Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomittujen työntekijöiden jatko on auki

Kaksi Helsingin sosiaalityöntekijää sai tuomion liittyen 8-vuotiaan tytön murhaan

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Sosiaalityöntekijän kuulustelupöytäkirja kertoo, miten murhattua 8-vuotiasta koskeneeseen lastensuojeluilmoitukseen suhtauduttiin pari päivää ennen tytön kuolemaa.
Sosiaalityöntekijän kuulustelupöytäkirja kertoo, miten murhattua 8-vuotiasta koskeneeseen lastensuojeluilmoitukseen suhtauduttiin pari päivää ennen tytön kuolemaa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön murhaan liittyvässä virkarikosoikeudenkäynnissä.

Oikeus vapautti yhdeksän muuta syytettyä kokonaan syytteistä. Syytettynä oli yhteensä 11 virkamiestä, jotka ovat hoitaneet kahdeksanvuotiaan tytön asioita ennen tämän joutumista isänsä ja äitipuolensa murhaamaksi vuonna 2012.

Tästä on kyse

 Isä ja äitipuoli murhasivat tukehduttamalla kahdeksanvuotiaan tytön Helsingissä äitienpäivänä 2012. Heidät on tuomittu elinkautiseen vankeuteen.

 Kahdeksanvuotias tyttö oli lastensuojelun asiakas syntymästään lähtien. Hän muutti isänsä luokse kesällä 2010, minkä jälkeen lastensuojeluilmoituksia tehtiin 11.

 Lasta oli muun muassa pahoinpidelty ja pakkosyötetty ennen henkirikosta. Lapsi ei kertonut tästä kenellekään.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

"Aion ilmoittaa tyytymättömyyttä koko tuomioon. Sen jälkeen luen sen rauhassa ja mietin, miltä osin lähden jatkamaan. Aion valittaa hovioikeuteen ainakin joistakin tuomion osista", hän sanoo.

Syyttäjä vaati kahdelle syytetylle ehdollista vankeustuomiota ja yhdeksälle muulle sakkorangaistusta.

Syytettynä oli neljä sosiaalityöntekijää, neljä lääkäriä, kaksi hoitajaa ja lastenpsykiatri. Syyttäjä oli vaatinut heille rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet tahalliset laiminlyönnit.

Kahdeksanvuotiaan tytön tapaus on johtanut keskusteluun lastensuojelun tilanteesta.

Tosin Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki on kuullut, ettei sosiaalityön kentällä ihmisten anneta puhua.

"Minulla on kokemusta siitä, että suita yritetään tukkia, kun nostaa ongelmia esiin. Soisin, että työntekijöiden ääntä kuultaisiin enemmän."

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston päällikkö Hannu Juvonen kuvaa nyt käräjillä ollutta tapausta äärimmäisen poikkeukselliseksi ja raskaaksi prosessiksi.

Lapsen asioista vastannut sosiaalityöntekijä on menettänyt tapahtuneen johdosta terveytensä ja työkykynsä, minkä vuoksi käräjäoikeus jätti tuomitsematta hänelle rangaistusta. Johtava sosiaalityöntekijä sai rangaistukseksi 25 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa yhteensä 625 euroa.

Tuottamuksellisesta eli huolimattomuudesta tehdystä virkavelvollisuuden rikkomisesta on säädetty rangaistukseksi varoitus tai sakkoa.

"Työntekijämme ovat saaneet tukea. Tapaus on ollut merkittävä tekijä lastensuojelun kehittämisessä. Jo oikeusprosessin aikana kolmessa vuodessa on tehty paljon parannuksia."

Kaupungin lastensuojelun työntekijät kommentoivat lastensuojelun tilaa Helsingin Sanomille. Nimettömänä pysyttelevät nainen ihmettelee, mitä Juvosen mainitsema paljon on.

"Työntekijät on vaiennettu uhkailemalla. Missään vaiheessa ei ole pyynnöistä huolimatta pidetty kaikille lastensuojelun sosiaalityöntekijöille tilaisuutta, jossa olisi käyty Eerikan tilanne läpi niin, ettei vastaavaa tapahtuisi enää."

Sekä Juvonen että Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) muistuttavat, että Helsingissä lastensuojelun määrärahat ja työntekijämäärät ovat tilastollisesti esimerkiksi naapurikuntia suuremmat.

Haastattelemiemme sosiaalityöntekijöiden silmin tilanne näyttää tilastoja karummalta.

Lastensuojelua ja sosiaalityötä on jaettu eri tahoille, eivätkä viestit aina kulje eri tahojen välillä.

"Organisaation joustamattomuus tuo varsinkin Helsingissä lisätyötä sosiaalityöntekijöille. Joka ikistä palvelua haettaessa sosiaalityöntekijän täytyy tehdä monisivuinen hakemus, eikä päätösvalta ole koskaan yksittäisellä sosiaalityöntekijällä."

Miespuolinen lastensuojelun työntekijä sanoo johtoportaan siloittavan kuvaa parannuksista, jotka eivät näy käytännön tasolla.

"Meitä ei arvosteta. Emme saa edes kesätyöntekijöitä avuksi."

Työ on usein asiakkaidenkin kanssa haastavaa, mutta todelliset haasteet tulevat lastensuojelun työntekijän mukaan taistelusta organisaatiota vastaan palveluita tai vaikkapa sijoituspaikkaa haettaessa.

Byrokratiaan menee hänen mukaansa iso osa työajasta, mikä on suoraan pois asiakkailta.

Työntekijöitä voi olla keskimääräistä enemmän, mutta myös ongelmat ovat suurkaupungissa tavallista rajumpia.

"Pienissä kunnissa organisaatio on joustavampi ja sosiaalityöntekijät tuntevat asiakkaansa", sosiaalityöntekijä lisää.

Juvonen myöntää, että Helsingissä on nähtävissä metropoli-ilmiöitä.

"Yksitäisestä työntekijästä voi tuntua vaikeissa tapauksissa, että mikään aika ei riitä."

Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen peräänkuuluttaa, että tavoitteiden saavuttamiseksi täytyisi palkata lisää työntekijöitä.

"Lastensuojelulakiin tehdyt uudistukset ovat hyviä, mutta myös työn tekemisen mahdollisuuksien täytyisi olla lain hengen mukaiset. Työ- ja asiakasmäärät ovat liian suuria työntekijää kohti."

Eerikan tapauksessa lastensuojelun huolenaiheet eivät olleet terveydenhuollon työntekijöiden tiedossa. Käräjäoikeuden mukaan sen vuoksi terveydenhuollon työntekijät saattoivat luottaa siihen, että lapsen vastaanotolle tuonut aikuinen puhui totta.

Tyttö ei itse kertonut virkamiehille missään vaiheessa kokemastaan kaltoin kohtelusta. Tässä tilanteessa fyysisen ja psyykkisen kaltoin kohtelun tunnustaminen ja siihen puuttuminen oli vaikeaa, käräjäoikeus toteaa.

Käräjäoikeuden mukaan viranomaistoiminta lastensuojelun ja terveydenhuollon kesken oli tapahtuma-aikaan ilmeisen koordinoimatonta. Se aiheutti tietokatkoksia eri toimijoiden välille.

Yksittäisiä viranhaltijoita ei voi käräjäoikeuden mukaan saattaa rikosvastuuseen järjestelmän mahdollisesta toimimattomuudesta.

Viranomaisten välistä tiedonkulkua määritellään laissa 36 eri kohdassa. Juvonen uskoo, että näistä kohdista löytyy keinoja välittää tietoa eri toimijoiden kesken.

"Lain antamat mahdollisuudet pitää tietää. Tätä osaamista aiomme lisätä koulutuksella."

Juvosen mukaan tärkein uudistus on lapsikeskeisyys, jota on tarkoitus lisätä edelleen.

"Nykyään lasta kuullaan paremmin ja taataan, että häntä tavataan myös kahden kesken", Juvonen tarkentaa.

Viranomaisten tietoja on koottu yhteen ja lisäksi viranomaisten välistä yhteistyötä on kehitetty.

8-vuotias tyttö kuoli keväällä 2012. HS on seurannut virkamiesten oikeustapausta pitkin kevättä 2015.
8-vuotias tyttö kuoli keväällä 2012. HS on seurannut virkamiesten oikeustapausta pitkin kevättä 2015.
Juhani Niiranen HS
Hannu Juvonen
Hannu Juvonen
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Tuire Tamminiemi
Tuire Tamminiemi
Vesa Oja
Tero Ristimäki
Tero Ristimäki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat