Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toiveita lähikaupoista ja valituksia liikenteestä – HS tutustui Helsingin saamaan palautteeseen

Kaupunkisuunnitteluvirastoon tulevissa palautteissa vaaditaan turvallisuutta ja haaveillaan Golden Gate Bridgestä

Kaupunki
 
Teemu Hotti
Kuva: Teemu Hotti

Vuosi on juuri vaihtunut, ja kello on 1.21 tammikuun ensimmäisenä päivänä 2015. Anonyymiä kansalaista alkaa harmittaa Helsingin päätös nimetä Kaisaniemen metroasema Helsingin yliopiston metroasemaksi.

Hän kirjautuu Helsingin kaupungin palautejärjestelmään ja lähettää kaupunkisuunnitteluvirastolle vuoden ensimmäisen kaupunkilaispalautteen.

Tästä on kyse

Palautejärjestelmä lisää demokratiaa

 Helsingin kaupungin virastoille voi jättää palautetta kaupungin verkkosivujen kautta.

 Palautejärjestelmällä halutaan lisätä demokratiaa.

 Kaupungin työntekijät pyrkivät vastaamaan palautteeseen viiden arkipäivän kuluessa.

 Tänä vuonna kaupunkisuunnitteluvirastolle on tullut 1 210 palautetta. Niistä 451 on julkisia.

"Heissan, EIKÖ tosiasiassa ole muuta inspiraatiota pääkaupungin imagoa lujuttamisessa??" kansalainen kirjoittaa.

Helsinki on ottanut strategiaohjelmassaan tavoitteeksi kaupunkilaisten osallistamisen kaupunkisuunnitteluun. Tämä on kehno alku uudelle vuodelle, mutta onneksi suunta kääntyy vielä.

Helsingin kaupungin virallisen palautejärjestelmän kautta on tänä vuonna tullut kaupunkisuunnitteluvirastolle 1 210 palautetta. Niistä 451:lle palautteenantaja on antanut julkaisuluvan.

Palautteita lukiessa huomaa pian, että kaupunkilaisia kiinnostaa ennen kaikkea liikenne.

Liikennesuunnittelua koskevia julkisia palautteita on lähetetty kaikkiaan 362. Niissä jalankulkijat pelkäävät pyöräilijöiden alle jäämistä, pyöräilijät pelkäävät autoilijoiden alle jäämistä ja autoilijat pelkäävät punaisiin valoihin jäämistä.

Kaupungilta toivotaan ja vaaditaan suojateitä, pyöräteitä, hidastetöyssyjä ja vihreää aaltoa vuoroin proosan keinoin, vuoroin uhkaillen.

"Ehdottaisin, että Tukholmankadun eteläisen puolen jalkakäytävä Paciuksenkadulta Mannerheimintielle saakka muutettaisiin pyörätien ja jalkakäytävän yhdistelmäksi", kirjoittaa yksi palautteessaan.

Toinen ilmoittaa, että "Kaakkurikujalta (Lauttasaari) autolla ulosajo Isokaarelle on hengenvaarallista".

Seuraava huomattava palauteryhmä koskee kaavoitusta. Kaupunkilaiset haluavat lähikauppoja, puistoja ja viihtyisiä sisäpihoja. Viheralueille rakentamista vastustetaan ja Vuosaaren sillasta haaveillaan San Franciscon Golden Gate Bridgen kaltaista maamerkkiä.

Kaupunkisuunnitteluviraston liikenneinsinööri Lauri Kangas kertoo, että palautteiden lähettäminen kannattaa.

Isommissa asioissa palautteella voi ainakin ruokkia suunnittelijoiden mielikuvitusta.

Vähäisempiä muutoksia vaativa palaute taas voi johtaa nopeisiinkin toimenpiteisiin.

"Esimerkiksi pienempiä liikennejärjestelyjä tehdään lähes viikoittain", Kangas sanoo.

Tämä näkyy myös palautteiden vastauksissa.

Kaupunkisuunnitteluvirastolle on lähetetty 9. tammikuuta palaute, jossa kerrotaan, että jalankulkijat joutuvat Bulevardin Hietalahdentorin päässä jatkuvasti vaaratilanteisiin, kun vanhoilla vihreillä punaisia päin ajavat autot rynnivät päälle suojatiellä.

Kolmen päivän päästä liikenneinsinööri Pekka Tukiainen vastaa.

"Hei! Kiitos palautteestasi koskien liikennevaloja. Tarkastin liikennevalojen vaihtoajat ja lisäsin kyseessä olevaan vaihtoaikaan yhden sekunnin."

Kuntaliiton tutkimuspäällikön Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan kuntademokratiassa on 2000-luvulla tapahtunut muutos.

"Vaalien kautta toteutuvan edustuksellisen demokratian rinnalle on tullut osallistavia suoran vaikuttamisen tapoja", Pekola-Sjöblom sanoo.

Vallanpitäjiä voi nykyään painostaa vikailmoituksia suuremmissakin asioissa juuri verkon palautejärjestelmillä, kuntalaisaloitteilla ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslaki pakottavat kaupungit kuuntelemaan asukkaitaan jokaisessa kaavaprosessissa, muistuttaa Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

"Esimerkiksi liikennesuunnittelijat ovat kertoneet, että aktiivisilta pyöräilijöiltä on tullut suunnitelmiin hyvää palautetta ja se on auttanut kehittämään suunnitelmia", hän sanoo.

Paljon on silti vielä tehtävää ennen kuin kaupungin tasolla muodostuvaa valtaa voisi empimättä kutsua vuorovaikutteiseksi.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen vuonna 2014 tekemän selvityksen mukaan kaupungin virastoista löytyi edelleen asennetta, jossa asukasvuorovaikutus nähdään ennemminkin lisärasitteena kuin keinona rakentaa parempaa kaupunkia.

Sitä edeltävänä vuonna valmistuneesta tietokeskuksen selvityksestä taas kävi ilmi, että kaupunkilaiset ovat entistä kiinnostuneempia kaupungin kehittämisestä.

Vastanneista kaupunkilaisista jopa 60 prosenttia kuitenkin koki, ettei heillä ole mitään sananvaltaa kaupungin päätöksiin.

Ei siis ole ihme, että kaupunkisuunnitteluviraston palautejärjestelmään ilmestyi tammikuun 31. päivänä aamukahdeksan aikaan vieno pyyntö.

"Toivon, että keskustelutilaisuuksia järjestetään lisää kaupungin taholta ja asukkaita kuunnellaan oikeasti. Näitä päätöksiä tulee tehdä viisaudella ja sydämellä, kaikkia osapuolia kuunnellaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat