Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Oikeus pyrki välttämään jälkiviisauden

Kaupunki
 

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mielestä Helsingin käräjäoikeus näyttää välttäneen liiallisen jälkiviisauden kahdeksanvuotiaan tytön murhaan liittyvässä virkarikosoikeudenkäynnissä.

Hän kehuu käräjäoikeuden tapaa käsitellä virkamiesten tekoja.

"Tämä on psykologisesti hirveän vaikea tilanne, kun tapahtumien seurauksena on ollut karmea surmatyö. Käräjäoikeus on arvioinnissa keskittynyt siihen, mitä kulloisellakin hetkellä on tiedetty ja mitkä kunkin henkilön virkavelvollisuudet ovat olleet. Oikeus ei ole sallinut mitään viittauksia sen hetken jälkeisiin tapahtumiin."

Nuotio korostaa, ettei oikeudessa käsitelty kahdeksanvuotiaan tytön henkirikosta eikä virkamiehiä syytetty kuoleman aiheuttamisesta vaan virkatehtäviensä laiminlyönneistä.

Oikeus tuomitsi kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vapautti yhdeksän muuta syytettyä kokonaan syytteistä.

Nuotion mukaan virkarikosoikeudenkäyntiin vaikutti se, että lainsäädännössä on määritelty lastensuojelun virkatehtävät tarkemmin kuin monen muun ammattiryhmän. Oikeudenkäynti on hänen mukaansa poikkeuksellinen.

"En muista yhtään vastaavaa oikeudenkäyntiä, joka olisi koskenut lastensuojelua. Varmaan taustalla olevan henkirikostapauksen saaman huomion vuoksi nämä asiat on nyt perattu hirveän tarkkaan", Nuotio sanoo.

Hän arvelee, että virkamiesten vastaavanlaiset virheet eivät olisi johtaneet oikeudenkäyntiin jonkin vähemmän kuohuttavan lastensuojelutapauksen yhteydessä.

Nuotio toimii rikosoikeuden professorina Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat