Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paino yllätti – Korkeasaareen odotettu siipiratasalus jämähti laituriin

Korkeasaaren vetonaulaksi aiottu alus ei suoriudu reitistä. Kauppatorille kertyvää ruuhkaa puretaan hätäkeinoin.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Siipiratasalus Finlandia Princess seisoo Korkeasaaren laiturissa. Ruuhka-aikana reitillä ajaa nyt vesibussi Tuulispää ja kaksi muuta alusta.
Siipiratasalus Finlandia Princess seisoo Korkeasaaren laiturissa. Ruuhka-aikana reitillä ajaa nyt vesibussi Tuulispää ja kaksi muuta alusta. Kuva: Markus Jokela HS

Kymmenien metrien jono Korkeasaaren lipputiskille hulahtaa tajuntaan. Kauankohan eläintarhan lauttaa saa odottaa madellen Helsingin kauppatorin kiveyksellä?

On tässä seisty ainakin puoli tuntia, jonon etupäähän ehtineet kertovat. Laituriin puksuttaa pieni Tuulispää-vesibussi. Miksi se ei olekaan luvattu Suomen suurin siipiratasalus?

Tästä on kyse

Painava siipiratasalus joutui Helsingissä pulaan 1990-luvulla

 Siipiratasalus Finlandia Princess nähtiin ensi kerran Helsingissä 1990-luvun alussa, jolloin se herätti jo ihmetystä.

 Vaikeasta ohjattavuudesta saatiin kokemusta jo kesällä 1995, kun tuuli painoi aluksen vasten Kulosaaren kallioita. Meripelastajat tarvittiin apuun.

 Alus päätyi Saksaan, mistä Suomen saaristokuljetus ajatti sen tänä keväänä takaisin Helsinkiin (HS 30. 5.).

HS kertoi kesän kynnyksellä, että 1990-luvulla ihmetystäkin herättänyt Finlandia Princess -alus palaa ja imaisee kerralla 250 matkustajaa. (HS 30. 5.)

"Tämä on iso pettymys. Finlandia Princessiä ei pysty kääntelemään sillä vauhdilla, mitä reitin 40 minuutin kääntöväli edellyttää", tunnustaa toimitusjohtaja Tommi Korkala Suomen saaristokuljetuksesta.

Aluksen omistava Suomen saaristokuljetus aloitti liikenteen Kauppatorilta ja Hakaniemestä Korkeasaareen, koska se voitti viisivuotisen kilpailutuskauden.

Alus on vaikeasti ohjattava, sillä se on painava, 150 000 kiloa. Tarjouskilpailussa Korkala vakuutti kirjallisesti, että yritys kykenee huolehtimaan kiitettävästi myös suurista asiakasmääristä ruuhka-aikoina.

Kapasiteetin oli määrä yltää tarvittaessa tuhannen matkustajan kuljettamiseen tunnissa.

"Siipiratasalus on liikennöintikuntoinen, mutta sen ongelma on hitaus", Korkala sanoo.

Nykyistä tehokkaammat keulapotkurit ratkaisisivat ongelmat. Remontti on Korkalan mukaan suunnitteilla ensi talveksi.

Artikkeliin liittyvät

Vetonaulaksi aiottu siipiratasalus lojuu nyt Korkeasaaren laiturissa. Korkala myös vahvistaa HS:n tiedon, että Finlandia Princess on myytävänä.

"Jos kauden jälkeen löytyy sopiva ostaja. Ja jos löytyy parempi alus, totta kai vaihdamme siihen", Korkala lisää.

Tällä viikolla ruuhka on päässyt yllättämään, ja Tuulispää on otettu purkamaan sitä.

Korkeasaaren, Helsingin kaupungin ja Suomen saaristokuljetuksen sopimus edellyttää pääalukselta vähintään 200 matkustajan tiloja, yleisövessaa ja kahvilapalveluita. Nyt pääaluksena toimivaan Vireeseen mahtuu 175 matkustajaa, Tuulispäähän 98 ja ruuhka-aikoina avuksi hälytettävään hätävaraan Leilaan 78.

Kilpailutuksen ehdot eivät täyty. Käytännössä ruuhka näyttää silti purkautuvan: kansimiehet ja -naiset ohjaavat väen jonosta vesibusseihin ja myyvät matka- ja pääsylipun vauhdissa.

Kahvilan puute ei häiritse helsinkiläis-tamperelaisia retkeläisiä, Ekholmin ja Palander-Pérezin perheitä. He syövät eväät yläkannella matkan aikana.

"Sain kyllä idean Korkeasaaren-merimatkaan nimenomaan ajatuksesta päästä siipiratasalukselle", miettii Jaana Palander.

Seurue ehti pelästyä torilla venynyttä jonoa ja aikataulusta poikennutta lähtöaikaa. Lapsille merimatka on vanhempien mukaan silti menopeliä tärkeämpi.

"Alus olisi hyvä saada hoidettua paikalle niin, ettei tule pitkää jonoa. Lapsiperheissä pitää olla koko ajan tarkkana. Jo 20 minuutin jonossa on kova vahtiminen, etteivät lapset juokse mereen", Heidi Ekholm kertoo.

Mississippi-tyyliselle ajelulle voi Korkalan mukaan päästä heinäelokuun vaihteessa.

"Käytämme Finlandia Princessiä avustavana laivana ruuhkan purkuun lauantaisin."

Korjattu kello 10.50: Vireen matkustajamäärä ja Leilan reitti.

Ekholmin lapsille Alinalle, 6, ja Einolle, 7, tärkein on merimatka. Vanhemmat Tommi ja Heidi arvostaisivat siipirataskyytiä.
Ekholmin lapsille Alinalle, 6, ja Einolle, 7, tärkein on merimatka. Vanhemmat Tommi ja Heidi arvostaisivat siipirataskyytiä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat