Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otsalohkoa sorkittiin sokkona – Psykiatrian hätkähdyttävät hoidot tulivat aina ensin Kellokoskelle

Lobotomia, sähkösokit, insuliinikooma ja muut psykiatrian kohutut hoidot tulivat aina ensin Kellokoskelle. Nyt Hus aikoo sulkea perinteikkään sairaalaan.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Kellokosken sairaala täytti keväällä sata vuotta. Portailla Husin psykiatrian tulosyksikön johtaja Risto Vataja.
Kellokosken sairaala täytti keväällä sata vuotta. Portailla Husin psykiatrian tulosyksikön johtaja Risto Vataja. Kuva: Laura Mendelin HS

Tästä on kyse

 Husin johtoryhmä esittää Kellokosken sairaalan lakkauttamista vuoteen 2019 mennessä, koska remontti maksaisi liki sata miljoonaa euroa.

 Osastoista kymmenen siirtyisi Helsinkiin ja kaksi Hyvinkäälle. Siirto esimerkiksi Helsingin Kivelän sairaalaan maksaisi 60 miljoonaa euroa.

 Husin hallitus alkaa pohtia asiaa elokuussa.

Satavuotias Kellokosken sairaala Tuusulassa on aina ollut suomalaisen psykiatrian aallonharjalla. Hyvässä ja pahassa.

Edistykselliset ylihoitajat ja ylilääkärit ovat ajaneet potilaiden inhimillisempää kohtelua. Toisaalta Kellokoskella on ronkittu potilaiden otsalohkoja vastoin heidän tahtoaan ja vaivutettu heitä koomaan insuliinin avulla.

Nyt historiallisen sairaalan kohtalo on vaakalaudalla, sillä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) aikoo lakkauttaa sairaalan ja siirtää sairaansijat Helsinkiin ja Hyvinkäälle.

Aluksi lotrattiin vedellä 

Mielisairaiden hoitamiseen ei 1900-luvun alussa katsottu tarvittavan sen kummempia kommervenkkejä.

Vähän vettä ja pari pyyhettä riitti mainiosti.

"Lotrattiin vedellä. Kylmiä kylpyjä, kuumia kylpyjä, kylmiä kääreitä, kuumia kääreitä", Husin psykiatrian tulosyksikön johtaja Risto Vataja kertoo.

Kellokosken sairaala perustettiin 1915 Tuusulaan, koska kunnanisät halusivat sen nimenomaan sinne. Mielessä siinsivät ilmeisesti sairaalan mukanaan tuomat uudet työpaikat.

Etelä-Suomeen tarvittiin uusi mielisairaala, sillä potilaita hoidettiin lähinnä vaivaistaloissa. Potilaiden lähettämistä Helsingin Lapinlahteen pidettiin hankalana ja kalliina.

Uudelle sairaalalle sopivaksi paikaksi valikoitui taloudelliseen ahdinkoon ajautunut aateliskartano Kellokoskella.

Laura Mendelin HS
Ensimmäinen lobotomialeikkaus tehtiin Kellokoskella vuonna 1949. Leikkausvälineistö on tallella Kellokosken sairaalamuseossa.
Ensimmäinen lobotomialeikkaus tehtiin Kellokoskella vuonna 1949. Leikkausvälineistö on tallella Kellokosken sairaalamuseossa.

Potilaisiin tartutettiin malaria 

Ensimmäisiä varsinaisia psykiatrisia hoitokeinoja Suomessa ja Kellokoskella oli malarian tartuttaminen potilaisiin 1930-luvulla.

Ennen antibioottien keksimistä merkittävä osa mielisairaaloiden potilaista oli hoidossa neurosyfiliksen eli aivokupan takia.

"Suuri osa Kellokosken potilaista sairasti kuppaa", Vataja kertoo.

Malariaa oli alettu tartuttaa maailmalla kuppapotilaisiin, kun huomattiin, että korkea kuume tappaa kuppabakteerit.

"Potilaaseen ruiskutettiin malariaverta, jolloin hänet saatiin kuumeilemaan. Ja malariaa hoidettiin sitten kiniinillä. Hoito todella toimi."

Hoitoa käytettiin Kellokoskella 1950-luvun puoliväliin asti.

Ylihoitaja poltti pakkopaidat

Psykiatrian historia on myös pakkokeinojen historiaa. Hulluuden ajateltiin talttuvan, kun väkivaltainen potilas heitetään koppiin eristyksiin.

Kellokoskelle modernit virtaukset saapuivat 1931, kun ylihoitajaksi tuli Anna Pakalén (1891–1974). Potilaille hankittiin ehjät vaatteet, hygieniaa parannettiin ja potilaat pantiin kutomaan ryijyjä sekä nikkaroimaan huonekaluja. Työn uskottiin kuntouttavan potilaita kohti kotiinpaluuta.

Ensi töikseen Pakalén poistatti ulkoilupihojen aidat ja ikkunoiden kalterit. Myös koko entinen hoitohenkilökunta sai potkut.

"Legendan mukaan Pakalén poltti myös kaikki Kellokosken pakkopaidat", Vataja kertoo.

Skitsofreniaa hoidettiin koomalla

Osa psykiatrian "mustaa menneisyyttä" ovat insuliinihoidot, joita alettiin Kellokoskella antaa 1936, ensimmäisenä Suomessa. Hoidot jatkuivat 1950-luvulle.

Potilas vaivutettiin insuliinin avulla koomaan. Kun potilas oli ollut koomassa puolesta tunnista kahteen tuntiin, hänet herätettiin antamalla nenämahaletkun kautta sokeriliuosta. Hoito toistettiin kymmeniä kertoja useiden viikkojen aikana.

Omana aikanaan hoitoa pidettiin tehokkaana skitsofrenian hoitona, vaikka joka sadas potilas kuolikin käsittelyssä.

"Plasebovaikutus oli todennäköisesti iso. Potilaat saivat hoidon aikana paljon hoivaa ja huolenpitoa, mikä ei siihen aikaan ollut tavallista."

Laura Mendelin Hs
Ylilääkäri Paavali Alivirta osti omilla rahoillaan Suomen ensimmäisen sähkösokkilaitteen Tukholmasta vuonna 1941.
Ylilääkäri Paavali Alivirta osti omilla rahoillaan Suomen ensimmäisen sähkösokkilaitteen Tukholmasta vuonna 1941.

Sähköä suoraan päähän

Sähkösokkeja alettiin antaa etenkin skitsofreniapotilaille Kellokoskella vuonna 1941, kun ylilääkäri Paavali Alivirta toi Tukholmasta sairaalaan Suomen ensimmäiset sähkösokkilaitteet.

Sähkösokkihoitoja oli kehittänyt 1930-luvulla muun muassa italialainen Ugo Cerletti, joka oli nähnyt sikojen tainnuttamista sähköllä teurastamossa.

"Rooman rautatieasemalta napattiin skitsofreeninen ihminen ja sähkösokkeja kokeiltiin häneen", Vataja kuvaa.

Hoito saattoi kuitenkin myös epäonnistua. Jos sähköimpulssi oli liian lyhyt, potilas ei menettänyt tajuaan vaan koki kammottavan sähköiskun ja sai muistivaurioita.

Sähkösokkien maine on elpynyt. Nykyään sitä pidetään tehokkaana hoitomuotona etenkin vaikeassa masennuksessa.

Otsalohkoa sorkittiin sokkona

Psykiatrian historian kenties pahamaineisin hoitomuoto on lobotomia. Se tarkoittaa, että kirurgi katkoo otsalohkon yhteyksiä aivojen taaempiin osiin.

Potilaan molemmille ohimoille tehtiin ensin viillot, minkä jälkeen luun läpi porattiin reiät. Sitten kirurgi työnsi veitsen reikään ja teki viillot.

"Sokkona. Reikä oli niin pieni, ettei siitä nähnyt", Vataja sanoo.

Potilaiden harhat eivät hävinneet, mutta heistä tuli rauhallisempia. Tämän vuoksi moni pääsi laitoshoidosta kotiin.

Vakava seuraus oli persoonallisuuden muuttuminen. Lobotomia teki ihmisistä apaattisia ja heidän tunne-elämänsä latistui.

"Potilaan tahtoa ei tarvittu. Omaisilta kyllä kysyttiin."

Kellokoskella tehtiin 1949–1960 kaikkiaan 188 lobotomiaa.

Laitoshoito vähenee koko ajan

Lääkkeiden kehittyminen jätti eksoottiset hoitomuodot historiaan 1960-luvulta lähtien.

Samalla mielisairaalat alkoivat tyhjentyä, kun avohoito alkoi korvata laitoshoitoa.

Vielä 1980-luvulla Suomessa oli 20 000 mielisairaalapaikkaa, nyt noin 4 000. Kellokoskellakin on enää vähän yli 200 sairaansijaa.

Psykiatrian laitoshoidosta päästään tuskin koskaan kokonaan. Kellokoskellakin on hoidossa oikeuspsykiatrisia potilaita, jotka on jätetty tuomitsematta vakavasta rikoksesta syyntakeettomana.

"Nämä ihmiset tarvitsevat myös jatkossa valvottua laitoshoitoa", Vataja sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat