Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättimäinen tammi ja muita Träskändan helmiä

Kaupunki
 
Arttu Luhtala HS
Kuusikulmainen käymälä tehtiin Aleksanteri II:n vuoden 1863 vierailua varten. Ikkunat olivat korkealla, jotta siellä sai asioida rauhassa.
Kuusikulmainen käymälä tehtiin Aleksanteri II:n vuoden 1863 vierailua varten. Ikkunat olivat korkealla, jotta siellä sai asioida rauhassa. Kuva: Arttu Luhtala HS

Träskändan kartanon ovet ovat toistaiseksi kiinni, mutta noin 32 hehtaarin alueella on opastetauluja, joista voi suunnitella kävelyretken vehreään ympäristöön.

Puistossa ja sen viereisellä luonnonsuojelualueella kasvaa paljon vanhoja ja todella suuria puita. Vanhan Kuninkaantien varrella, Glimsinjoen ylittävän sillan lähellä, kasvaa puiston suurin tammi. Sen ympärysmitta on noin 5,5 metriä.

Kuuluisa kuusikulmainen keisarillinen käymälä löytyy kartanon pääovien puoleiselta pihalta. Erikoinen ulkohuussi tehtiin Aleksanteri II:n vuoden 1863 vierailua varten. Koristeellisen käymälän ristikkoikkunat olivat korkealla, jotta arvokkaat vieraat saivat asioida siellä rauhassa. Seiniä koristivat silloin silkkitapetit.

Puutarhan kauneus ei varmaankaan vedä vertoja kartanon loiston päiville, mutta on nykyasussaankin piipahtamisen arvoinen. Jo Träskändan kartanon rakennuttaja kenraaliluutnantti Carl Nathanael af Klercker teetätti Träskändaan symmetrisen muotopuutarhan 1700-luvun lopulla. Tuolloin se oli jaettu kukka-, hedelmä- ja yrttitarhoiksi.

Vuonna 1820 Träskända päätyi senaattori ja vapaaherra Carl Johan Walleenin omistukseen. Hän loi alueelle suoraviivaisen ranskalaisen muotopuutarhan, jossa oli jalojen lehtipuiden käytäviä ja avoimet näkymät aina Pitkäjärvelle asti.

Nykyasunsa puisto sai kuitenkin vasta C. J. Walleenin tytärpuolen, Aurora Karamzinin omistuskaudella 1800-luvun puolivälissä. Kasvihuoneissa kasvoi yli 450 lajiketta, ja Karamzin rakennutti työhuoneensa edustalle, päärakennuksen itäpuolelle geometrisen kukkatarhan. Karamzin myi tilan 1895 sisarensa tyttärentyttärelle ja tämän puolisolle, jotka ottivat kaiken viljelyskelpoisen maan käyttöön ja tekivät Träskändasta kauppapuutarhan.

Päärakennuksen lisäksi kartanon alueella on muitakin vanhoja rakennuksia. Vanha meijeriryhmä on nykyään Pikku-Auroran taidetalo. Vierasmajana toiminut pieni mökki tunnetaan Piparkakkutalona koristeellisen ulkomuotonsa vuoksi.

Puiston Lippajärventien puoleisessa päässä on Carl Ludvig Engelin suunnittelema huvimaja pylväineen, jota Diana-temppeliksi tai Rakkauden temppeliksi kutsutaan.

 

Espoon ympäristökeskus järjestää Träskandan kartanopuiston iltakävelyn 22. elokuuta kello 18-20. Lähtö Aurorakodin pysäköintipaikalta (Träskandanristi 2).Paikalle pääsee busseilla 21, 25A, 27, 27V, 29, 82, 315 ja 533.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat