Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eid mubarak, sanoo Kivikko

Paastokuukausi päättyi, ja muslimit juhlivat puistoissa sekä palloiluhalleissa

Kaupunki
 
Aleksi Poutanen
Ramadan on paastokuukausi, ja sen päättymistä juhlitaan syömällä hyvin. Kivikon puistojuhlissa Buhari Rahim grillasi lampaanlihapihvejä.
Ramadan on paastokuukausi, ja sen päättymistä juhlitaan syömällä hyvin. Kivikon puistojuhlissa Buhari Rahim grillasi lampaanlihapihvejä. Kuva: Aleksi Poutanen

"Nyt kesä vasta alkaa!"

Valkoiseen pitkään asuun pukeutunut Sadek Elwan pyörittää kaksivuotiasta poikaansa Yaqubia sylissään Kivikon Kipinäpuistossa Itä-Helsingissä. Elwan on tullut Kivikkoon viettämään muslimien paastokuukauden ramadanin päättymisen juhlaa eli eid al-fitriä.

Tästä on kyse

 Maailmassa on noin 1,6 miljardia muslimia. Ramadan on muslimien pyhä kuukausi. Sanotaan, että Koraanin lähettäminen profeetta Muhammedille alkoi tämän kuukauden aikana.

 Eid al-fitr on ramadanin loppumisen juhla. Se kestää kolme päivää.

 Helsingissä eidia juhlitaan perjantaista sunnuntaihin.

Puistossa on lauantaina yli kaksisataa ihmistä. Syödään hodareita, hampurilaisia ja kakkuja. Lapsille on pomppulinna ja kasvomaalausta.

Eid al-fitr on muslimeille vähän kuin joulu kristityille. Lapset saavat lahjoja, perheet kokoontuvat syömään, rukoilemaan mennessä pannaan ykköset päälle. Naiset kertovat keksineensä uuden, Suomeen sopivan ramadan-herkun: he ovat tehneet eid-pipareita. Eidmubarak, hyvää eid-juhlaa, he toivottavat toisilleen.

Ramadan alkoi juhannusviikolla. Tuntui, että koko Suomi on lähdössä mökille. Takakontteihin ladattiin olutta, grillikylkeä ja iltapäivälehdet, jotka ennustivat viileää juhannusta.

Sadek Elwan ja maailman noin 1,6 miljardia muslimia valmistautuivat samaan aikaan ramadaniin. Suomessa muslimeja on noin 60 000. On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka moni paastoaa.

Ramadan kestää 29 tai 30 päivää, riippuen kuun liikkeistä. Torstaina Sadek Elwan seurasi kotonaan Pukinmäessä Saudi-Arabian tv:tä. Siellä kerrottaisiin, milloin kuu nähdään sellaisessa asennossa, että ramadan loppuu. Ilmoitus tuli torstai-iltana.

"Avasin Facebookin ja siellä kaikki komppasivat: eid-juhlat alkavat perjantaina."

Ja niinhän ne alkoivat: rukoilemaan ja kaupungille!

"Mentiin Itikseen shoppailemaan, ostettiin tyttärelle uusi mekko ja eid-lahjoja, sitten äidin luokse syömään", Elwan kertoo.

Sheekhin perhe puolestaan tuli junalla Turusta Helsinkiin juhlimaan.

"Täällä on enemmän meininkiä", sanoo Saadiya Sheekh. Hän on puistossa vanhempiensa ja viiden sisaruksensa kanssa.

Millaista meininkiä on löytynyt?

"Hyvää! Eilen oltiin Myllypurossa rukoilemassa ja mentiin sitten sukulaisten luokse syömään."

Sisarukset näyttävät kännyköistä kuvia, joissa heillä on värikkäät hameet, huivit ja hennatatuointeja käsissä.

Eidin aikaan Helsingissä on käytetty rukouspaikkoina normaaleiden rukoushuoneiden lisäksi esimerkiksi palloiluhalleja ja puistoja.

Monet Kivikossa sanovat, että ramadanin aikaan on erityinen tunnelma. Mitä se tarkoittaa?

"Vallitsee tietynlainen rauha", Sadiah Härkönen sanoo. '

"Kun elämästä on pois syöminen ja juominen, tuntuu helpommalta keskittyä hengellisiin asioihin. Kun saat vesilasin eteesi illalla, siitä osaa olla kiitollinen."

Ramadanista mainitaan usein juuri paasto, mutta se on muutakin. Paaston on tarkoitus viedä ihmistä lähemmäs Jumalaa ja auttaa ymmärtämään niitä, joilla ei ole koskaan tarpeeksi ruokaa. Ramadaniin kuuluu hyväntekeväisyys.

Suomesta on lähetetty rahaa esimerkiksi köyhille sukulaisille Somaliaan tai Syyrian pakolaisille.

Maryam Ratilainen-Elabbasy sanoo, että ramadan on itsetutkiskelun aikaa. Voi miettiä huonoja tapojaan ja yrittää korjata niitä. Hänen neljästä lapsestaan 13- ja 10-vuotiaat olivat paastolla, 8-vuotias vähän kokeili.

"Lasten kanssa voi puhua ramadanin aikana vaikka ruuan haaskaamisesta ja köyhyydestä."

Klassikkokysymys: miten muslimit jaksavat paastota Suomessa, jossa aurinko laskee vasta myöhään illalla tai ei ollenkaan?

Syöminen ja juominen on kiellettyä nimenomaan aamun sarastuksen ja auringonlaskun välisenä aikana. Helsingissä on syöty ja juotu tämän ramadanin aikana noin yhdeltätoista illalla.

Kallahden nuorisotalolla eid-juhlaa viettävä Hewida Ahmed, miten ramadan sujui lähes yöttömässä yössä?

"Suomessa se on helpompaa kuin vaikka Egyptissä."

Ahmedin Kairossa asuva sisko voi syödä jo seitsemän maissa illalla, mutta Egyptissä on kuuma, jopa 40 astetta, ja ilman juomaa oleminen on vaikeaa päivisin.

Pohjoisimman Suomen muslimit voivat käyttää Mekan tai Turkin kalenteria, jos ramadan osuu ajalle, jolloin aurinko ei laske.

Hewida Ahmed tuli Suomeen 1993. Silloin täällä ei ollut yleisiä eid-juhlia. "Ehkä viisi vuotta sitten alettiin kokoontua isompiin juhliin."

Ahmed jakaa lapsille eid-lahjaksi karkkeja nuorisotalon jumppasalissa. Aikuiset nauttivat marokkolaista minttuteetä ja mustikkapiirakkaa.

Reetta Räty
Mellunkylä/Vuosaari

Aleksi Poutanen
Saadiya Sheekh, Aija Eltapgi, Filsan Sheekh, Shukri Sheekh ja Naimo Sheekh tulivat Turusta Helsingin Kivikkoon eid-juhliin.
Saadiya Sheekh, Aija Eltapgi, Filsan Sheekh, Shukri Sheekh ja Naimo Sheekh tulivat Turusta Helsingin Kivikkoon eid-juhliin.
Aleksi Poutanen
Ramadanin päättymisen kunniaksi moni tuli rukoilemaan juhlavaatteissa. Kuva on Talin jalkapallohallista.
Ramadanin päättymisen kunniaksi moni tuli rukoilemaan juhlavaatteissa. Kuva on Talin jalkapallohallista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat