Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäikö kesäteatteri välistä? Helsingissä sesonki vasta alkaa

Kaupunkilaisten lomaillessa moni kesäteatterikin on tauolla. Kohta esityksiä löytyy taas kotikulmilta.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Marjaana Kuusniemi (vas.), Iina Ahola, Kaisu Kurki ja Virpi Tammi pesevät autiohuvilaa, josta tulee Tirlittan-näytelmässä Rouva Luuvalon koti.
Marjaana Kuusniemi (vas.), Iina Ahola, Kaisu Kurki ja Virpi Tammi pesevät autiohuvilaa, josta tulee Tirlittan-näytelmässä Rouva Luuvalon koti. Kuva: Laura Mendelin HS

Jäikö kesäpaikkakunnan teatteriesitys näkemättä? Ei hätää! Kaupungissa kuumin kesäteatterisesonki on vasta alullaan, joten aitoon tunnelmaan pääsee vielä.

Katsokaapa vaikka Eläintarhan ala-asteen pihalle Helsingin Alppilassa, Pasilan rajamailla:

"Ei tätä miljöötä uskoisi Suomen pääkaupungiksi", Riitta Maijola kommentoi Teatteri Tulen pressuista, lankuista ja rakennustelineistä koottua katsomo- ja lavarakennelmaa.

"Onhan se vähän kotikutoisen näköinen."

Rakennelmasta kuuluu iskelmän säveliä, ja pian vaaleanpunaisissa vanerilavasteissa alkaa Myöhästynyt hääyö. Väärinkäsityksiä, vedätyksiä ja lemmekästä keikistelyä harrastajavoimin.

"Perinteistä kesäteatteria, sanoo ryhmän ammattiohjaaja Kari Kinnaslampi, joka myy yleisölle lippuja ja väliajalla makkaraa.

Kun katsojat ovat lomilla, osa kaupungin kesäteattereistakin on kiinni.

"Pääkaupunkiseutu tyhjenee heinäkuussa niin selkeästi, että joutuisimme vääntämään tyhjille katsomoille", sanoo esimerkiksi Matti Peltonen, Vantaan näyttämöyhdistyksen puheenjohtaja.

Kirsi Mäkelä ja Mika Melender Teatteri Tulen Myöhästynyt hääyö -esityksessä.
Kirsi Mäkelä ja Mika Melender Teatteri Tulen Myöhästynyt hääyö -esityksessä.

"Näyttelijöitäkin saa paremmin, kun he voivat heinäkuussa hieman hengähtää", hän sanoo.

Vantaalla kesäkuussa aloittanut Viulunsoittaja katolla on heinäkuun ajan tauolla ja palaa Jokiniemen Navethalia-navettateatterin ylisille elokuun alussa.

Kesäkuun viileydessä ja heinäkuun lomakaudella jopa suositussa Suomenlinnan kesäteatterissa on ollut tilaa.

"Etenkin viikonloppuisin", kertoo ohjaaja Juha Kukkonen.

Helsingin Yliskylän rantametsässä joukko aikuisia pesee vaaleanpunaisen autiohuvilan seinää. Kylämetsä-yhdistys tekee teatteria edistääkseen yhdessä tekemistä ja, jos mahdollista, pelastaakseen rantahuvilan asuinrakentamisen alle jäämiseltä.Tirlittanin ensi-ilta on huvilan pihalla ensi lauantaina.

"Lapsiperheet lähtevät mökeilleen ja veneilleen heti, kun lapset pääsevät koulusta. Siksi esitykset alkavat nyt, kun he palaavat", ohjaaja Markku Arokanto perustelee ryhmän aikataulua.

Kylämetsän lailla myös esimerkiksi Kumpulan metsäteatteri ja Espoon Hyökyvuori ajoittavat ensi-iltansa loppukesään.

Tänä vuonna myöhäinen aloitus oli onnekas ratkaisu myös säiden vuoksi.

Yliskylän huvilalla on harjoiteltu lähinnä kaatosateessa. Alppilassa Eläintarhan ala-asteen pihalla ensi-iltaa jouduttiin lykkäämään, kun kova tuuli vei kesäkuussa lavarakennelmat mennessään.

"Edelleen tuntuu, ettei kaupungin teatterikesä ole vielä oikein kunnolla alkanut", Kari Kinnaslampi sanoo.

Vaan kohta alkaa.

Kesäteatterin lavasteet syntyvät vapaaehtoisvoimin. Sakari Kujanpää (vas.) ja Tarmo Tanttu rakentavat lavaa Yliskylässä.
Kesäteatterin lavasteet syntyvät vapaaehtoisvoimin. Sakari Kujanpää (vas.) ja Tarmo Tanttu rakentavat lavaa Yliskylässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat