Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erot sysäävät miehiä asunnottomuuteen

Asunnottomuuden taustalta löytyy myös työttömyyttä ja päihteitä

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Castréninkadun asuntolassa asuva Pekka Pyykkönen on työskennellyt taidemaalarina ja juristina.
Castréninkadun asuntolassa asuva Pekka Pyykkönen on työskennellyt taidemaalarina ja juristina. Kuva: Katarina Sällylä HS

Suomen asunnottomista neljä viidestä on miehiä. Pääkaupunkiseudulla tilanne on vain hiukan parempi: miesten osuus asunnottomista on 76 prosenttia ja pitkäaikaisasunnottomista 77 prosenttia. ARA:n tilastojen mukaan vailla asuntoa oli vuonna 2014 yhteensä 5 459 miestä.

Pitkäaikaisasunnottomien asunnottomuus on kestänyt tai uhkaa pitkittyä sosiaalisten tai terveydellisten syiden vuoksi yli vuoden mittaiseksi. Vaihtoehtoisesti asunnottomuutta on ollut toistuvasti viimeisen kolmen vuoden aikana.

Naisten ja nuorten lisääntyneestä asunnottomuudesta on puhuttu, mutta tilastojen mukaan molemmat ovat viime aikoina vähentyneet.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Jouko Karjalainen muistuttaa, että vuonna 2008 käynnistetyn pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman PAAVO:n myötä asunnottomuus on vähentynyt, mutta ei niin paljon kuin on toivottu. Ongelma keskittyy pääkaupunkiseudulle. Jatkuva uusien ihmisten tulo alueelle sysää marginaalissa eläviä asunnottomuuteen.

Muita syitä asunnottomuuteen ovat työttömyys, pienet tulot ja päihteet. Miesten ongelma on Karjalaisen mielestä myös se, että osa heistä on syrjäytetty todella tehokkaasti työmarkkinoilta.

"Vielä 1980-luvun lopulla asunnottomia haettiin asuntoloiden edestä työmaille."

Keskeinen miehiä asunnottomuuteen sysäävä tekijä ovat erot. "Lähes kaikki erotilanteet ovat sellaisia, joissa asunto jää sille osapuolelle, jolla on lapset. Eli yleensä naiselle."

Tämän tietää myös Antti Martikainen, joka on Pelastusarmeijan säätiön ylläpitämän Helsingin Castréninkadun tukiasumisyksikön johtaja.

Yksikkö toimi vielä tämän vuoden alussa Vallilan Inarintiellä. Asiakkaina oli vain miehiä. Monen tarinaan liittyi erossa menetetty asunto. Isänpäivinä yksikössä kahvitettiin miehiä, jotka eivät olleet vuosikausiin nähneet lapsiaan.

"Moni oli lähtenyt asunnostaan, koska tiesi toimineensa väärin itseään ja koko perhettään kohtaan. Miehelle voi olla kunnia-asia, että vaimo ja lapset saavat jäädä asuntoon", Martikainen sanoo.

Monesti taustalla on myös peli-, päihde- tai mielenterveysongelmia.

Päihdepsykiatrian ylilääkäri Leea Muhonen korostaa, että valtaosa päihdeongelmaisista häpeää tavattomasti.

"Asioista voi olla vaikeaa kertoa totuudenmukaisesti, jos asunto on mennyt alta vaikka juomisen takia."

Jouko Karjalaisen mukaan asunnottomuuteen johtavat elämäntarinat kuulostavat monesti ulkopuolisen korvaan uskomattomilta. Asunnottomista löytyy lääkäreitä ja lakimiehiä, alle 30-vuotiaita ja eläkeläisiä.

"Miehillä kipein asia on usein se vaihe, kun luisu on lähtenyt käyntiin, ja siitä on vaikea puhua", hän sanoo. 

 

Lähde: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat