Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Olen kännykkätyttö, olen kokonainen ihminen" – Espoon Lakistossa joka kolmas asukas on kehitysvammainen

Kaupunki
 
Rinnekodin kännykkätyttö sulattaa sydämesi
Rinnekodin kännykkätyttö sulattaa sydämesi
Ihmisyys ja lämpö väreilevät Espoon Rinnekodissa, jossa vammaiset saavat tukea. Toimittajat Melissa Heikkilä HS ja Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Espoon Lakistoon ei eksy vahingossa. Kaupunginosa sijaitsee Pohjois-Espoossa, melkein tunnin ajomatkan päässä Helsingin ydinkeskustasta.

Nopealla vilkaisulla muutaman sadan hengen kylä näyttää aivan tavalliselta lähiöltä. On 1960-luvulla rakennettuja kerrostaloja, koulu, kappeli, kahvila ja nepalilainen ravintola. Vieressä on golfkenttä ja luontopolkuja.

Kalle Koponen HS
Taisto Votkin odottaa, kun Seppola-asuntojen esimies Pirjo Suominen lastaa retkieväitä.
Taisto Votkin odottaa, kun Seppola-asuntojen esimies Pirjo Suominen lastaa retkieväitä.

Tavallinen kylä tämä ei kuitenkaan ole, sillä kolmannes kyläläisistä on kehitysvammaisia. Kylän ytimen muodostavat lukuisat Rinnekoti-säätiön talot, jotka nousevat täällä metsän keskellä, entisen maatilan mailla.

Rinnekodin palveluiden piirissä on 108 asukasta. Muut kyläläiset ovat Rinnekodin työntekijöitä, heidän perheenjäseniään tai ulkopuolisia vuokralaisia. Lisäksi Rinnekodin tutkimus- ja kuntoutusyksiköissä on lyhyt- tai pidempiaikaisesti pari sataa asiakasta.

"Kivointa täällä on asua Seppolassa. Siellä on eläimiä tallissa ja niitä saa käydä katsomassa. Siellä on suhteellisen mukava meininki", kertoo paikallinen asukas Heidi Pollari.

Pollarin koti Seppola sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Lakiston pienestä keskustasta. Se on paritalo, jossa on kaksi viiden asukkaan ryhmäkotia.

Paritalon pihalla asuu poni, hevonen, kanoja ja kaneja. Asukkaat saavat hoitaa eläimiä, ja joskus kanoja pitää patistaa kuistilta pois kakkimasta. Seppolassa on grilli ja sauna, isot yhteiset tilat ja selkeät säännöt.

Kahvilassa myydään Pertti Kurikan nimipäivien t-paitoja.
Kahvilassa myydään Pertti Kurikan nimipäivien t-paitoja.

"Teemme kaiken yhdessä asukkaan kanssa aina siivouksesta pyykkeihin. Henkilökunta tulee asukkaiden koteihin töihin ja avustaa tarpeen mukaan", kertoo Seppolan esimies Pirjo Suominen.

Kymmenen hengen kimppakämpässä kenenkään ei tarvitse olla yksin, ellei halua. Silloin voi mennä rauhoittumaan omaan huoneeseen.

Pollari on kahvilla kämppistensä Kristiina Grönholmin ja Antti Kilpeläisen kanssa Lakiston kahvila Rinnepullassa.

Kahvilassa myydään Rinnekodin asukkaiden tekemiä mattoja, virkattuja koreja, punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivät -fanituotteita sekä tavallisia elintarvikkeita, kuten ketsuppia, pastaa, jauhoja ja keksejä.

Pollari tervehtii iloisesti kahvilaan saapuvia kavereitaan, ja Grönholm nauraa äänekkäästi Pollarin tarinoille. Pollari esittelee ylpeänä punaista huopaomenaa, jonka hän on huovuttanut.

Heidi Pollari asuu Rinnekodin Seppolassa.
Heidi Pollari asuu Rinnekodin Seppolassa.

Lakisto on aivan oma maailmansa, ja pian sinne kutsutaan muitakin.

Viimeistään ensi viikolla alueelle avataan Lakisto Bed & Breakfast, jota Rinnekodin asiakkaat auttavat pyörittämään. Majatalossa työskentelevät rinnekotilaiset esimerkiksi siivoavat huoneita tai tuovat vieraille aamiaista.

Majapaikka on ajateltu viereisen golfkentän asiakkaille sekä matkailijoille, jotka arvostavat luonnon rauhaa.

Rinnekoti tarjoaa Lakistossa kehitysvammaisille ja muun muassa autisteille erikokoisia yksiöitä ja kaksioita.

"Tämä on monelle hyvä mahdollisuus asua itsenäisesti mahdollisimman normaalisti. Kehitysvammaiset haluavat laitoksista pois. Yksi toivoo voivansa muuttaa Helsingin keskustaan, toinen lapsuuden maisemiin ja kolmas maaseudulle. On hienoa, että mahdollisuudet valita oma ympäristö ovat parantuneet", kertoo Rinnekodin talous- ja hallintojohtaja Lea Nevalainen.

Rinnekodissa järjestetään kehitysvammaisille ja muille erityisapua tarvitseville ihmisille töitä, kuten juuri hotellin ylläpitämistä, opetusta, harrastuksia – ja ennen kaikkea koti.

Lakisto on tiivis kyläyhteisö, jossa kehitysvammaiset saavat elää mahdollisimman normaalia elämää.

Millaisessa kodissa on sitten mukava asua? Sen Seppolan asukkaat määrittelivät viime kevään asukaskokouksessaan.

Kotona on paljon kavereita, kodikasta ja sinne voi valita omat huonekalunsa. Kun yksi puhuu, toiset kuuntelevat, ja kaikille puhutaan ystävällisesti. Jokaisella on samat oikeudet ja velvollisuudet.

Kuten muissakin kylissä, Rinnekodissa voi vapaasti mennä naapurin kanssa vaikkapa pullakahveille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat