Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Folke Juseliuksesta tuli asunnoton

Lähes 80 prosenttia pääkaupunkiseudun asunnottomista on miehiä. Folke Juselius on heistä yksi.

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Folke Juselius syntyi Töölössä 1955, kävi yksityislyseota ja pyrki opiskelemaan valokuvausta. Vuonna 2007 hän rakensi itselleen sähkötuolin ja joutui syytteeseen tapon yrityksestä. Nyt hän on asunnoton.
Folke Juselius syntyi Töölössä 1955, kävi yksityislyseota ja pyrki opiskelemaan valokuvausta. Vuonna 2007 hän rakensi itselleen sähkötuolin ja joutui syytteeseen tapon yrityksestä. Nyt hän on asunnoton. Kuva: Katarina Sällylä HS

Kun valo herätti kaupungin 2. kesäkuuta 2007, elektroniikka-asentaja Folke Juselius istui asunnossaan Helsingin Töölössä ja mietti, että tänään olisi kaunis päivä kuolla.

Kello oli seitsemän, ja Juselius oli juuri juonut aamukahvinsa.

Hän laittoi jatkojohdon seinään ja teki sähköjohdosta liitoksen eteisen oven kahvaan. Sitten Juselius muutti pistorasiasulakkeen langan vahvemmaksi, jotta se kestäisi palamatta.

Juselius viritti sähköjohdon oikeaan jalkaansa ja vasempaan käsivarteensa. Hän liitti johtoon vanhan katkaisijan ja jätti sen käteensä. Juselius istui tuoliin, kiinnitti siteet ja käänsi katkaisijasta virran päälle. Hänen asentamansa sähkövirityksen jännite oli täydet 230 volttia.

Se riitti tappamaan.

Fakta

Miehillä vähemmän koulutusta kuin naisilla

 Miehillä on Suomessa vähemmän koulutusta kuin naisilla. 25–64-vuotiaista naisista yli 50 prosenttia on suorittanut korkea-asteen tutkinnon, miehistä vain noin 40 prosenttia. Sukupuolten välinen ero on suurin nuoremmissa ikäluokissa: 30–39-vuotiaista naisista 61 prosentilla on korkea-asteen tutkinto, miehistä vain 44 prosentilla.

 60 prosenttia yksinasuvista toimeentulotuen saajista Helsingissä oli miehiä vuonna 2013.

 Miehet käyttävät terveyspalveluita vähemmän kuin naiset.

 Varsinkin kouluttamattomat miehet kuolevat huomattavasti naisia useammin ennen aikojaan esimerkiksi verenkiertoelinten sairauksiin ja alkoholiin.

 Miehet tekevät yli 70 prosenttia kaikista itsemurhista.

 Yli puolet helsinkiläisistä työttömistä oli miehiä huhtikuussa 2015.

 Helsingin yksinhuoltajaperheistä 13 prosenttia on sellaisia, joissa isä elää yhdessä lasten kanssa. 

 

Lähde: Helsingin kaupungin tietokeskus

Kesäkuun viimeinen päivä 2015 asunnottomille päihdeongelmaisille eläkeläismiehille tarkoitetussa huoltokodissa Helsingin Kotkankadulla on lounaaksi tarjolla siskonmakkarakeittoa ja tavallista makkarakeittoa. Muutama mies istuu vielä kahdeltatoista huoltokodin pienessä ruokasalissa juomassa kahvia muovikupista. Televisio on päällä, eikä kukaan sano mitään.

Folke Juselius, 59, on jo syönyt. Hän istuskelee pienessä huoneessaan, jonka jakaa toisen miehen kanssa. Sylissään Juseliuksella on siisti kansio, jonka violeteille kartonkisivuille on liimattu käytettyjä teatteri- ja konserttilippuja. Vaahteramäen Eemeli, Viulunsoittaja katolla, Flirttikurssi 55+ ja Erja Lyytinen.

"Huoltokodin kautta päästään välillä katsomaan kulttuuria", Juselius kertoo.

Hän on hyvin hoikka, rauhallinen ja hyväkäytöksinen mies. Poliisin esitutkintapöytäkirjassa, johon on merkattu tarkasti kahdeksan vuoden takaiset tapahtumat töölöläisasunnossa, Juselius on merkitty rikoksesta epäillyksi. Syy on tapon yritys.

Folke Juselius kasvoi Taka-Töölössä omien sanojensa mukaan "tavallisessa duunariperheessä". Hän ei erityisemmin innostunut koulunkäynnistä, mutta kirjoitti kuitenkin magnan paperit Helsingin yksityislyseosta eli nykyisestä Espoonlahden lukiosta. Ruotsista kaksikielinen Juselius kirjoitti laudaturin.

16-vuotiaana Juselius teki merimatkan Englantiin. Matkaa edelsi kuukausien päivittäinen vierailu Katajanokalla sijainneeseen merimiestyönvälitykseen. Lopulta Juseliusta onnisti.

"Laiva joutui lopulta olemaan kuukauden maissa Englannissa lakon vuoksi", hän kertoo.

"Menimme sitten pubiin joka päivä töiden jälkeen. Siellä opin yhdistämään oluen ja työnteon – osasin mennä krapulassa töihin."

Lukion jälkeen Juselius pyrki opiskelemaan valokuvausta useamman kerran, muttei päässyt sisään. Hän oli harrastanut elektroniikkaa vapaa-ajallaan, ja päätyi työskentelemään itseoppineena elektroniikka-asentajana eri firmoissa. Välillä hän pyöritti omaakin firmaansa, mutta se ei menestynyt.

Juselius hankki omistusasunnon Kalliosta. Hän teki välillä töitä muutaman vuoden pätkissä ja eli välillä työttömyyskorvauksella. Juseliuksen kansiossa olevat työtodistuksensa paljastavat, että useat työsuhteet on purettu hänen omasta aloitteestaan. Juselius kertoo olleensa A-klinikan asiakkaana 80-luvulla.

Juseliuksen isä kuoli 90-luvun alussa, ja hän päätti muuttaa vanhan äitinsä luokse lapsuudenkotiinsa, jotta voisi hoitaa tätä. Hiukan tämän jälkeen Juselius tapasi kapakassa miehen, jota kutsutaan tässä jutussa Matiksi. Juselius kertoo, että Matti oli huijari.

"Matti varmaan ajatteli, että alkoholistipoika ja dementoinut äiti, hyvät uhrit", Juselius sanoo.

Juseliuksen mukaan Matti onnistui ujuttautumaan hänen ja hänen äitinsä elämään. Äitinsä kuoleman jälkeen Juselius kertomansa mukaan myi tämän asunnon Matin kehotuksesta, ja eli sen jälkeen pienemmässä huoneistossa viereisessä rapussa. Välirahoja hän ei koskaan nähnyt, koska Matti hoiti paperityöt.

Juseliuksen äidin hautajaisiin ei Matin pyynnöstä saanut kutsua ketään sukulaisia. Matti teki myös äidin testamentin ja merkitsi Juseliuksen veljen pois perijöiden joukosta, eikä ylipäätään antanut Juseliuksen olla tähän yhteydessä.

Juselius ei päässyt ulos tai saanut ruokaa ilman Mattia, ja tämä kytki Juseliukselle tulevat puhelut menemään omaan puhelimeensa. Yhden kesän Juselius vietti teltassa Matin pihalla.

Lopulta Juselius päätyi yrittämään itsemurhaa. Sanojensa mukaan hän kytki sähköjohdon liitoksen oven kahvaan siksi, että tiesi Matin tulevan asuntoon ja näin tämä olisi saanut pahan sähköiskun.

HS tavoittaa jutun teon yhteydessä Matin puhelimitse. Kuullessaan Juseliuksen nimen Matti muuttuu vaitonaiseksi, mutta myöntää, että on tuntenut tämän vuosia sitten. Sitten hän sanoo nopeasti, ettei hänellä ole mitään kommentoitavaa asian suhteen, ja iskee luurin kiinni. Poliisin tutkintapöytäkirjamateriaalin mukaan Matti koki auttaneensa Juseliusta ja olleensa tämän tukihenkilö.

Juselius ei kuollut sähkötuoliinsa. Hän tärisi laitteessa tuntikausia, kunnes poliisi hälytettiin paikalle. Poliisit pääsivät sisään Matin avulla. Sähkö oli sammutettu ennen tätä, joten Matti ei loukkaantunut viritettyyn oven kahvaan tarttuessaan.

Matti nosti Juseliusta vastaan syytteen tapon yrityksestä, mutta syyte hylättiin.

Juselius itse sai pahoja palovammoja ja hänen jalkansa jouduttiin leikkaamaan. Sen jälkeen hän asui tukiasunnossa ja päätyi aivoverenvuodon jälkeen Kotkankadulle, jossa hän on asunut nyt viitisen vuotta. Kerran Juselius on lähetetty pois asuntolasta juomisen vuoksi.

"Kun tulin tänne niin ajattelin, että en minä tänne jää, mutta nyt en haluaisi enää lähteä", Juselius kertoo. Hänellä ei ole vaimoa eikä lapsia. Asuntolassa tarjotaan ruoka useamman kerran päivässä ja sauna on kaksi kertaa viikossa. Muuta ohjelmaa ei juuri ole.

Juseliuksella on kauluksessaan verenluovuttajan merkki. Lisätienestejä hän saa siivoamalla viikonloppuisin asuntolan vessoja. Povitaskussaan Juselius kantaa pientä kameraa, jonka hän sai "joiltakin opiskelijoilta".

"He halusivat, että kuvaan tärkeitä asioita elämässäni. Lähikioskin kuvasin jo."

Matin nimi on muutettu.
Lähteet: Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikkö, Helsingin käräjä- ja hovioikeus.

Korjattu 21.7. kello 11.47: Vaihdetty sähkövirityksen "jännitys" muotoon "jännite".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat