kehäradan kunniaksi teoksen vuoteen 2015. "Rautatie lentoasemalle" -kesäteatterissa päähenkilöt Sonja ja Pekka lähtevät kohti Vantaata. Kuinka heidän käy? Ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Jani Viskari.

Opi kesällä avautuva kehärata minuutissa
Opi kesällä avautuva kehärata minuutissa
Helsingin keskustasta pääsee ensi kesänä junalla Helsinki-Vantaan lentoasemalle. HSTV:n video kertoo pähkinänkuoressa, missä rata kulkee. Toimittaja: Esa Juntunen HS, Grafiikka: Boris Stefanov HS.

                               

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat