Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turisti ei löydä Alkoa – "Saako täältä suomalaista viiniä?"

Varsinkin moni eurooppalainen matkailija äimistyy, kun ruokakaupasta saa vain mietoa alkoholia

Kaupunki
 
Aapo Huhta HS
Hongkongissa asuvat Alice Lee ja Patrick Hu löysivät lopulta viinit vaellus- ja kalastusretkeä varten Stockmannin Alkosta Helsingistä.
Hongkongissa asuvat Alice Lee ja Patrick Hu löysivät lopulta viinit vaellus- ja kalastusretkeä varten Stockmannin Alkosta Helsingistä. Kuva: Aapo Huhta HS

Rasia mansikoita, pätkä patonkia, viinipullo mukaan ja kassan kautta piknikille.

Niin moni varsinkin etelä- tai keskieurooppalainen turisti Helsingissä tekisi. Yllättäen ruokakaupassa jäävät väkevät alkoholiostokset tekemättä.

Fakta

Ydinkeskustassa on yksitoista Alkoa

 Alkolla on Helsingissä 34 myymälää.

 Turistien suosimassa ydinkeskustassa on Bulevardin, Kasarmintorin, Arkadian, Eteläesplanadin, Forumin, Sokoksen, Stockmannin, Kruununhaan, Töölöntorin, Ullanlinnan ja Wanhan Kauppahallin myymälät.

 Suomen käytännön kaltaisia alkoholimyymälöitä on esimerkiksi osassa Yhdysvaltoja, suurimmassa osassa Kanadaa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Färsaarilla.

Koska Alkon logokaan ei ole ulkomaalaisille tuttu, vilkkaimman turistisesongin aikaan viinakaupan etsinnässä on käännytty matkailuneuvojien puoleen.

"Olen kyllä neuvonut Alkoon ihmisiä", sanoo matkailuneuvoja Minna Kulmala.

Myös hänen kollegansa Yu-Yi Huynh on palvellut janoisia turisteja: "Minulta on kysytty, missä on se liquor store."

Hongkongista Helsinkiin saapuneet Alice Lee ja Patrick Hu ihmettelivät ruokakaupassa aikansa. Olutta oli ja jotain mietoa kuohuviiniä, mutta oikeaa viiniä olisi tehnyt mieli. Lopulta Stockmannin Alko löytyi perjantaina iltapäivällä sattumalta.

"Emme kysyneet keneltäkään, kävi hyvä tuuri. Meillä Hongkongissa viiniä saa mistä tahansa kaupasta", Lee kertoo.

Vaellus- ja kalaretkelle Kuopion seudulle otettiin mukaan puna- ja valkoviinejä.

Harva ulkomainen kävijä tuntee Alkon monopoliaseman väkevien myyjänä. Länsisatamaan suurilla laivoilla saapuvat ulkomaalaiset esimerkiksi päivittelevät, eikö Suomessa myydä alkoholia ollenkaan.

Joskus Alkon myyjiltä kysytään, kannattaako vertailla hintoja ja saako jostain Alkosta ostokset muita halvemmalla. Taajaan kysytään myös suomalaista viiniä.

Postitalon K-supermarketissa turistit hämmästelevät lähes päivittäin, miksei viiniä ole.

"Osa heistä ihmettelee, että kun olutta kuitenkin on tarjolla, mikä ihmeen raja 4,7 prosenttia on? Sen he ehkä vielä ymmärtävät, ettei väkeviä ole myynnissä", kertoo kauppias Aki Luomanen.

Australian Perthissä asuva Laurie Tormey on perjantaina iltapäivällä Postitalon kaupassa etsimässä partahöyliä. Häntä mietojen juomien hylly ei hämmennä.

"Ainakaan Länsi-Australiassa ruokakaupasta ei saa mitään alkoholia. Sitä varten ovat omat myymälät, joita on joka paikassa", Tromey valottaa.

Mies kertoo tislaavansa kotipolttoista giniä, votkaa ja brandya. "Olutta panen myös, koska vaimo juo sitä mielellään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat