Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentokentän junamatkailijat selvisivät vähällä harhailulla

Moni oli opetellut uuden juna-aseman kulkureittejä ennakkoon

Kaupunki
 
HS heinäkuussa 2015: Katso, miten kehäradan asemalta pääsee lentokentälle
HS heinäkuussa 2015: Katso, miten kehäradan asemalta pääsee lentokentälle
Kehäradan lentokentän juna-asemaa leimaa toistaiseksi väliaikaisuus. Näyttävä asemarakennus on kyllä valmis, mutta kulkureitit junalta lentokoneeseen ovat väliaikaisia. HS esitteli kehäradan aseman väliaikaista reittiä heinäkuussa. Toimittaja: Marja Salomaa. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Matkustajat ottivat kehäradan lentokentän rautatieaseman luonnikkaasti käyttöönsä perjantaina.

Sekä Helsingin seudun liikenteen (HSL) saaman palautteen että asemalla päivystäneiden oppaiden mukaan matkustajat olivat perehtyneet uuteen rautatieasemaan jo etukäteen.

"Yllättävän hyvin matkustajat ovat osanneet tulla junaan", summaa opastuksesta vastaavan Irokeesi-yhtiön koordinaattori Reetta Sinervo.

Sekä Sinervo että HSL:n sopimuspäällikkö Kimmo Sinisalo ovat huomanneet perjantain aikana, että valitukset sukkulabussista ovat vaimenneet.

Aiemmin lentokentän terminaaleihin oli järjestetty sukkulabussiyhteys Aviapoliksen asemalta, mutta monet matkustajat kokivat yhteyden hitaaksi. Matkustajapalautteessa moitittiin, että bussi kulutti aikaa odottamalla penkkien täyttymistä.

Oulusta Helsinkiin matkanneet Tiina Hentto-Aho ja hänen tyttärensä Annika ja Amelia Aho hyppäsivät sukkulabussin kyytiin terminaali 2:sta. Kyyti löytyi ilman tilapäisten oppaiden apua.

"Me marssimme suoraan lentokentän info-tiskille. Vaikka olimmehan me lukeneet rautatieaseman avautumisesta jo etukäteen. On tämä junayhteys jännää", Hentto-Aho sanoo.

Heinäkuun hiljaisuudesta ei näkynyt merkkiäkään, kun ulkomaiset turistit ja kotimaan matkalaiset kulkivat uuden rautatieaseman suuntaan. Varsinkin käsimatkatavaroilla varustautuneet matkustajat valitsivat mieluummin kävelyn kuin bussikyydin.

Vaikka itse asema on valmis, väliaikaisuus leimaa matkustajien kulkureittejä vielä pari kuukautta. Perjantaina avautunut lentokentän rautatieaseman Tietotien sisäänkäynti on suunniteltu palvelemaan lentokentän eteläistä toimitila-aluetta. Kävelymatka terminaali 1:seen on 450 metriä ja terminaali 2:een 800 metriä.

Varsinainen pääsisäänkäynti suoraan lentoaseman kahden terminaalin yhdyskäytävään valmistuu lokakuun lopussa.

Lentoasemaksi nimetyltä rautatieasemalta pääsee maan tasalle joko neljien lyhyehköjen liukuportaiden ja kaarevan kävelyrampin kautta tai sitten hisseillä. Hissimatka jakautuu kahtia siten, että laiturilta noustaan yhdellä hissillä puolen kerroksen verran, ja matka jatkuu toisella hissillä ulko-oville. Varsinkin jälkimmäistä hissiä voi suositella, koska kyyti on nopea ja näkymät maisemahissistä korkeaan aulaan ovat hulppeat.

Kävelyreitin hankalin kohta on heti nurkan takana, sillä matkustajien on ylitettävä väliaikaisena pysäköintialueena toimiva sorakenttä. Sen toisella puolella alkaa päällystetty ja kyltitetty jalankulkuväylä.

Finnavia päällystää sorakentän aikaisintaan syyskuussa, kertoo Helsinki-Vantaan asiakaspalvelupäällikkö Jari Pusa. Sen jälkeen reitti voidaan maalata asvalttiin.

Kävelymatka rautatieaseman ovelta terminaali 1:n ovelle kestää 3,5 minuuttia.

Sukkulabussit kulkevat parin minuutin välein rengasreittiä juna-asemalta terminaali 1:een, sitten terminaali 2:een ja sieltä takaisin juna-asemalle.

Esa Syväkuru HS
Lentokentän juna-aseman laituritasoa hallitsee kuvataiteilija Aarne Jämsän iso teos.
Lentokentän juna-aseman laituritasoa hallitsee kuvataiteilija Aarne Jämsän iso teos.
Esa Syväkuru HS
Lentokentän juna-aseman Tietotien sisäänkäynniltä on 450 metrin kävelymatka terminaali 1:een ja 800 metriä terminaali 2:een.
Lentokentän juna-aseman Tietotien sisäänkäynniltä on 450 metrin kävelymatka terminaali 1:een ja 800 metriä terminaali 2:een.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat