Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaiset veneilijät käyttäytyvät suomalaisia paremmin vierasvene­satamissa

Kaupunki
 
Vierasvenesatamat ovat tukikohtia vierailla vesillä
Vierasvenesatamat ovat tukikohtia vierailla vesillä
Lasse Mårtenson laulaa, että kaikki paitsi purjehdus on turhaa. Intohimoisinkin purjehtija joutuu kuitenkin pysähtymään hetkeksi maissa lähimpään vierassatamaan. HS kävi Suomenlinnan ja Porkkalan vierasvenesatamissa katsomassa, minkälainen meininki satamissa on. Toimittaja: Melissa Heikkilä, kuvaus ja leikkaus Sami Kero

"En ole koskaan nähnyt näin paljon saksalaisia täällä!" sanoo berliiniläinen Thomas Buchholtz.

Hänen Klein-Ida-purjeveneen viereen on kiinnittynyt toisen saksalaisen seurueen purjevene. Kolmas on juuri lähtenyt jatkamaan matkaa.

Buchholtz on viettänyt yön Porkkalaniemen vierasvenesatamassa ja odottaa sopivaa tuulta, jolla seilata lahden toiselle puolelle Tallinnaan.

Sami Kero HS
Saksalainen Thomas Buchholtz yöpyi Porkkalan vierasvenesatamassa. Seuraavaksi matka on jatkumassa Tallinnaan.
Saksalainen Thomas Buchholtz yöpyi Porkkalan vierasvenesatamassa. Seuraavaksi matka on jatkumassa Tallinnaan.

Suomenlahti on säilyttänyt asemansa ulkomaalaisten veneilijöiden matkakohteena.

"Täällä käy mökkiläisten lisäksi paljon saksalaisia, englantilaisia, hollantilaisia ja ruotsalaisia", kertoo Porkala Marinia pyörittävä Antti Kärkkäinen.

Satama on monelle Suomenlahdella seilaavalle tärkeä pysähdyspaikka ennen Tallinnaa tai sieltä tultaessa.

Toista kertaa alueella purjehtivan Buchholtzin purjehdusreissu on tuonut hänet Tukholmasta Helsinkiin. Reissu jatkuu Tallinnan kautta Ahvenanmaalle.

"Voisi kuvitella, että ulkomaalaiset olisivat helisemässä meidän karikkoisilla vesillämme ja ahtailla kulkuväylillämme. Päinvastoin, Merivartioston havaintojen mukaan he ovat erittäin vastuuntuntoisia, valmistautuneita ja kokeneita veneilijöitä", kertoo Suomenlahden merivartioston johtokeskusupseeri Sammy Grefberg.

"Oma väki se täällä kolistelee omia rantojaan."

Vaikka Lasse Mårtenson laulaa, että kaikki paitsi purjehdus on turhaa, intohimoisinkin veneilijä joutuu käymään jossain vaiheessa maissa.

Silloin vene navigoidaan lähimpään vierasvenesatamaan. Satamat ovat vieraiden vesien tukikohtia, joissa voi esimerkiksi tankata, tiskata, saunoa, peseytyä tai käydä syömässä. Joissain satamissa, kuten Porkkalassa, on myös ruokakauppa.

"Hyvässä vierasvenesatamassa on turvallinen laituri kiinnittyä. Saapuminen ja opastus on hoidettu huolellisesti. Yleensä ihmiset haluavat vessan ja ruokaa. Merkittävin muutos on se, että veneilijät kaipaavat nykyään langatonta nettiä", kertoo Suomen purjehdus ja veneily ry:n veneilykoordinaattori Mirja Rosenberg.

"En voi edes kuvailla, kuinka tärkeä lämpimästä suihkusta tulee purjehdusmatkoilla."

Joskus peruspalveluiden lisäksi jo pelkkä satama on pysähtymisen arvoinen.

Sellainen on Suomenlinnan vierasvenesatama, joka houkuttelee veneilyturisteja ympäri maailmaa, koska se sijaitsee Unescon maailmanperintökohteeksi listatun linnoituksen vieressä.

Suomenlinnan vierasvenesatama houkuttelee veneilyturisteja ympäri maailmaa.
Suomenlinnan vierasvenesatama houkuttelee veneilyturisteja ympäri maailmaa.

Sataman väki muistelee, että kaukaisimmat vieraat ovat tulleet Yhdysvalloista asti.

"Täällä tuntuu siltä, kuin olisi tullut kauemmas", sanoo Teemu Kurkela samalla, kun nostaa 93-vuotiaasta puisesta Ursula-purjeveneestään pressua pois.

Kurkela on purjehtinut Suomenlinnaan perheineen ystäviensä mökiltä. Saaristoristeilijä Ursula on tunnetun venesuunnittelija Gösta Kyntzellin kädenjälkeä.

"Tämä on yksi parhaista paikoista sijainniltaan. Jos sataa, täällä on museoita, kahviloita ja muuta tekemistä", Kurkela perustelee.

Vierasvenesatamat korvaavat monelle veneilijälle kesämökin kokonaan.

"Ei purjehtiminen mikään rahansäästöhomma ole, mutta tulee tämä varmaan halvemmaksi kuin mökki tai auto. Tämä on vähän kuin meidän mökki, mutta tämän saa siistiksi 10 minuutissa", Kurkela sanoo.

Vierasvenesatamissa lilluu aivan vieressä naapuri, jolta voi lainata sokeria tai vaikka sähköjohtoa. Joskus sataman saunassa tai ravintolassa voi tutustua muihin kanssaveneilijöihin.

Buchholtzin mielestä tärkeintä on kuitenkin rentoutua ennen seuraavaa etappia.

"Kun olen ankkuroituna, niin uskomattomin ääni, jonka olen kuullut, on hiljaisuus."

Melissa Heikkilä HS
Suomenlinna/Porkkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat