Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuruoaksi raastevati ja pääruoaksi kuorrutettua parsakaalia – Helsingin vuosi­kymmenet ruokalistalla

Kansainväliset ja hienostuneet maut on tunnettu Helsingissä jo vuosikymmeniä

Kaupunki
 
Menu Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisten olympiakylästä. Listalta löytyy esimerkiksi "paistettua raavasta" ja "currylihaa (omena-rusina-sipuli-liha-banaani)". Menu vuodelta 1895. Ravintola tuntematon. Listalta löytyy esimerkiksi artisokkalientä.
Menu Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisten olympiakylästä. Listalta löytyy esimerkiksi "paistettua raavasta" ja "currylihaa (omena-rusina-sipuli-liha-banaani)". Menu vuodelta 1895. Ravintola tuntematon. Listalta löytyy esimerkiksi artisokkalientä.

Kun epävirallinen herrainklubi Stammen kokoontui 1936 kantapöytäänsä

helsinkiläisessä ravintola Königissä, oli ruokalistalla esimerkiksi keitettyä lammasta ja dillikastiketta sekä pyytä kasarissa.

Vuonna 1892 perustettu König oli tullut tunnetuksi herkuttelevien herrojen kantapaikkana, jonne ei naisilla ollut asiaa herrain nauttiessa listalta vaikkapa munaa à la meunière tai tuoretta mateen mätiä.

"Itse Aino Sibeliuksenkaan kohdalla ei tehty poikkeusta, vaikka hän usein soittelikin nerokkaalle puolisolleen kantaravintolaan", muistellaan Stammenin historiaa kertaavassa kirjoituksessa Helsingin Sanomissa 15. toukokuuta 1980.

Helsinkiläisten klassikkoravintoloiden vanhat ruokalistat kertovat paitsi ajan hengestä myös siitä, että kansainväliset tuulet ja hienostuneet herkut eivät ole mitään uutta pääkaupungin ravintolakentässä.

Esimerkiksi 1960-luvulla valkoisten pöytäliinojen äärellä on Helsingissä nautittu kilpikonnalientä. 1980-luvun lopulla, juuri ennen lamaa ravintola Savoyn listalta löytyi savustettua häränfileetä samppanja-kaviaarikastikkeessa. Tällaisia

erikoisuuksia ei Helsingin ravintoloista löydy edes tänä päivänä. "Kansainvälisiä vaikutteita on Helsingissä otettu aina, ja esimerkiksi ensimmäinen kiinalainen ravintola avattiin hotelli Tornissa jo 1953", kertoo museolehtori Merja Nummi Hotelli- ja ravintolamuseosta.

Hän muistuttaa, että ennen 1960-lukua Helsingissä tosin oli lähinnä hienoja ravintoloita, ja ruokalistat olivat sen mukaisia.

Konstailemattomampaa linjaa on edustanut esimerkiksi vuonna 1932 perustetun ravintola Eliten lista, jolta löytyi 1981 alkuruoaksi juuresraastevati ja pääruoaksi kuorrutettua parsakaalia.

Pihvilistat saapuivat Helsinkiin vuonna 1970 Mannerheimintie 68:ssa sijainneen ravintola Vartaan myötä. Asiakas täytti Vartaassa kupongin, johon hän merkkasi rastilla haluamansa grillilihatyypin, liha-annoksen painon ja lisäkkeen.

Syyskuussa 1978 Vartaassa vietettiin Neuvostoliiton kulttuuriviikkoa, jonka keskeisenä aiheena oli Uzbekistan. Sen kunniaksi ruokalistalta löytyi uzbekistanilaisia herkkuja. 1980-luvulla Varras otti listalleen uudenlaisen pitsan – pannupitsan. Ilta-Sanomat uutisoi uudesta tuotteesta ja oli innoissaan pitsan kotiinkuljetusta varten kehitetystä styroksikotelosta, jonka avulla ruokahävikki vähenisi. "On synti kaikkia nälkäisiä kohtaan heittää pois täysin syömäkelpoista ruokaa. Suomalaisten olisi opittava tämäkin mannermainen siviilirohkeus", IS ohjeisti.

König isännöi herrainklubeja vielä 1980-luvullakin, mutta tuolloin listalta löytyi mateen mädin lisäksi jo kotiruokamaisia annoksia, kuten pyttipannua. Helsingin Sanomien toimittaja Ilkka Malmberg yltyi suorastaan runolliseksi pyttipannua maistettuaan.

"Pyttipannu on uudelleenarvioinnin hetki, menneen uudelleenjäsentely, jolloin on kestettävä eilispäivän keltaisena mulkoileva kykloopinkatse", hän tunnelmoi 2. huhtikuuta 1985.

1990-luvun laman aikaan Helsinki oli harmaa paikka, mutta ruokalistoilta pilkotti sentään chilinpunaista ja korianterinvihreää. Texmex-ravintola Cantina West avattiin Kasarmikadulle vuonna 1990. Sen värikkäät annokset ja eksoottinen makumaailma siirtyivät vähitellen ravintolan ruokalistalta myös kokeilevien helsinkiläisten koteihin.

Vuosikymmenen lopussa taloudessa meni jo sen verran paremmin, että ravintolakriitikoita ärsyttivät hienojen ravintoloiden ruokalistoista puuttuvat hinnat.

Savoyn lista vuodelta 1939. Ennen Helsingin eliitti hallitsi usein ranskan kielen, ja sitä pidetään myös gastronomian kielenä.
Savoyn lista vuodelta 1939. Ennen Helsingin eliitti hallitsi usein ranskan kielen, ja sitä pidetään myös gastronomian kielenä.

Menu vuodelta 1895. Ravintola tuntematon. Listalta löytyy esimerkiksi artisokkalientä.
Menu vuodelta 1895. Ravintola tuntematon. Listalta löytyy esimerkiksi artisokkalientä.

 

Lähde: Helsingin Sanomien arkisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat