Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ei kaipaa vuonna 2030 autopaikkoja – syynä älyautot

Itseajavien autojen tulo muuttaa kaupunkirakenteen perusteellisesti

Kaupunki
 
Kuinka tehotonta auton käyttö on? HS kuvasi eri katuja 3 tunnin ajan
Kuinka tehotonta auton käyttö on? HS kuvasi eri katuja 3 tunnin ajan
Nykyauton käyttöaste on surkea: se on pysäköitynä keskimäärin 96 prosenttia ajasta. Robottiautot vapauttavat kadunvarret ihmisten käyttöön, sillä parkkipaikkoja ei enää tarvita. Toimittaja: Pekka Torvinen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru. Grafiikka: Uolevi Holmberg.

15 vuoden päästä Helsingin keskustassa ei enää ole kadunvarsiparkkipaikkoja. Tilaamme itseajavan auton painamalla nappia puhelimessa, ja taajama-alueella auto tulee paikalle 10 minuutin sisällä. Operaattorin kanssa tekemästämme sopimuksesta riippuen auto on joko nykyisen taksin tai HSL:n Kutsuplus-palvelun kaltainen. Kun auto on vienyt meidät määränpäähämme, jatkaa se välittömästi matkaansa.

Mercedes-Benz
Itseajavassa autossa tiehen ei enää tarvitse kiinnittää huomiota. Autoista tulee liikkuvia toimistoja, kahviloita tai olohuoneita. Kuvassa Mercedes-Benzin luonnos älyautoksi San Franciscossa keväällä 2015.
Itseajavassa autossa tiehen ei enää tarvitse kiinnittää huomiota. Autoista tulee liikkuvia toimistoja, kahviloita tai olohuoneita. Kuvassa Mercedes-Benzin luonnos älyautoksi San Franciscossa keväällä 2015.

Itseajavat autot muodostavat vuonna 2030 autoliikenteestä ylivoimaisesti suurimman osan, arvioi Älykkään liikenteen verkoston ITS Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen. Samalla ihmiset ovat ottaneet kadut takaisin käyttöönsä. Leveitä pyöräkaistoja on kaikkialla. Ravintolat levittäytyvät kaduille. Terassin vieressä kasvaa puu  paikalla, jossa vain muutama vuosi aiemmin makasi auto tuntikaupalla käyttämättömänä.

Hietasen pelkona kuitenkin on, että taustalla kaikkea hallitsee Google.

Outi Pyhäranta HS
Kaupungin pitää muuttaa kadunvarsia aktiivisesti muuhun käyttöön, sanoo ITS Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen.
Kaupungin pitää muuttaa kadunvarsia aktiivisesti muuhun käyttöön, sanoo ITS Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen.

Parkkipaikat katoavat

Vuonna 2030 Helsingin liikenne hoituu jopa 90 prosentilla vähemmän autoja kuin nykyisin riippuen siitä, liikuttavatko ne kerralla yhtä vai useampaa ihmistä. Niiden puikoissa ei vain ole ihminen, vaan muiden teillä olevien autojen kanssa keskusteleva tietokone.

Vaikka julkinen liikenne lopetettaisiin kokonaan itseajavien autojen jälkeen, ei kadunvarsilla tarvita pysäköintitilaa. Asia selvisi kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD:n tekemästä simulaatiosta Lissabonissa, joka on Helsingin kokoinen kaupunki.

Kadunvarsipysäköinnin poistaminen tarkoitti Lissabonin simulaatiossa, että autoille varatusta tilasta voitiin ottaa jopa 20 prosenttia muuhun käyttöön. Tämä avaa kaupunkisuunnittelulle aivan uusia näköaloja.

"Helsingin ajatus kaupunkibulevardeista alkaa kuulostaa todella fiksulta", Hietanen sanoo.

Lisäksi jopa 80 prosenttia muista parkkipaikoista voidaan Lissabonin simulaation perusteella myös poistaa itseajavien autojen jälkeen, mikä vapauttaa paljon yksityistä tilaa uusiokäyttöön. Toisaalta se tarkoittaa myös ongelmia. Parkkitaloa ei noin vain muuteta muuhun käyttöön.

Parkkipaikkoja ei tulevaisuudessa tarvita, sillä autoja ei enää omisteta. Autot ladataan ja huolletaan palvelukeskuksissa kehäteiden varsilla.

"En usko, että robottiauton omistaminen on kiinnostavaa. Auton omistaminenhan on lähinnä vaiva. Kun siitä vapaudutaan, se on ihmisen kannalta hyvä, luonnonvarojen kannalta hyvä ja pysäköinnin kannalta hyvä", sanoo YIT:n kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiainen.

Tästä on kyse

 Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa täytyy rakentaa yksi autopaikka jokaista 130 kerrosneliömetriä kohden tai 0,5 paikkaa per asunto, jos raideliikenteen pysäkille on matkaa alle 600 metriä.

 Esikaupunkialueilla samat lukemat ovat yksi paikka per 120 kerrosneliömetriä tai 0,6 paikkaa per asunto.

 Täydennysrakentamisessa normista aiotaan tulevaisuudessa tinkiä jopa 50 prosenttia.

 Yli 55 prosenttia Helsingin asuntokunnista on täysin autottomia.

Vaikka robottiautot aluksi omistettaisiin, niiden ympärille syntyy mitä todennäköisimmin palveluita, joiden kautta autojen vuokraus on helppoa.

"Miksi pitää auto vain omassa käytössä, kun sen voi nappia painamalla lähettää hankkimaan siihen sijoitettua pääomaa takaisin?" Sampo Hietanen kysyy.

Thomas Edisonia mukaillen: muista vaihtoehdoista tehdään niin halpoja, että vain rikkaat ajavat autojaan itse. Hietanen uskoo, että jossain vaiheessa oma ajo kielletään Helsingin kantakaupungissa kokonaan.

Joukkoliikenne on entistä tärkeämpää

Ruuhkat ovat vuonna 2030 entistä pahempia, jos itseajavien autojen rinnalla ei kehitetä joukkoliikennettä. Robottiautot saattavat korvata liityntäbussit, mutta järeää raideliikennettä tarvitaan jopa kipeämmin kuin nyt.

Tämä johtuu siitä, että itseajavat autot ovat jatkuvassa liikkeessä, ja ruuhka-aikaan kaikki liikenevät autot ovat käytössä. Autoja on vähemmän liikenteessä kuin nyt, mutta niiden yhteenlaskettu ajokilometrien summa on suurempi. YIT:n Juha Kostiaisen mielestä toimivaa joukkoliikennettä ei tulevaisuudessakaan korvaa mikään.

Osittain siksi Helsinki panostaa liikkuminen palveluna -konseptiin, jossa operaattorit tarjoavat kuukausimaksua vastaan monta erilaista liikkumismuotoa. Sampo Hietasen mukaan kaupunkialueella sähköpyörä voi hyvin olla suositumpi liikkumismuoto kuin itseajava auto. Metroasemalta otettu pyörä on usein myös kaikkein nopein vaihtoehto.

Ennen itseajavia takseja liikenteen automatisointi ehtii ehkä mullistaa bussiliikenteen, arvioi Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

"Joukkoliikenteen suurin menoerä ovat kuljettajien palkat. Jos kuljettajia ei tarvita, voidaan joukkoliikenne rakentaa uusiksi aivan eri kustannusrakenteella." Tämä voisi tarkoittaa bussilinjojen moninkertaistumista.

Ei jos, vaan kun

Autot ajavat pian itseään, siitä ei enää kiistellä. It-yhtiö Google käyttää miljardeja robottiauton kehitykseen, ja perinteiset autonvalmistajat ovat aivan yhtiön kintereillä tai jopa sen edellä. Sijoittajat uskovat kyytipalvelu Uberiin niin paljon, että sen markkina-arvo on jopa 40 miljardia euroa. Arvo on huikea vain siksi, että Uberin uskotaan olevan tulevaisuuden automaattisten taksipalveluiden keihäänkärki ja markkinajohtaja.

"Liikkuminen on kotitalouksien toiseksi suurin menoerä, siihen menee noin 300 euroa kuussa. Se on 10 kertaa suurempi bisnes kuin teleala ja maailman suurin järjestelmä. Kun se muuttuu, muuttuu kaikki", sanoo Sampo Hietanen.

Liikenne muuttuu automaattiseksi ennen kaikkea siksi, että se on viimeisiä suuria tuottavuushyppyjä. Käyttöaste on tällä hetkellä surkea: autot ovat keskimäärin 96 prosenttia ajasta pysäköitynä.

"Hyödyt ovat järkyttävän suuret. 95 prosenttia onnettomuuksista on ihmisen aiheuttamia, ja tulevaisuudessa näitä ei ole. Rattijuopumuksia ei enää ole, vaikka autoilla varmasti liikutaan humalassa", Hietanen sanoo.

Kolareita tulevaisuudessa edelleen tapahtuu, ja robottiautojen kuolemantuottamuksista tulee vielä kiistakysymys. Tärkeintä kuitenkin on, että onnettomuuksia tapahtuu yli 90 prosenttia vähemmän, ja Hietasen mukaan se riittää.

Suurin muutos autoa käyttävälle työmatkalaiselle on Hietasen mukaan kuitenkin se, että päivään tulee jopa 90 minuuttia enemmän aikaa, kun autoa ei tarvitse enää ohjata.

"Kun liikkuminen on muutettu banaaliksi, autoista tulee nopeasti liikkuvia toimistoja, kahviloita, kuntosaleja tai olohuoneita. Voidaan väittää, että vapautunut aika annetaan työnantajalle, mutta kuka siihen uskoo?"

Ei niin hyvää, ettei jotain pahaa

Kaupunkikuvan, viihtyisyyden, saasteettomuuden ja saavutettavuuden kannalta itseajavat autot ja julkisen liikenteen muutos ovat hirveän hienoja asioita", sanoo YIT:n Juha Kostiainen.

Sampo Hietasen mukaan tulevaisuuden kaupungissa monta asiaa on paremmin kuin nyt, mutta siellä on myös asioita, jotka ovat pielessä.

"Kuka hallinnoi liikennejärjestelmiä? Jos se on Google, täysin tyytyväinen ei voi olla."

Hietasen mukaan Suomella ja Helsingillä on seuraavien muutaman vuoden aikana mahdollisuus luoda malli, jossa myös paikalliset toimijat voivat menestyä. Mahdollisuuksia on.

"Mutta jos nyt ei olla hereillä, tekee vallankumouksen joku muu, ja me menemme isoimman mukana."

Just how much do people use their cars? A timelapse video from a street in Helsinki
Just how much do people use their cars? A timelapse video from a street in Helsinki
The utilisation rate of modern automobile is pitiful: it is parked, on average, 96 percent of the time. Self driving cars will free nearly 20 percent of street space to new use, as parking spaces are no longer needed. Journalist: Pekka Torvinen. Video: Esa Syväkuru. Graphic design: Uolevi Holmberg.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat