Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muovia ei kuulu heittää pian enää sekajätteeseen – kierrätys alkaa

Pääkaupunkiseudulle tulee 40 muovipakkausten keräyspistettä. Paikat päätetään syksyn aikana.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Muovipakkauksia tulee kotiin todella paljon, arvioi Soila Metsalo keittiönpöytänsä ääressä Espoon Laurinlahdessa. Kun muovinkeräys alkaa tammikuussa, hän aikoo viedä muovipakkaukset kauppamatkan yhteydessä kaupan pihalla olevaan ekopisteeseen. Samalla hän vie pienmetallit, lasipurkit ja kartonkipakkaukset.
Muovipakkauksia tulee kotiin todella paljon, arvioi Soila Metsalo keittiönpöytänsä ääressä Espoon Laurinlahdessa. Kun muovinkeräys alkaa tammikuussa, hän aikoo viedä muovipakkaukset kauppamatkan yhteydessä kaupan pihalla olevaan ekopisteeseen. Samalla hän vie pienmetallit, lasipurkit ja kartonkipakkaukset. Kuva: Laura Mendelin HS

Pian kotona syntyvää puhdasta muovijätettä ei saa heittää sekajätteeseen.

Ensi tammikuussa osaan pääkaupunkiseudun ekopisteistä tulee muovinkeräysastioita, joihin voi viedä tyhjiä ja puhtaita muovipakkauksia, esimerkiksi pesuainepulloja, mehukanistereita, jogurttipurkkeja ja margariinirasioita.

Artikkeliin liittyvät

Myös leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset sopivat keräykseen, mutta vain puhtaina ja kuivina. Keräykseen voi viedä myös styroxia ja solumuovia.

Muovien kierrätyksen "pakollisuus" koskee pakkausten valmistajia. Suomessa muovinvalmistajat ovat perustaneet Uusiomuovi-nimisen yhtiön tätä varten. Tavallisille kaupunkilaisille kierrätys on vapaaehtoista eikä sen laiminlyönnistä rangaista.

Omakotitaloissa asuvien uskotaan kuitenkin innostuvan muovien kierrätyksestä, koska lajittelemalla muovit voi harventaa oman sekajäteastian tyhjennysväliä ja pienentää siten jätehuollon maksuja.

Kuluttajilta kerätty pakkausmuovi viedään Riihimäelle, missä Ekokem-yhtiö jatkojalostaa niistä uusiomuovisia tuotteita. Yhtiö rakentaa parhaillaan 40 miljoonaa euroa maksavaa muovinkäsittelylaitosta, joka valmistuu ensi vuonna. Teollisuuden, maatalouden ja kaupan muoveja on kierrätetty jo vuosikymmeniä.

Syksyn aikana Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) valitsee sopivimmat ekopisteet muovipakkausten keruuta varten pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Ekopisteitä on HSY:llä 133 ja niistä 40:een tulee muovinkeräysastiat.

Hallitus päätti muovin kierrätyspakosta viime vuonna, kun uusi pakkausjäteasetus hyväksyttiin.

"Loistavaa – ja vihdoinkin!", huudahtaa espoolainen erityisopettaja Soila Metsalo, kun hän kuulee muovinkeräysuutisen.

Metsalo asuu 15 asunnon rivitaloyhtiössä, joten taloyhtiön jätetiloissa on vain seka-, bio- ja paperinkeräysastiat.

Metsalo kertoo olevansa intohimoinen kierrättäjä. Nyt Metsalo vie pienmetallin, kartongin ja lasin kauppamatkojen yhteydessä joko kauppakeskus Lippulaivan tai Kivenlahdentien S-marketin pihalla oleviin ekopisteisiin. Muovin vieminen sinne ensi tammikuussa ei tule olemaan hänelle mikään ponnistus.

Lauttasaarelaisen Varpu Määttäsen kotitalossa on keräysastiat seka- ja biojätteelle, paperille, kartongille, lasille sekä pienmetallille.

"Voisin viedä kierrätettävät muovipakkaukset aika kauaskin, esimerkiksi Ruoholahteen. Pyörässäni on iso kori ja muovipakkaukset ovat keveitä. Kierrätys on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on vähentää jätteen määrä", korostaa Määttänen, joka toimii Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtajana.

Muovia ei tarvitse viedä kierrätykseen päivittäin eikä viikoittain, sillä huuhtaistuja muovipurkkeja voi säilyttää esimerkiksi isossa muovikassissa.

Pääkaupunkiseudun muovinkeräysverkosto tulee olemaan melko tiheä.

Muualle Suomeen keräyspisteitä perustetaan 460.

Kierrätyksen onnistumiseksi on tärkeää, että muovipakkaukset ovat puhtaita ja kuivia.

"Keräysastian täyttöaukkoa suuremmat muovipakkaukset laitetaan sekajätteeseen", neuvoo toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen Suomen pakkauskierrätys Rinki -yhtiöstä, joka tulee huolehtimaan kierrätysverkosta.

Muovipakkauksien keräystä on kokeiltu Tampereella ja Kuopiossa hyvällä menestyksellä.

Juttua muokattu 22.7. 2015 klo 12.20: Tietoa kierrätyksen vapaaehtoisuudesta kotitalouksille korostettu. Klo 12.40 muutettu otsikko "Muovia ei saa pian heittää enää sekajätteeseen" muotoon "Muovia ei kuulu pian heittää enää sekajätteeseen".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat