Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blominmäen luolien louhinta alkaa syyskuussa

Vedenpuhdistamo sai sadan miljoonan euron lainan Euroopan investointipankilta

Kaupunki
 

Espoon Blominmäessä alkaa jätevedenpuhdistamon luolaston louhinta kahden kuukauden kuluttua 16. syyskuuta. Rakennustöiden aikana rekkaralli lisääntyy alueella.

Osa syntyvästä kivimurskeesta välivarastoidaan Ämmässuon kaatopaikan alueelle ja osa murskataan Blominmäen uudella kivimurskaamolla.

Luolaston louhinta maksaa 60 miljoonaa euroa, ja sinne rakennetaan myöhemmin puhdistamon jätevesialtaat. Urakan pitäisi olla valmis tammikuussa 2018. Koko jätevedenpuhdistamo valmistuu vuonna 2020.

Luolaston louhinnasta huolehtii Lemminkäinen-yhtiö, ja kalliomursketta arvioidaan syntyvän noin 910 000 kuutiometrin verran. Kalliomurskeen määrä on valtava, sillä esimerkiksi Eduskuntatalon tilavuus on lähes 108 000 kuutiometriä.

Lemminkäisellä tulee olemaan työmaalla vuodenvaihteessa satakunta erilaista louhintatyöntekijää, kuten porareita, panostajia ja ajoneuvojen kuljettajia, kertoo Lemminkäisen infraprojektien johtaja Harri Kailasalo.

Työntekijät tulevat Tampereelta, jossa rantatunneli on saatu louhittua.

Ajotunnelien louhinta alkoi jo viime vuonna, sillä Skanska on louhinut 900 metrin mittaisen Mikkelänkallion ajotunnelin.

Parin vuoden kuluttua louhitaan Blominmäestä Finnooseen kulkevat, noin kahdeksan kilometrin mittaiset viemäritunnelit, joita pitkin jätevesi tulee Blominmäkeen. Sieltä vesi palaa puhdistettuna takaisin Suomenojan nykyisen jätevedenpuhdistamon alueelle, josta se ohjataan vanhaa jätevesitunnelia pitkin seitsemän kilometrin päähän merelle.

Finnoon ja Blominmäen välille louhittavista viemäritunneleista tulee noin 400 000 kuutiota kalliomursketta.

Hanke on työllistänyt myös tienrakentajia, sillä Espoon kaupunki on rakennuttanut alueelle kaksi uutta katua: Blominmetsäntien ja Blominmetsänpolun.

Maan päälle rakennetaan toimistorakennuksen lisäksi liete- ja biokaasurakennus, lietteen varastosiiloja sekä syntyvän biokaasun varastoja. Puhdistamon hajut johdetaan ilmaan sata metriä korkean piipun kautta, joten viemärihajun ei pitäisi vaivata alueen asukkaita tai ulkoilijoita.

Euroopan investointipankki (EIP) myönsi kesäkuun lopussa sadan miljoonan euron pitkäaikaisen lainan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymälle HSY:lle. Puhdistamon rakentamisesta vastaa HSY ja sen arvioidaan maksavan 371 miljoonaa euroa.

Työntekijöiden määrä kasvaa alueella jatkuvasti: parhaimmillaan rakennushanke työllistää 1 500 työntekijää.

Blominmäen puhdistamossa aiotaan käsitellä 400 000 asukkaan jätevedet. Espoon ja Kauniaisten jätevesien lisäksi puhdistamossa käsitellään Siuntion ja Länsi-Vantaan jätevedet.

Puhdistamon siirtyminen pois Suomenojalta mahdollistaa sen, että Suomenojalle voidaan rakentaa asuntoja ja metroasema 2020-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat