Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loma leikkasi aamuruuhkat – taksitkaan eivät tarvitse omia kaistojaan

Loma vähentää pääkaupungin aamuruuhkia tuntuvasti

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Liikenne Helsingin keskustaan päin Länsiväylällä oli vähäistä torstaiaamuna.
Liikenne Helsingin keskustaan päin Länsiväylällä oli vähäistä torstaiaamuna. Kuva: Benjamin Suomela

Länsiväylä on heinäkuisena arkiaamuna unessa.

"Juhannuksen jälkeen ei tarvitse mutkitella busseille ja takseille tarkoitetulla kaistalla, kun muutkin kaistat vetävät hyvin", taksinkuljettaja Ritva Hento sanoo ja kurvaa länsiväylän keskikaistalle.

Lomakausi leikkaa rajusti Helsingin aamuruuhkia. Keskeisillä väylillä liikkuu aamun ruuhkatunteina jopa 30 prosenttia vähemmän autoja kuin tavallisesti.

Hitaasti, nykivästi ja kahden kaistan levyisesti etenevästä autojonosta ei ole tietoakaan. On tavallinen torstaiaamu, mutta bussin ikkunasta näkyy tyhjää kaistaa.

Linja-autonkuljettaja Petri Olkkonen pitää lomansa vasta syyskuussa, sillä heinäkuu on hänen mielestään leppoisin aika olla töissä. Busseihin ei ole tunkua ja teillä on tilaa.

"Parin viikon päästä normaalit ruuhkat alkavat taas."

Kymmentä yli kahdeksan bussi ohittaa Westendin pysäkin.

"Aivan kuin sunnuntaiaamu", Olkkonen kommentoi.

Yli 14 vuotta bussia ajanut ja Helsingin sisääntuloväyliä sahannut mies tietää, mistä puhuu.

Keilalahden kohdalla bussin ohi ajaa kauluspaitaan pukeutunut mies, joka koettaa samaan aikaan seurata olematonta liikennettä ja räplätä kännykkää. Hän on ehkä tottunut siihen, että työmatkalla ehtii hoitaa asioita.

Esimerkiksi toukokuun lopussa Tuusulanväylällä kulki Tammiston mittauspisteen kohdalla aamuruuhkassa pahimmillaan 4 200 autoa tunnissa Helsinkiin päin. Juhannuksen jälkeen autoja kulki enää alle 3 000.

Tiedot perustuvat aineistoon, jonka HS pyysi Liikennevirastolta. Aineistossa on kahden tiistain liikennetiedot. Ensimmäinen tiistai on toukokuun lopussa ja toinen juhannuksen jälkeen kesäkuun lopussa. Tiistai on yleensä viikon ruuhkaisin päivä.

Aamuruuhkan pahin tunti pääkaupunkiseudulla on yleensä kello 7–8. Poikkeuksen tekee länsiväylä, jossa ruuhkaisin tunti on kello 8–9. Aiemmissa vertailuissa myös Turunväylän liikenteen aamuruuhkan on havaittu olevan muita väyliä myöhemmin.

Espoosta Helsinkiin päin tullaan siis muita suuntia hieman myöhemmin.

"En osaa sanoa syytä tähän. Ehkä asiaan vaikuttaa esimerkiksi työpaikkajakauma", liikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma Liikennevirastosta pohtii.

Taksin ratin takana istuva Hento suomentaa työpaikkajakauman arvelemalla, että Espoossa Helsinkiin tulevalla väylällä autoilee keskimääräistä enemmän johtajia ja päälliköitä. He tulevat töihin perustyöläistä myöhemmin.

Iltapäiväruuhkissa muutokset lomakauden ja muun vuoden välillä eivät ole yhtä rajuja. Esimerkiksi Lahdenväylällä ja Tuusulanväylällä muutokset touko- ja kesäkuun välillä ovat hyvin pienet.

"Näillä väylillä on kesäaikaan paljon muutakin liikennettä kuin työmatkaliikennettä. Mutta pienikin lasku autojen määrässä nostaa ajonopeuksia heti", Luoma sanoo.

Iltapäivän vilkkain tunti on yleensä 15–16. Turunväylällä, länsiväylällä ja Porvoonväylällä ruuhkahuippu on kuitenkin vasta myöhemmin.

Helsingin ruuhkat vaikuttavat sangen vaatimattomilta, jos on sattunut liikkumaan vaikkapa Tukholmassa tai Keski-Euroopassa ruuhka-aikaan.

Luoman mukaan Helsingin keskeisillä väylillä kolkutellaan ruuhka-aikoina hetkellisesti kuitenkin teiden kantokykyä.

"Piikissä tien kapasiteetti on koetuksella. Mökkiviikonloppuina tietyissä paikoissa on sellainen pöhinä, että ollaan lähellä", Liikenneviraston Luoma kertoo.

Ruuhkahuippujen aikana kaikki on pienestä kiinni. Yhden autoilijan yksittäinen äkkijarrutus voi puurouttaa koko tien liikenteen.

Ajonopeuksien madaltumisen lisäksi ruuhkahuiput lisäävät ajovirheitä.

"Peräänajot ja kaistanvaihto-onnettomuudet tapahtuvat yleensä ruuhkan aikana."

Sen sijaan suuresta vauhdista johtuvat kuolonkolarit sattuvat yleensä ruuhka-ajan ulkopuolella, kun väylillä pääsee ajamaan lujempaa.

Linja-autonkuljettaja Petri Olkkonen pitää lomansa vasta syyskuussa.
Linja-autonkuljettaja Petri Olkkonen pitää lomansa vasta syyskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat