Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masalan pienet futarit saavat oman tekonurmen sponsori- ja lahjoitusrahalla

Kirkkonummen Masalassa juniorijalkapalloilijoiden mummit ja kummit haastettiin rahoittamaan 210 000 euroa maksavaa tekonurmea

Kaupunki
 
Vesa Laitinen
Hiekkakenttä peittyy pian tekonurmen alle. Kentän laidalla Masalan Kisan jalkapallojaoksen aktiivit Päivi Keskinen-Redford, Andreas Backman ja Eetu Prieur.
Hiekkakenttä peittyy pian tekonurmen alle. Kentän laidalla Masalan Kisan jalkapallojaoksen aktiivit Päivi Keskinen-Redford, Andreas Backman ja Eetu Prieur. Kuva: Vesa Laitinen
Mesta kertoo kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.mesta@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

Kuhmurainen ja pölyinen hiekkakenttä lanataan tänään keskiviikkona tasaiseksi Kirkkonummen Masalassa. Kun kenttä on siloteltu, sille aletaan asentaa uutta tekonurmea.

Tasoitustyössä kiteytyy paikallisen urheiluseuran Masalan Kisan yli vuoden kestänyt ponnistus.

"Tekonurmesta on haaveiltu vuosia, mutta viime vuonna panimme toimeksi ja aloitimme rahankeruun", jalkapallojaoksen aktiivi Eetu Prieur kertoo.

Jokaisen pelaajan vanhemmille esitettiin vetoomus haastaa mummeja ja kummeja tekonurmen lahjoittajiksi. Pyydetty summa oli 60 euroa. Toiset antoivat vähemmän, toiset enemmän.

Lisäksi jalkapallojaos myi osuuksia korkeasta aidasta, joka estää palloja karkaamasta kentän ulkopuolelle.

"Sadalla eurolla sai metrin aitaa. Ostaja saa aitaan myös pienen kyltin, jonka tekstin voi itse valita. Monet ovat valinneet oman lapsen nimen", jalkapallojaoksen aktiivit Prieur, Andreas Backman ja Päivi Keskinen-Redford kertovat.

Lisäksi paikalliset yritykset ovat myöntäneet avokätisesti sponsorirahaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamiseen. Toukokuussa varmistui myös Kirkkonummen kunnan tuki: 30 000 euroa kentän aitaa varten.

"Se päätettiin yksimielisesti liikuntalautakunnassa ja kunnanvaltuustossa", Backman kertoo.

Lahjoituksina ja paikallisten yritysten sponsorituella on saatu kasaan jo 50 000 euroa. Keräys jatkuu, kunnes koossa on 60 000–70 000 euroa.

Suurin avustussumma, noin 90 000 euroa, tulee todennäköisesti EU:n Leader-hankkeesta, kertoo tekonurmihankkeen rahoitusvastaava Markko Vaarnas. Pohjatöineen ja aitoineen tekonurmi maksaa kaikkiaan 210 000 euroa.

Vesa Laitinen
Masalan Kisan kymmenvuotiaat pelaajat istuvat harjoitustauolla Masalan nurmikentällä. Oikea nurmi on tänä kesänä ollut hyvässä kunnossa, mutta syksyisin se muuttuu kurjaksi.
Masalan Kisan kymmenvuotiaat pelaajat istuvat harjoitustauolla Masalan nurmikentällä. Oikea nurmi on tänä kesänä ollut hyvässä kunnossa, mutta syksyisin se muuttuu kurjaksi.

Kun kenttä on valmis elokuun puolivälissä, 400 jalkapallojuniorin harrastusmahdollisuudet paranevat huomattavasti.

Kun aito nurmikenttä lilluu keväisin märkänä, tekonurmella voi jo pelata. Talvella tekonurmikentän voi jäädyttää luistinradaksi.

Fakta

Kirkkonummella on kohta kolme tekonurmea

 Masalan kenttä on Kirkkonummen kolmas tekonurmikenttä. Kaksi muuta tekonurmea ovat Veikkolassa ja Kirkkonummen keskustassa.

 Jalkapalloseura FC Wild rakennutti tekonurmen Veikkolaan Vuorenmäen koulun viereen 2012. Kenttä maksoi 300 000 euroa. Kentän rakentamista ja ylläpitoa varten perustettiin erillinen osakeyhtiö, jossa on osakkaina yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä.

 Kirkkonummen keskusurheilupuiston tekonurmikentän omistaa kunta.

 Läheisillä kouluilla on oikeus käyttää tekonurmikenttiä lukukausien aikana koulupäivinä. Iltaisin ja viikonloppuisin kentät ovat seurojen käytössä.

Harjoitusmatkatkin lyhenevät. Tähän asti isät ja äidit ovat kuskanneet pieniä jalkapalloilijoita joko 20 kilometrin päässä sijaitsevalle Veikkolan tekonurmelle tai kahdeksan kilometrin päähän Kirkkonummen keskustan tekonurmelle.

Seuran aktiivit uskovat, että tekonurmi vähentää vanhempien stressiä kuljetuksista.

"Tänne pääsee hyvin kävellen tai pyöräillen. Veikkolassa FC-Wildin pelaajien vanhemmat ovat kertoneet kuskaamisen vähentyneen merkittävästi tekonurmen ansiosta", Keskinen-Redford sanoo.

Lasten harrastus vihkii vanhemmatkin mukaan jalkapalloseuran toimintaan.

Keskinen-Redford ei pelannut jalkapalloa lapsena, mutta pari vuotta sitten hän osallistui seuran naisjoukkueen peleihin.

"Nyt keskityn toimimaan joukkueenjohtajana. Opin pelatessa, että on helpompaa kannustaa kentän laidalta."

Backman oppi jalkapalloilijaksi Pietarsaaren lähiseudun joukkueissa, Prieur puolestaan Korson palloseurassa.

"Minut valittiin seuran vuoden 1987 pelaajaksi", Prieur kehuu.

Nyt kumpikin miehistä pelaa seuran ikämiesjoukkueessa.

Vesa Laitinen
Kaapo Tusa (etualalla) ottaa kopin Masalan kentällä Kirkkonummella.
Kaapo Tusa (etualalla) ottaa kopin Masalan kentällä Kirkkonummella.

"Kaikkiin joukkueisiimme mahtuu mukaan uusia pelaajia", Backman vakuuttaa. Joukkueita on 20.

"Meillä voi aloittaa pelaamisen vaikka vasta 14-vuotiaana", korostaa Prieur. "Ja välivuosia voi ja saa pitää, ja jatkaa sitten."

Murrosikäisistä noin puolet lopettaa harrastuksen. Moni palaa jalkapallokentälle aikuisena.

Masalan Kisa on yleisseura, jossa voi harrastaa jalkapalloa, jumppaa, sulkapalloa, lentopalloa, salibandya ja koripalloa. Seurassa on 1 100 jäsentä, joista 60 prosenttia on lapsia.

Seuran jäsentulva johtuu Kirkkonummelle muuttavista nuorista perheistä. Noin 5 000 asukkaan Masalaan rakennetaan jatkuvasti uusia pienkerrostaloja ja rivitaloja. Uusia jäseniä tulee myös läheisiltä Luoman ja Sundsbergin asuinalueilta.

Vesa Laitinen
Kymmenvuotiaat Aleksanteri Sommarhem (vas.) ja Oskari Karttunen potkivat palloa nurmikentällä.
Kymmenvuotiaat Aleksanteri Sommarhem (vas.) ja Oskari Karttunen potkivat palloa nurmikentällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat