Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauna päätyi Otaniemestä Pihlajasaareen

Keski-Suomeen kaavailtu Aalto-sauna on nyt helsinkiläisten vuokrattavissa

Kaupunki
 
Arttu Luhtala HS
Pihlajasaaren Aalto-sauna on arkkitehtuuriopiskelijoiden suunnittelema ja rakentama.
Pihlajasaaren Aalto-sauna on arkkitehtuuriopiskelijoiden suunnittelema ja rakentama. Kuva: Arttu Luhtala HS

Reittivene Merisatamasta Pihlajasaareen ohittaa juuri ennen määränpäätään rantakalliolla möllöttävän puisen monitahokkaan, jonka käyttötarkoitus on ehtinyt ihmetyttää tuhansia ihmisiä noin vuoden ajan.

Hieman lohkaretta muistuttava rakennus on sauna. Heinäkuun seitsemännestä päivästä lähtien kuka tahansa on voinut vuokrata sitä kahden tunnin ajaksi 60 euron maksua vastaan Helsingin kaupungin liikuntavirastolta.

Aalto-saunaksi nimetty rakennus ei kuitenkaan ole siellä, missä sen alun perin piti olla – Keski-Suomen Muuratsalossa arkkitehti Alvar Aallon entisen kesähuvilan ja nykyisen museon lähellä.

Alun perin Aalto-akatemian johtaja Esa Laaksonen tilasi savusaunan Muuratsaloon, sillä Aallon kesähuvilalla käy paljon ulkomaisia turisteja, ja monet heistä haluaisivat kokeilla saunomista. Aallon itse suunnittelemaa savusaunaa tähän tarkoitukseen ei uskalleta käyttää.

"Kaikki tietävät, miten [savusaunoille] yleensä käy. Sitä ei ole uskallettu lämmittää vuosikausiin", Laaksonen sanoo.

Aalto-yliopiston puurakentamisen professori Pekka Heikkinen syttyi ajatukselle, ja niinpä noin 15 ihmisen kansainvälinen arkkitehtuuriopiskelijajoukko suunnitteli ja rakensi uuden savusaunan ristiin naulatuista levyistä lukuvuonna 2011–2012. Sauna rakennettiin moskovalaisen opiskelijan ehdotuksen pohjalta.

"Siinä käytettiin apuna maan parhaita savusaunaeksperttejä ja käytiin läpi kaikki erikoisuudet, joita puusauna edellyttää", Laaksonen sanoo.

Tilaaja Laaksonen oli saunaan tyytyväinen, mutta Muuratsaloon sauna ei koskaan päätynyt.

"Jyväskylän rakennusvalvonnan suhtautuminen saunaan oli todella vastahankaista, vaikka se oli menossa keskelle metsää, josta sitä ei olisi nähnyt kukaan ilman, että tiesi mitä etsiä", sanoo Aalto-yliopiston professori Heikkinen.

Lopulta sauna sai rakennusluvan Muuratsaloon, mutta Heikkisen mukaan valmiiksi vastahakoisten viranomaisten kanssa ei haluttu enää olla tekemisissä.

Lisäksi saunan siirtäminen Keski-Suomeen olisi tullut kalliiksi.

Sauna makasi parkkipaikalla Otaniemessä vuoden ennen kuin Helsingin liikuntavirasto otti sen Pihlajasaareen. Tällä kertaa myös kaupungin rakennusvalvontavirasto toivotti saunan tervetulleeksi.

"Meistä idea oli hyvä ja sijainti hieno. Opiskelijat mittasivat paikan hyvin tarkkaan", Heikkinen sanoo.

Heikkinen anoi saunalle viiden vuoden rakennusluvan. Samalla sauna piti muokata sähkösaunaksi, sillä savusauna olisi Pihlajasaaren isännän Raimo Lehtisen mukaan niellyt liikaa resursseja.

"Sähköt ja juokseva vesi saunalle vedettiin. Lisäksi ympärille rakennettiin pukukoppi ja suihku- ja wc-tilat."

Heikkinen on tyytyväinen, että sauna on viimeinkin käytössä.

"Hienoa, että saunoja on alkanut tulla myös Helsinkiin. Noin 15 vuotta sitten jouduin viemään italialaiset vieraani Sipooseen asti, kun Helsingistä ei yksinkertaisesti voinut vuokrata rantasaunaa."

 

Aalto-sauna itäisessä Pihlajasaaressa ti–su 30.8. asti. Arkisin 3 vuoroa klo 15–21, la–su 4 vuoroa kello 13–21. Kaksi tuntia 60 euroa.

Pekka Torvinen HS
Pihlajasaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat