Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä houkuttelee lemmikkejä karkaamaan

Helsingin Seniorisäätiön Bill-kissa on ollut kateissa jo kolme viikkoa

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Espoon Eestinkalliosta löytynyt uroskissa (vas.) ja Helsingin Mellunkylästä löytynyt naaraskissa löytöeläintalossa Viikin koetilalla torstaina.
Espoon Eestinkalliosta löytynyt uroskissa (vas.) ja Helsingin Mellunkylästä löytynyt naaraskissa löytöeläintalossa Viikin koetilalla torstaina. Kuva: Mika Ranta HS

Kadonnut Pakilassa: 15-vuotias mustavalkoturkkinen Bill-kissa, joka ontuu.

Helsingin seniorisäätiön terapiakissa Bill on ollut karkuteillä jo kolmisen viikkoa, ja kun kissasta ei kuulunut, henkilökunta päätti ilmoittaa kadonneesta kollista sosiaalisessa mediassa.

Fakta

Karannut lemmikki

Tee näin, jos löydät karanneen lemmikin

 Ota eläin kiinni rauhallisesti esimerkiksi kutsumalla sitä luoksesi tai tarjoamalla sille herkkuja.

 Kiertele ensin lähialueella etsimässä omistajaa, ja jätä löytöpaikan ympärille kuvallisia löytöilmoituksia.

 Julkaise kuva karkurista tuntomerkkien kera karkuripalstoille.

 Jos omistajaa ei kuulu pian, vie lemmikki lähimpään löytöeläintaloon.

 

Tee näin, jos lemmikkisi karkaa

 Ilmoita kadonneesta lemmikistä löytöeläintaloon, nettiin, kauppojen ilmoitustauluille ja lehtiin. Karanneesta koirasta on hyvä ilmoittaa myös poliisille.

 Kun koira karkaa, yritä kutsua sitä takaisin tai käytä koiralle tuttua sanontaa, jota sanotaan silloin kun koira saa makupalan.

 Odota karkaamispaikalla jonkin aikaa, sillä monet koirat palaavat karkaamispaikalle.

 Koiran etsinnässä voi käyttää toista hyvää kaverikoiraa.

 Jätä ulos tai kuistille kissan oma hiekkalaatikko, peti, leluja tai ruokaa.

 Jos kissasi tai koirasi karkaa muualta kuin kotoa, älä paljasta tarkkaa paikkaa ilmoituksissa, etteivät muut mene pelottelemaan eläintä pois.

 Lemmikit tulevat karkaamispaikalle takaisin, jos vain voivat.

 

Lähde: Suomen löytöeläinapu ry, Helsingin eläinsuojeluyhdistys ry

Bill Clintonin mukaan nimetty, ja Clintonin Socks-kissaa muistuttava kolli saapui säätiön Pakilakotiin 15 vuotta sitten pentuna. Se on siitä asti ollut asukkaille, vieraileville omaisille ja henkilökunnalle rakas.

"Asukkaat ovat kyselleet, onkohan se elossa ja missä se mahtaa olla. Muistisairaat asukkaat eivät tietenkään muista kissaa, mutta he saavat siitä muunlaista lohtua. Bill tykkää tulla syliin, ja he alkavat automaattisesti muistista rapsuttaa kissaa", kertoo hoitaja Anne Rishek.

Pääkaupunkiseudun löytöeläintalosta kerrotaan, että kesä on karkureiden kiireisintä aikaa. Vuosittain löytöeläintalossa vierailee yli 1 500 eläintä. Tämän vuoden heinäkuussa löytöeläintaloon on tuotu karkureita yhtä paljon kuin edellisvuosina.

"Kissat pääsevät karkaamaan, kun lämpimillä säillä ihmiset tuulettavat kotejaan ja pitävät ikkunoita ja parvekkeita auki. Ihmiset myös päästävät koiria enemmän vapaaksi ulkoillessa. Kesäisin luonnossa on paljon hiiriä ja muita saaliseläimiä, joita lemmikit jahtaavat", kertoo löytöeläintalossa eläintenhoitajana työskentelevä Marjo.

Hän ei halua koko nimeään julkisuuteen turvallisuussyistä.

"Etsintöjä kannattaa jatkaa sitkeästi. Vuosittain on muutamia tapauksia, joissa karannut lemmikki on löytynyt jopa vuoden päästä. Tietysti liikenneonnettomuudet ovat mahdollisia, mutta pidetään peukkuja, että kissa löytyy."

Facebookista on tullut merkittävä kanava karanneen lemmikin löytämiseen. Pelkästään valtakunnallisessa Karkurit-ryhmässä on yli 19 000 jäsentä.

Seniorisäätiön katoamisilmoitusta on jaettu säätiön omilla Facebook-sivuilla melkein 300 kertaa, ja ihmiset ovat jakaneet sitä erilaisissa karanneiden lemmikkien löytämiseen tarkoitetuissa ryhmissä.

"Kukaan ei ole vielä luopunut toivosta", hoitaja Rishek sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat