Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättimäiset risteilyalukset tuovat tänään 9 000 turistia Helsinkiin

Risteilymatkustajat tulevat Pietarista, Tukholmasta ja Rostockista

Kaupunki
 
Liisa Takala
Barrioactivo-yhtyeessä soittava Guido Canizares, vaimo Mayelin Canizares ja tytär Lune tutustuivat eilen sunnuntaina Helsinkiin. Suomi on yhdysvaltalaisperheelle tuttu rockmusiikin kautta.
Barrioactivo-yhtyeessä soittava Guido Canizares, vaimo Mayelin Canizares ja tytär Lune tutustuivat eilen sunnuntaina Helsinkiin. Suomi on yhdysvaltalaisperheelle tuttu rockmusiikin kautta. Kuva: Liisa Takala

Tällä viikolla Helsinki täyttyy kymmenistä tuhansista risteilymatkustajista. Superpäivä on tänään maanantaina, kun Helsinkiin saapuu kuusi risteilyalusta Eteläsatamaan, Katajanokalle, Hernesaareen ja Länsisatamaan. Kolme näistä on Itämeren jättimäisimpiä.

Aluksissa on kaikkiaan noin 9 000 matkustajaa. Keskiviikkona risteilyturisteja tulee Helsinkiin noin 7 000 ja torstaina 8 400.

Fakta

Kuusi alusta Helsinkiin

 Tänään maanantaina Helsinkiin saapuu kuusi risteilyalusta.

 Itämerellä risteilevistä aluksista Eteläsatamaan saapuu Pietarista Silver Cloud, joka kiinnittyy Makasiiniterminaaliin kello 8.

 Katajanokan terminaaliin tulee Saksan Rostockista Azores kello 8.30. Eteläsataman Kanavaterminaaliin saapuu Tukholmasta Nautica kello 10.

 Hernesaareen saapuu Tukholmasta kaksi alusta: kello 7 Costa Luminosa ja kello 11 Serenade of the Seas. Länsisataman laituriin kiinnittyy Pietarista tuleva Eurodam kello 8.

 Laivat jatkavat risteilymatkaansa joko kello 15, 17 tai 18. Laivat suuntaavat joko Rostockiin, Tukholmaan tai Pietariin.

Lähes kaikki risteilyalusten matkustajat käyvät maissa, kertoo Visit Helsingin viestintävastaava Laura Saksala.

Kaikkiaan tänä kesänä risteilyturisteja arvioidaan tulevan Helsinkiin noin 420 000.

He tuovat helsinkiläisille yrittäjille noin 28 miljoonaa euron tulot. Risteilyturisti käyttää rahaa kaupungilla keskimäärin 65 euroa.

Keskimäärin risteilyturistit ehtivät olla maissa neljä ja puoli tuntia.

Sunnuntaina Länsisatamassa turisteilla oli kiire laivaan jo kolmen jälkeen iltapäivällä.

Ensi kertaa Helsingissä pyörähtäneiden Guido ja Mayelin Canizaresin mielestä aikaa oli liian vähän. Helsinki oli miamilaispariskunnalle 12 päivän risteilyn pääkohde. He halusivat nähdä Him-yhtyeen Ville Valon kotikaupungin.

"Sain myös nauttia ihanasta kahvistanne", Mayelin Canizares hymyilee.

Guido Canizares on varma paluusta, mutta silloin täytyy olla enemmän aikaa paneutua kaupunkiin.

Saksalan mukaan saksalaiset ovat risteilyturistien suurin ryhmä. Saksalaisturistien määrä ylitti yhdysvaltalaiset jo vuonna 2012. Suuria kansallisuusryhmiä ovat myös espanjalaiset, britit ja kanadalaiset.

Suuri osa risteilyturisteista on keski-iän ylittäneitä pariskuntia. Brasilialainen Valeria Pereira esittelee ostamiaan pehmohirviä.

"Vietämme jo kolmatta vuotta peräkkäin hääpäiväämme kuukauden pituisella risteilyllä. Meitä on kolmen pariskunnan seurue."

Englantilaiset kaksoissiskot Hannah ja Abrigail Dillion erottuvat joukosta. He risteilevät isovanhempiensa kanssa. Laivalla ei tule tylsää, kun siellä on musiikkishow joka ilta ja voi uida tai seinäkiipeillä.

"Olen aiemminkin käynyt Helsingissä ja nyt tulin tervehtimään täällä asuvaa ystävääni", Abrigail Dillion kertoo.

Paikallinen ystävä toimi koko päivän ajan oppaana.

"Kävimme taidemuseossa, kirkossa ja kahvilassa, josta näki koko Helsingin", Abrigail Dillion sanoo.

Länsisatamassa turistit kulkevat laivasta ja takaisin hallin läpi. Se on täynnä Suomi-logoilla varustettua turistikrääsää. Kaupunkiin vievien turistibussien ensimmäinen pysäkki on usein Senaatintori.

Briteistä risteilyaluksen kyytiin nousseet Steve ja Alice Persaud kehuvatkin Senaatintorin kauneutta, mutta Pietarissa pysähtyminen on heidän matkansa syy.

Helsingin kaupunki teetti viime vuonna pienimuotoisen kyselyn, johon vastasi noin 130 risteilyturistia. Vastaajista 96 prosenttia kävi maissa.

Yli puolet heistä ostaa opastetun retken ja osa tutustuu kaupunkiin omatoimisesti. Helsinkiläisten ystävällisyyttä kiiteltiin.

"Helsingissä meidät on toivotettu parhaiten tervetulleeksi", Mayelin Canizares kehuu.

Helsingin kaupunki yrittääkin satsata risteilyturistien viihtyvyyteen.

"Kesäkaudella kaupungille jalkautuvat matkailuneuvojat Helsinki Helpit ovat vastassa jokaista kansainvälistä risteilyalusta", Saksala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat