Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehäradan lentokentän asema avautuu

Lentomatkustajat joutuvat vielä kävelemään kiertotietä tai hyppäämään sukkulabussiin

Kaupunki
 

Kehäradan junat alkavat perjantaina pysähtyä myös lentoaseman juna-asemalla. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi antoi asemalle käyttöönottoluvan torstaina.

Perjantaina avautuu kuitenkin vain juna-aseman eteläinen sisäänkäynti Tietotiellä. Sieltä on matkaa terminaali 1:een 350 metriä ja terminaali 2:een 700 metriä.

Tästä on kyse

 Liikenne kehäradalla käynnistyi 1. heinäkuuta, mutta lentoaseman pysäkki oli tällöin vielä keskeneräinen.

 Kehäradan junat alkavat pysähtyä lentoaseman juna-asemalla tänään perjantaina. Nyt avautuu kuitenkin vasta juna-aseman eteläinen sisäänkäynti Tietotiellä.

 Maanalaisen yhteyden juna-asemalta terminaalirakennukseen on tarkoitus valmistua lokakuun lopulla.

Kävelyreitille on pystytetty opasteet, mutta Helsingin seudun liikenne (HSL) on myös järjestänyt maksuttoman bussikuljetuksen.

Maanalainen yhteys juna-asemalta terminaalirakennukseen valmistuu aikataulun mukaan lokakuun lopulla.

"Maanalaisella kulkureitillä asennetaan sekä kaarevaa alakattoa että erittäin pitkiä liukuportaita. Kattotyötä tehdään telineiltä, joten silloin ei voida asentaa liukuportaita. Tehtävä kallion sisällä on todella vaikea", luonnehtii kehäradan projektipäällikkö Juha Kansonen.

Tähän mennessä I- ja P-junat ovat ohittaneet lentokentän kokonaan rakennustöiden viimeistelyjen vuoksi. Lentomatkustajat ovat päässeet terminaaleihin Aviapoliksen asemalta bussikuljetuksella.

Lentokentän juna-aseman käyttöönottoa – kuten koko radan käyttöönottoa – edelsi tällä viikolla tiivis, osin jopa kansainvälinen tarkastustoiminta.

Sertifiointi- ja arviointiyritys Bureau Veritas hyväksyi omalta osaltaan juna-aseman tiistai-iltana. Milanolainen insinööri Marino Lucchini oli tarkastanut aseman maanantaina.

"Yhteistyö Lucchinin kanssa on ollut sujuvaa. Hän on käynyt Suomessa parin kuukauden välein tarkastamassa, että rakentamisessa edetään hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan", Kansonen kertoo.

Rautatiejärjestelmien yhteensopivuus, tunneliturvallisuus ja esteettömyys muuttuivat kansainvälisen tarkastustoiminnan kohteiksi Suomen EU-jäsenyyden myötä.

Bureau Veritas valikoitui tarkastajaksi kilpailuttamiskierroksen myötä. Suomessa myös VTT on sittemmin saanut oikeuden rautateiden tarkastustoimintaan.

Bureau Veritaksen lisäksi Trafin käyttöönottolupaan tarvittiin myös rakennusvalvonnan hyväksyntä. Rakennustarkastaja tutki aseman tiloja vielä torstaiaamuna.

Lentokentän juna-aseman käyttöönotto harventaa Helsingin keskustan ja lentoaseman välillä liikennöivän bussilinjan 615 vuoroja.

HSL suosittelee Helsingin keskustan ja lentoaseman väliä matkustavia käyttämään junaa. Juna on HSL:n mukaan matka-ajaltaan bussia 615 nopeampi. Se myös kulkee bussia 615 useammin.

HSL:n osastonjohtaja Tero Anttila sanoo, ettei sukkulabussin matka-aikaa ole kellotettu, mutta I-juna kulkee lentoasemalle 27 minuutissa. Bussin 615 matka-aika on nopeimmillaan 35–37 minuuttia ja ruuhka-aikana 40–45 minuuttia.

Marja Salomaa HS
Helsinki-Vantaa

I- ja P-junat pysähtyvät perjantaista lähtien myös lentokentällä.
I- ja P-junat pysähtyvät perjantaista lähtien myös lentokentällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat