Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuktuk matkasi Thaimaasta katuruokalaksi Käpylään

Ruokarikšan matkaa Suomeen häiritsi byrokratia niin Aasiassa kuin Helsingissäkin

Kaupunki
 
Thaimaasta Suomeen ajettu rikša palvelee nyt katukeittiönä Käpylässä
Thaimaasta Suomeen ajettu rikša palvelee nyt katukeittiönä Käpylässä
Sirkustaiteilijat Pyry Kääriä ja Juho Sarno ajoivat viime vuonna tuktuk- rikšan Thaimaasta Suomeen. Matkaa kertyi kaikkine kommervenkkeineen 17 000 kilometriä. Nyt alkuperäinen idea on vihdoin toteutettu: tuktuk palvelee katukeittiönä Käpylässä. Kävimme maistamassa keitoksia ja kysymässä Kääriältä, tuliko reissulla maistettua jotain, mitä Suomessa ei kannata tarjota. Toimittaja: Pekka Torvinen HS, kuvaaja Jukka Gröndahl HS, editointi: Kristiina Marttinen HS

17 000 kilometriä myöhemmin tuktuk-rikša on Käpylässä. Keskipäivällä pannulla paistuu riisi, korianteri tuoksuu kauas ja aurinko paistaa. Tuktukin eteen on kertynyt jono.

Rikšan takana katoksen alla ruokaa valmistaa Pyry Kääriä. Paistettu riisi kanalla on Kääriän bravuuri. Viereisellä pannulla porisee pakistanilaistyylinen tomaattisoppa. Apuna häärii Juulia Valkola.

Joku kysyy juotavaa. Lippakioski puiston toisella puolella hoitaa juomapuolen, hänelle vinkataan.

"Synergia on kummankin etu, mutta tärkeintä meille on jakaa inhimillisyyttä ja hyvää fiilistä. Vastapainona sille, että ruoka olisi pelkkää bisnestä", Kääriä sanoo.

Sirkustaitelijat Kääriä ja hänen ystävänsä Juho Sarno toivat tuktuk-rikšan Thaimaasta Suomeen vuonna 2014. Samalla kaksikko kuvasi materiaalia katuruoasta kertovaan tv-sarjaan.

Matka ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Mielenosoitukset Thaimaassa viivästyttivät lähtöä 3,5 kuukautta. Bangkokista päästiin etenemään kohti Eurooppaa samana päivänä, kun reissun piti jo olla ohi. Viivytys muutti matkan Aasian läpi byrokratiaviidakossa luovimiseksi, kun erilaiset luvat olivat vanhentuneet.

Lopulta tuktuk saatiin Helsinkiin. Helpompiakin tapoja olisi ollut.

"Koko reissun ajan oli selvää, että meitä on mukana kolme. Sama tuktuk tulee vaikka palasina kotiin, mutta sitä ei jätetä." Kolmikko on nyt turvallisesti Käpylässä, mutta byrokratiasta he eivät ole päässeet eroon. Tuktuk ei kelvannut Helsingille ketteräksi kioskiksi, sillä ajoneuvoa ei ole saatu rekisteröityä Suomessa.

Kääriä ja Sarno ovat etsineet katsastusmiestä, jota ylipäätään kiinnostaisi saada tuktuk tienpäälle. Tähän asti vastaukset ovat vaihdelleet välinpitämättömästä lakoniseen: "Mahdotonta".

"Joku autoja harrastava katsastaja saattaisi ehkä kiinnostua", Kääriä sanoo.

Katuruokaa Kääriä ja Sarno kuitenkin ovat päässeet tekemään, aivan kuten alkuperäinen suunnitelma tuktukin kanssa oli. Kylmälaitteilla varustettu rikša on laillisesti Kottby lågstadieskolan pihalla.

"Rehtorille sopi, että olemme tässä koulujen alkuun asti. Tarjoamme koululle vastineeksi sirkus-workshopin ja kerromme reissustamme", Kääriä sanoo.

"Outside the box -ajattelua on kiva jakaa nuorison kanssa. Se on yleensä hyvästä, vaikka ei aina helpoin tapa edetä."

Tuktuk-keittiöllä ystävät haluavat tuoda Suomeen aasialaista katuruoka-ajattelua: halpoja, yksinkertaisia, mutta samalla maukkaita annoksia lähellä tuotetuista ja tuoreista aineksista.
"Jostain syystä ihmisillä näyttää olevan Thaimaan kaduilla helpompaa ja onnellisempaa kuin täällä. Ehkä yksi osa sitä on, että hyvää, terveellistä ruokaa saa riippumatta siitä, onko rahaa", Kääriä sanoo.

Kääriän mielestä on käsittämätöntä, että esimerkiksi silakkamarkkinoilla ei ole myynnissä ollenkaan tuoretta silakkaa. Säädökset ovat menneet liian pitkälle, jos markkinoilla saa myydä vain purkitettua tavaraa.

Elannon saaminen katukeittiöstä on Kääriän mukaan tällä hetkellä toissijaista. Tähän asti on pärjätty opettamalla sirkusta talvella ja pitämällä keittiötä kesän ajan.

"Enemmän tässä haetaan yhteiskunnallista muutosta näyttämällä, että näinkin voi tehdä, jotta jatkossa voisi tienata sillä elannon. Ihmisten hymy ja kiitollisuus palkitsevat enemmän kuin mitä olisi voinut odottaa. Onnellisuus antaa henkistä energiaa."

 

Tuk Tuk Travellers pop up -katukeittiö Otto-Iivari Meurmanin puistossa Käpylässä 7.8. asti.

Pekka Torvinen HS
Käpylä

Jukka Gröndahl HS
Pyry Kääriä (toinen oik.) myy thairuokaa Kottby lågstadieskolan pihalla Käpylässä.
Pyry Kääriä (toinen oik.) myy thairuokaa Kottby lågstadieskolan pihalla Käpylässä.
"Tärkeintä on jakaa inhimillisyyttä ja hyvää fiilistä", Pyry Kääriä sanoo. Juulia Valkola auttaa pop up -katukeittiön pyörittämisessä.
"Tärkeintä on jakaa inhimillisyyttä ja hyvää fiilistä", Pyry Kääriä sanoo. Juulia Valkola auttaa pop up -katukeittiön pyörittämisessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat