Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdeksanvuotiaan murha: Lastensuojelun ohjeita väännetään nyt rautalangasta

Kahdeksanvuotiaan murhan jälkeen lasten kanssa juttelemisestakin on laadittu ohjeet sosiaalityöntekijöille

Kaupunki
 
Sosiaalityöntekijöille luettiin tuomiot 10. heinäkuuta 2015.
Sosiaalityöntekijöille luettiin tuomiot 10. heinäkuuta 2015.

Pääkaupunkiseudun lastensuojeluviranomaiset lukevat parhaillaan tarkkaan Helsingin käräjäoikeuden viime viikolla antamaa 188-sivuista virkarikostuomiota.

Kaksi sosiaalityöntekijää tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksanvuotiaan tytön murhaan liittyvässä tapauksessa. Syyttäjä aikoo valittaa tuomiosta.

Tausta

Tuomiot sosiaalityöntekijöille

Isä ja äitipuoli murhasivat kahdeksanvuotiaan tytön Helsingissä vuonna 2012. Heidät tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Tyttö oli lastensuojelun asiakas syntymästään lähtien.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toinen sai 25 päiväsakkoa. Toiselle ei tuomittu rangaistusta, sillä hän oli menettänyt tapauksen takia työkykynsä ja terveytensä. Yhdeksän työntekijää vapautettiin syytteistä. Syyttäjä aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

"Kolme vuotta kestänyt prosessi on ainakin tältä erää päättynyt. Todella tarkkaan luetaan tuomio ja nostetaan sieltä esiin asioita, joista mahdollisesti annetaan uusia ohjeistuksia", Helsingin lastensuojelun johtaja Sisko Lounatvuori sanoo.

Kahdeksanvuotiaan tytön murha vuonna 2012 aloitti kiivaan keskustelun lastensuojelun kriisistä.

"Eniten harmittaa, miksi viranomaiset eivät voineet puhua enemmän keskenään. Tytön ja äidin hätä ei ole tullut riittävästi kuulluksi", Vantaan lastensuojelun palvelupäällikön sijainen Varpu Sallinen sanoo tapauksesta.

Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta kerrotaan, että juuri viranomaisten yhteistyöhön on kiinnitetty tapauksen julkitulon jälkeen huomiota.

"Oman henkilökunnan lisäksi olemme kouluttaneet terveydenhoitajia sekä varhaiskasvatuksen ja koulujen työntekijöitä", Espoon perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes kertoo.

Asioita on myös väännetty rautalangasta.

Vantaan Sallinen kertoo, että erilaisia tilanteita varten on kirjoitettu prosessikuvaukset työntekijöitä varten, jotta lapsen asia etenee varmasti oikeaan paikkaan. Tämä on tärkeää, sillä lastensuojelussa työntekijöiden vaihtuvuus on suurta.

Myös lasten kohtaamista varten on laadittu ohjeet.

"Jos itsellä ei ole lapsia, voi olla vaikea tietää, miten kuusi- tai kahdeksanvuotiaan kanssa jutellaan", Sallinen sanoo.

Osa muutoksista on uuden sosiaalihuoltolain velvoittamia.

"Lasten henkilökohtaisia tapaamisia on lisätty. Kaikkia lastensuojelun asiakkaita kuullaan myös kahden kesken ilman vanhempia", Helsingin Lounatvuori kertoo.

Pääkaupunkiseudulla on jo pitkään ollut pulaa pätevistä sosiaalityöntekijöistä.

Esimerkiksi viime syyskuussa Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä 56 prosentilta puuttui vaadittava koulutus. Espoossa muodollisesti epäpäteviä oli 47 ja Helsingissä 28 prosenttia.

Epäpätevät sosiaalityöntekijät eivät voi tehdä esimerkiksi kiireellisiä sijoituspäätöksiä. Tämä mutkistaa asioiden hoitoa ja kuormittaa koko lastensuojelua.

Helsingin yliopistossa on tieto 400 opiskelijasta, joilta sosiaalityön opinnot ovat jääneet kesken.

Asiaa selvitetään parhaillaan, mutta ilmeisesti merkittävä osa näistä ihmisistä työskentelee pääkaupunkiseudun kaupunkien sosiaalitoimessa. Kaupungit yrittävät saada heitä valmistumaan esimerkiksi tarjoamalla palkallista opintovapaata loppuvaiheen opintoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat