Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulli: Huumesienten kotikasvatus on lisääntynyt

Poliisi nappasi pari huumesienien käyttäjää Espoossa viikonloppuna

Kaupunki
 
Sienten kotiviljely on yleistynyt.
Sienten kotiviljely on yleistynyt.

Espoon poliisi tutkii viime lauantailta kahta eri huumausainerikosta, joissa kolmekymppisiltä miehiltä löytyi tavanomaisten huumeiden lisäksi myös huumesieniä.

Mistään massiivisesta ilmiöstä ei poliisin mukaan ole kyse, vaikka Espoon poliisi löysikin samana päivänä kahdelta ihmiseltä psilocybe-sieniä. Molempien henkilöiden kotietsinnässä löytyi myös muita huumeita ja kannabiksen siemeniä.

Tullissa on huomattu, että huumesienten kotikasvatus on parin viime vuoden aikana lisääntynyt. Netistä tilattavia sienten kotiviljelyalustoja alkoi jäädä Tullin haaviin vuonna 2013.

Vuonna 2014 Tullilla oli pelkästään Helsinki-Vantaan lentoasemalla yli 130 sieniin tai niiden tarvikkeisiin liittyvää juttua.

"Tullissa näkyy, että kasvatusalustojen tilaaminen netistä on lisääntynyt huomattavasti. Oli muutama vuosi, että meillä ei ollut sienikeikkoja juuri ollenkaan ja nyt niitä on noin 2–3 viikossa", kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista.

Kyseessä on hallusinogeeninen sieni, jota käytetään huumeena. Huumesienten kerääminen, käyttö, hallussapito, kasvattaminen ja myyminen ovat Suomessa rikoksia.

Rikoskomisario Timo Luoto Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo, että poliisi törmää harvakseltaan huumesienten käyttöön ja varsinkin kasvattamiseen.

Hänen mukaansa Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle tehtyjen rikosilmoitusten perusteella puhutaan ennemmin kymmenistä kuin sadoista tapauksista.

"Sienten kasvattamoja ei ole ollenkaan samassa määrin kuin miten paljon esimerkiksi kannabista kasvatetaan. Yleensä poliisin tietoon tulleissa tapauksissa henkilön hallussa on muitakin huumeita ja sitten ohessa on sieniä. Sienet ovat yleensä kuivatussa muodossa", Luoto kertoi.

"Porukka, joka sienten aiheuttamaa vaikutusmekanismia hakee, on onneksi aika pieni."

Kuitenkin esimerkiksi Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus Empussa on törmätty sienten käyttöön tänä kesänä.

"Empussa on katkaisuhoidossa ollut vastikään pari tapausta, jotka ovat kertoneet myös sienien käytöstä muiden päihteiden tai huumeiden ohella", kertoo vs. palveluesimies Ilkka Torvikoski huumeiden käyttäjien Linkki-pisteestä.

"Mutta eivät huumesienet radikaalisti ole näkyneet. Toisaalta sitä ei tule erikseen kysyttyä, vaan asia saattaa tulla esille, kun hoitoon hakeutuva kertoo päihteidenkäytöstään kokonaisuutena."

Helsingin A-klinikkasäätiön terveys- ja sosiaalineuvontapiste Vinkissä huumesienten käyttö ei yllätä.

"Se ei ole meidän asiakkaiden pääpäihde, mutta sienet ovat olleet vuosia ja ovat yhä mukana päihdekulttuurissa", kertoo vastaava sosiaaliohjaaja Greta Jokela Vinkistä.

Myrkytystietokeskukseen tulee vuosittain noin 20–30 puhelua koskien huumausainetarkoituksessa nautittuja sieniä. "Mutta tänä vuonna ei ole tullut vielä yhtään kyselyä", kertoo lääkäri Maria Paile-Hyvärinen Myrkytystietokeskuksesta.

Suomessa kasvavista sienistä suippumadonlakkia kerätään huumaantumistarkoituksessa.

Huumesienten nauttimisesta voi seurata sekavuutta, hallusinaatioita tai psykoottinen tila. Paile-Hyvärinen varoittaa sekä netissä tilattujen että metsästä poimittujen huumesienien riskeistä.

"Ei voi koskaan tietää, kuinka paljon vaikuttavaa ainetta ne sisältävät."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat