Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiin kannetaan kilokaupalla muovia

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset kantavat kilokaupalla muovipakkauksia kotiin, joten ei ole ihme, että Suomessa muovin kierrätyksestä on puhuttu vuosikymmeniä. Uutiset valtamerten muovisilppulautoista ovat lisänneet kuluttajien halua kierrättää muovipakkaukset ja -kassit.

Suomessa syntyy muovipakkausjätettä arviolta 117 000 tonnia vuosittain ja 70 prosenttia siitä on peräisin kotitalouksista.

Teollisuus piti pitkään muovin kierrätystä hankalana, koska kodeista peräisin oleva muovijäte on laadultaan kirjavaa ja usein likaista.

Lajitteluteknologia on viime vuosina parantunut olennaisesti, samoin into kierrätykseen.

Muovin kierrätysjärjestelmässä kiteytyy EU-maiden jätefilosofia. Kymmenen vuotta sitten sovittiin, että pitkällä aikavälillä EU:sta tehdään kierrätysyhteiskunta, jossa minimoidaan syntyvän jätteen määrä ja ohjataan syntyvä jäte uusiokäyttöön.

Siitä lähtien jätepäätöksiä on ohjannut viisiportainen jätehierarkia, joka näyttää kärjellään seisovalta pyramidilta.

Ylimpänä eli tärkeimpänä asiana pidetään jätteen synnyn ehkäisyä, toisena tulee jätteen uudelleenkäyttö sellaisenaan. Kolmantena on kierrätys eli uusiokäyttö raaka-aineena, neljäntenä hyödyntäminen energiana ja viimeisenä jätteen loppusijoittaminen kaatopaikalle.

Muovin keräys kotitalouksilta kierrätykseen on siis hierarkian kolmas kohta.

Moni ehkä miettii, miksei muovipakkauksia vain polteta Vantaan jätevoimalassa?

Muovin kierrätys on ympäristön kannalta paras vaihtoehto verrattaessa polttoon ja kaatopaikalle viemiseen, ilmenee Ekokemin teettämästä tutkimuksesta.

Muovien kierrättämisen ideana on välttää uuden muovin valmistamista, sillä "neitseellisen" muovin valmistus vaatii paljon energiaa ja fossiilisia raaka-aineita, jolloin syntyy kasvihuonekaasuja.

Suomen jätelaissa on myös säädetty yleinen velvollisuus noudattaa jätehierarkiaa: tärkeintä on ehkäistä muovipakkausjätteen syntyä, toiseksi tärkeintä on kierrättää raaka-aine, eli muovi, uusiokäyttöön. Poltettavaksi sopii vain likainen muovi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat