Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kaupunki menettää rahaa liian tiukoilla säännöillä"

Helsinki pohtii parkkipaikkojen rakentamisen vähentämistä

YIT:n Kostiainen: Kaupunki menettää rahaa liian tiukoilla säännöillä

Kaupunki
 
Kuinka tehotonta auton käyttö on? HS kuvasi eri katuja 3 tunnin ajan
Kuinka tehotonta auton käyttö on? HS kuvasi eri katuja 3 tunnin ajan
Nykyauton käyttöaste on surkea: se on pysäköitynä keskimäärin 96 prosenttia ajasta. Robottiautot vapauttavat kadunvarret ihmisten käyttöön, sillä parkkipaikkoja ei enää tarvita. Toimittaja: Pekka Torvinen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru. Grafiikka: Uolevi Holmberg.

Helsinki suunnittelee kunnianhimoisia väljennyksiä nykyiseen autopaikkanormiinsa. Pakollisia autopaikkoja vähentämällä aiotaan edistää erityisesti täydennysrakentamista, mutta myös Kalasataman parkkipaikkavaatimuksia saatetaan helpottaa tulevaisuudessa.

"Vaatimus parkkipaikoista tekee monesta täydennysrakentamishankkeesta tällä hetkellä hankalia toteuttaa. Joustoa haetaan erityisesti raideliikenteen lähellä", sanoo kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

Tästä on kyse

 Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa täytyy rakentaa yksi autopaikka jokaista 130 kerrosneliömetriä kohden tai 0,5 paikkaa per asunto, jos raideliikenteen pysäkille on matkaa alle 600 metriä.

 Esikaupunkialueilla samat lukemat ovat yksi paikka per 120 kerrosneliömetriä tai 0,6 paikkaa per asunto.

 Täydennysrakentamisessa normista aiotaan tulevaisuudessa tinkiä jopa 50 prosenttia.

 Yli 55 prosenttia Helsingin asuntokunnista on täysin autottomia.

Helsingin tavoitteena on tiivistää nykyisiä, raideliikenteen varrella olevia esikaupunkialueita. Ongelma on, että uudet talot rakennetaan useimmiten vanhoille parkkipaikoille. Pysäköinnin rakentaminen talon alle joko katutasoon tai maan alle on kallista. Yksi paikka maksaa 20 000–60 000 euroa.

"Rakennusprojekti on aina kokonaisuus. Se muuttuu nopeasti kannattamattomaksi, jos autopaikkoja pitää rakentaa esimerkiksi kahteen tasoon", sanoo rakennusyhtiö YIT:n kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiainen.

Rakennusyhtiöt tekisivät Helsingissä yleisesti ottaen mielellään vähemmän pysäköintipaikkoja, sillä ne eivät ole hyvää bisnestä. Kostiaisen mukaan kysyntä on rajattua ja paikkoja pitää kaupitella jatkuvasti. Harva on valmis maksamaan autopaikastaan 60 000 euroa.

Lopulta liian tiukasta autopaikkanormista kärsii kuitenkin kaupungin talous. Se kärsii toteutumattomien mutta todennäköisesti myös toteutuvien rakennushankkeiden takia. YIT:n Kostiainen ehdottaa asian todistamiseksi ja puskista huutelun lopettamiseksi huutokauppaa.

"Kaupunki voisi järjestää kilpailun kahdesta samanlaisesta tontista, joista toiseen saa rakentaa autottoman ja toiseen nykyisen normin mukaisen talon. Kantakaupungissa kaupunki saisi varmasti enemmän rahaa autottomasta tontista", Kostiainen sanoo.

Esikaupunkialueella ei kannata rakentaa autotonta taloa, mutta sielläkin Kostiainen toivoisi enemmän vapauksia rakennuttajalle.

"Autopaikat voisivat joko olla vapaasti rakennuttajan pohdittavissa tai niistä voisi sopia rakennusluvan yhteydessä. Nykyinen normi on liian tiukka."

Työ on jo käynnissä. Kaupunginhallitus hyväksyi helmikuussa 2014 Helsingin uuden pysäköintipolitiikan, jonka tavoitteena on ohjata pysäköinnin kuluja sitä oikeasti käyttäville. Tavoitteena on vähitellen ohjata ihmisiä pois auton omistamisesta ja edistää kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.

Tähän liittyen kaupunkisuunnitteluvirasto laatii parhaillaan ehdotusta autopaikkanormin väljentämisestä niin täydennys- kuin uudisrakentamisessa. Samalla etsitään keinoja, joilla paikat voivat olla alue- eikä talokohtaisia, jolloin voidaan valita kustannuksiltaan edullisempia vaihtoehtoja. Ehdotukset valmistuvat syksyksi.

"Kuvaavaa on, että pysäköintipolitiikka on isompi kysymys kuin liikenne ja sen haitat. Kaupungissa kaikelle tilalle on aina monta ottajaa", Sinnemäki sanoo.

Nykysäädöksin Helsingin halutuimpia ja kalleimpia kaupunginosia ei voisi enää rakentaa. Autopaikat vaikuttavat osaltaan kehitykseen. Jätkäsaaresta ja Kalasatamasta ei tule mitenkään Punavuoren, Ullanlinnan, Kallion ja Alppiharjun kaltaisia kaupunginosia, jos noin neljäsosa kaikesta rakennuspinta-alasta on tarkoitettu pysäköintiin.

Samalla autoilun suosio laskee. Liikennekäytössä olevien henkilöautojen määrä tuhatta asukasta kohden on laskenut Helsingissä yhdeksän prosenttia vuoteen 2007 verrattuna. Vain noin 30 prosenttia hankkii ajokortin Helsingissä heti 18-vuotiaana, Tukholmassa alle 20 prosenttia. Nuoremmille sukupolville älypuhelin on pakkohankinta, ei ajokortti.

"Autoilun suosiossa tapahtuu 10–15 vuoden sisällä todella iso muutos", YIT:n Kostiainen sanoo.

Sinnemäen mukaan kaupunki aikoo reagoida murrokseen. Esimerkiksi Kalasataman pohjoisosaan tuskin rakennetaan samanlaista valtavaa maanalaista asukaspysäköintiä kuin Jätkäsaareen, koska maanalaisia tiloja on tulevaisuudessa hyvin vaikea ottaa muuhun käyttöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat