Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilastopäällikkö tyrmää "myytin" Helsingin 30 000 tyhjästä asunnosta

Helsinki on edelleen "perushyvä" sijoituskohde, talousprofessori vakuuttaa

Kaupunki
 
Helsingin yliopiston kaupunkitalouden emeritusprofessori Heikki Loikkanen
Helsingin yliopiston kaupunkitalouden emeritusprofessori Heikki Loikkanen

Sijoittajat, pankaa rahanne edelleen Helsingin sijoitusasuntoihin.

Puheet Helsingin tyhjillään lojuvista asunnoista tai Helsingin asuntokaupan yllä leijuvasta katastrofista eivät pidä paikkaansa, sanovat asiantuntijat.

"Hyvissä sijainneissa riskit ovat pidemmällä aikavälillä pienet. Sinne vaan", Helsingin yliopiston kaupunkitalouden emeritusprofessori Heikki Loikkanen sanoo.

Viestintäyrittäjä Jouko Marttila varoitteli Porin Suomi-Areena-tapahtumassa tiistaina, että asuntosijoittaminen on jopa Helsingissä seuraavan 15–20 vuoden aikana "hyvin vaarallista".

Syynä olisi se, että Helsingissä on jo nyt lähes 30 000 asuntoa tyhjillään. Se on liki kahdeksan prosenttia Helsingin asuntokannasta.

Helsingin tietokeskuksen järjestelmäpäällikön Pekka Vuoren mukaan väite tyhjillään lojuvista asunnoista ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Hän sanoo, että luku 28 000 kertoo, kuinka monta asuntoa Helsingissä oli virallisesti tyhjillään vuodenvaihteessa 2015.

Suurin selittäjä ovat Helsingin 13 000 tilapäistä asukasta, jotka asuvat Helsingissä, mutta eivät ole täällä kirjoilla.

"Enimmillään tämä selittäisi siis jo lähes puolet tyhjistä asunnoista", Vuori sanoo.

Ison osan luvusta selittää myös "virta" eli se, että ihmiset vaihtavat jatkuvasti asuntoja. Tämän vuoksi asunnot ovat hetkellisesti tyhjillään, kun vanha asukas on muuttanut, mutta uusi ei ole vielä tullut tilalle.

"Helsingissä 100 000 ihmistä muuttaa asunnoista vuoden aikana", Vuori kuvaa.

Esimerkiksi Vuori nostaa kaupungin vuokra-asunnot, joista niistäkin neljä prosenttia on tyhjillään, vaikka niiden vuokratoimintaa pyörittää "aikamoinen koneisto". Asunnot saattavat olla vuodenvaihteessa tyhjillään vaikkapa viikon, mutta näkyvät silti tilastoissa. Myös remontit selittävät tyhjillään olevia asuntoja.

Muista syitä "tyhjille asunnoille" ovat Helsingistä sijoitusmielessä ostetut kakkosasunnot ja vanhainkoteihin muuttaneiden vanhusten kodit.

Kukaan ei tiedä, paljonko asuntoja Helsingissä on oikeasti tyhjillään. Vuori sanoo, että asiaa aletaan selvittää syksyllä.

Vuori ei usko myöskään väitteeseen, että väestön vanhetessa Helsingissäkin alkaisi vapautua asuntoja entistä enemmän.

"Maaseudulla jää aidosti asuntoja tyhjiksi. Mutta pääkaupunkiseutu on juuri se alue, jonne sieltä muutetaan", Vuori muistuttaa.

Hän arvioi, että väestön ikääntyminen voi nostaa Helsingin asuntokysyntää entisestään.

"Myös Helsingin naapurikunnissa vanhennutaan. Isoja omakotitaloja vaihdetaan asuntoihin keskustan hyvien palvelujen lähelle. Helsinki on hyvin kiinnostava asuinpaikka siinä vaiheessa, kun lapset muuttavat pois kotoa", Vuori sanoo.

Helsinki on edelleen hyvä "perushyvä" vaihtoehto sijoittajille, emeritusprofessori Heikki Loikkanen vakuuttaa.

Vuokratuotoissa ei ole hänen mukaansa odotettavissa mitään romahdusta. Sen sijaan hintojennoususta tuleva arvonnousu voi olla lähivuosina toinen juttu, vaikka muuttoliike ja halvat korot ovat pitäneet hinnat tähän asti taantumasta huolimatta korkealla.

"Isot projektit tuovat lisätarjontaa hyville sijainneille", Loikkanen kertoo esimerkiksi Jätkäsaaresta ja Kalasatamasta.

Kaupungistuminen kuitenkin jatkuu, mikä näkyy Helsingin hinnoissa.

"Perusnäkymä on, että seuraavan 25–35 vuoden aikana yliopistokaupunkiseuduilla ja etenkin pääkaupunkiseudulla tapahtuu reipasta väestön kasvua. Tämä tarkoittaa, että jos talouden pysähtyneisyydestä päästään ohi, näkymät ovat pitkäaikaiselle sijoittajalle hyvät", Loikkanen sanoo.

Kasvava asuntojen määrä Helsingin kantakaupungin hyvillä sijainneilla saattaa kuitenkin luoda uuden ilmiön myös pääkaupunkiseudulle.

"Pääkaupunkiseudun pussinperillä, joissa liikenneyhteydet ovat huonot, näkymät voivat olla heikommat. Reuna-alueilla ollaan sen edessä, että pääoma-arvot eivät voi kehittyä entiseen malliin", Loikkanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat